На Ковельщині поліція прокололась на справі по чорницях

0

Місцева жителька розраховувалася за здані їй чорниці продуктами. Про цей факт один невдоволений чоловік письмово повідомив голову Ковельської райдержадміністрації Віктора Козака. Влада вирішила діяти з усією рішучістю, залучивши правоохоронні органи.

Поліцаї у своїй запопадливості перед «Білим» домом зварганили справу всього лише з двох заяв – скаржника та скупниці чорниць, яка повідала, що насправді торгувала м’ясом. «Папери» направили до суду, щоб притягнути жінку до суворої відповідальності – за ч.1 ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Втім, у частині 1 статті 164 КпАП йдеться про господарську діяльність, а не разові акти торгівлі з метою отримання прибутку. Покарання за цією частиною складає від однієї тисячі (17 000 грн.) до двох тисяч (34 000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

На диво прудким поліцаям суддя Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк вказав прописні істини: матеріали не можуть складатися з однієї заяви громадянки про те, що вона торгувала м’ясними виробами, від якої вона може у будь-який час відмовитись, скориставшись своїм правом на захист, і заяви чоловіка, адресовану голові Ковельської райдержадміністрації, в якій він стверджує, що вона розраховується продуктами за здані їй чорниці.

Матеріали за цією частиною мають містити офіційну інформацію про те, чи має нібито правопорушниця відповідні дозволи і ліцензії на господарську діяльність, зокрема, на торгівлю м’ясними виробами. Ця інформація здобувається шляхом направлення запитів у відповідні органи.

«Для доведення зайняття «господарською діяльністю» необхідні свідчення, як мінімум, трьох покупців, які мають конкретно вказати, що вони купили, коли і за яку суму. Придбаний ними товар має бути описаний і зафіксований. Або ж, місце, де збувається товар, має мати очевидні ознаки «торгової точки» написи, рекламу, прилавок тощо. Існування цих ознак має бути доведене належними доказами. У протоколі має бути описана вся здобута інформація, в тому числі, протокол має містити посилання на порушені нормативні акти», – йдеться у постанові суду.

Суддя повернув справу назад до поліції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *