За які заслуги у Ковелі звільняють від орендної плати?

0
Йдеться про черговий сюрприз від мера Олега Кіндера і депутатів Ковельської міської ради, які на першому пленарному засіданні 68-ї сесії прийняли досить суперечливе рішення щодо звільнення від орендної плати окремих ковельчан та організацій.
Отже, міськрада звільнила від орендної плати за орендовані нежитлові приміщення на 2015 рік двох підприємців – Олександра Калюжного (52,12 кв. м. по вулиці Грушевського, 14) та Олександра Фіца (46,4 кв. м.), а також Волинську обласну громадську організацію «Еко-Волинь» (81,3 кв. м.) та громадську організацію «Всеукраїнське громадське об’єднання «Комітет громадського спротиву» (74,6 кв. м.) – всі по вулиці Грушевського, 12.
Відразу пояснимо тим, хто не знає: будівлі № 12 та 14 на Грушевського колись належали Ковельському об’єднаному міському військовому комісаріату. В Україні розвалили армію, а у Ковелі – військкомат, роздавши його приміщення орендарям. Армію нині швидкими темпами відновлюють, а ось військкомату повернути будівлю ніхто не поспішає.
За словами голови постійної депутатської комісії Ковельської міської ради з питань планування, бюджету і фінансів, депутата від «Батьківщини» Віри Федосюк, вищезгадані два підприємця та дві громадські організації займаються волонтерською діяльністю. Втім, у Ковелі дуже багато підприємців, які теж активно допомагають силам АТО, але їх від орендної плати та інших платежів, які зараховуються до місцевого бюджету міська влада чомусь не звільняє. Преференції мають бути для всіх однаковими! За наявною у нашого видання інформацією, гроші на утримання приміщень у колишньому військкоматі волонтерам надає депутат Верховної Ради України Степан Івахів. То що ж виходить?!
Тут варто також нагадати, що майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об’єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування. Так наголошує стаття 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Ну, а тепер – поговоримо про щасливчиків більш конкретно.
Співзасновниками Всеукраїнського громадського об’єднання «Комітет громадського спротиву» є Микола Печенюк (керівник організації), Костянтин Король та Ігор Пініс – відомі активісти і волонтери, які допомагають українській армії. Але їхня організація офіційно значиться у Ковелі на вулиці Варшавській в будинку № 21. Тоді при чому тут будинок № 12 на Грушевського?
Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб України, ковельчанин Олександр Калюжний займається роздрібною торгівлею з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом та взуттям (основний вид діяльності). Олександр Фіц проживає у селі Зелена Ковельського району. Серед видів його діяльності: роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах (основний) та поза магазинами, вантажний автомобільний транспорт, інша допоміжна діяльність у сфері транспорту. У рішенні міської ради вони значаться, як підприємці, а не волонтери!
Можливо, варто зареєструвати благодійну структуру, а не видумувати такий собі шахер-махер, бо звільнення підприємців від орендної плати за використання майна комунальної власності (сотня квадратних метрів – на двох) виглядає, як корупція з боку місцевої «біло-сердечної» влади, яка у даному випадку «прикрилася» волевиявленням депутатського корпусу (більшість тут теж – за членами ВО «Батьківщина»). Збитки для бюджету ковельської громади від несплати за оренду очевидні, і їх можна підрахувати. Хотілося, щоб міжрайонний прокурор Василь Лопоха на все це звернув увагу та вніс прокурорський протест на сумнівне рішення депутатів.
І ще один «цікавий» суб’єкт: Волинська обласна громадська організація «Еко-Волинь». Наразі керівником тут числиться Володимир Співак. Знаходиться юридична особа у Ковелі по вулиці Драгоманова в будинку № 5 та найбільш відома тим, що іноді проводить акції по зарибленню ковельського водосховища.
Як твердить та ж очільниця ковельської «Батьківщини» Віра Федосюк, в орендованому приміщенні ГО «Еко-Волинь» на Грушевського перебуває Ковельський центр допомоги 51 ОМБР. Гаразд! Треба просто-на-просто оформити договір оренди на центр, звільнивши його від орендної плати. Для чого такі дивні «схеми» й орендарі-«прокладки» між кіндер-інтересом і грошима? Як відомо, засновником та керівником «Еко-Волині» певний період був теперішній міський голова Олег Кіндер. Саме за тією адресою на Драгоманова знаходився тоді й офіс міської парторганізації ВО «Батьківщина».
Депутат міської ради та водночас заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Кошарук запропонував вилучити з проекту рішення пункт щодо звільнення «Еко-Волинь» від орендної плати, але його пропозиція не пройшла.
А найцікавіше в тому, що проект рішення Ковельської міської ради про звільнення від орендної плати запропонував не хто-небудь, а депутат від ВО «Батьківщина» Геннадій Кіндер – старший брат міського голови. Чи не під майбутню приватизацію приміщень колишнього військкомату наближеними до «Батьківщини» «крутеликами» все робиться? Чи немає тут подвійної бухгалтерії?! Що на це скаже «сімейний» кіндеровий бухгалтер вірна Віра Федосюк? Бо у Ковелі – так: кажемо «Батьківщина», маємо на увазі братів Кіндерів…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *