У ковельчанина вимагають гроші та погрожують вбити за подряпані дверцята

Місцевий житель звернувся до суду із скаргою на Ковельський відділ поліції за безпідставне закриття кримінального провадження, хоча в нього певні особи в грубій формі вимагають 500 доларів США, погрожуючи при цьому фізичною розправою та вбивством.

За словами скаржника, старший слідчий Олександр Кузьмук вважає, що коли особи вриваються у житло та вимагають 500 доларів США, неодноразово погрожують зробити його інвалідом, вбити тощо, то це є цивільно-правові відносини, а не злочин, передбачений ч. 1 ст. 189 Кримінального кодексу України.

Як вказує чоловік, він лише подряпав дверцята одному громадянину, і такий ремонт коштує в декілька разів дешевше, ніж сума у півтисячі американських доларів.

Під час досудового розслідування, що тривало майже рік, слідчий не викликав його для проведення слідчих дій, а при зустрічі лише схиляв до ініціативного примирення із вимагачем. Прокурор також пропонував йому помиритись з останнім. Чоловіка дивує така позиція слідчого та прокурора, за якою вони сумлінно захищають того, хто вимагає гроші.

Скаржник стверджує, що у телефонних розмовах слідчий покликався на брак часу, відсутність сенсу у виконанні прямих обов’язків по проведенню розслідування з огляду на невідомість результатів переатестації у поліції. Згодом, слідчий перебував на лікарняному, потім – у відпустці, після чого взагалі припинив спілкування з ним по телефону.

У цій справі заявника було визнано потерпілим. Олександром Кузьмуком винесено постанову, яка обґрунтована тим, що громадянин, вимагаючи у потерпілого кошти, мав на меті отримати відшкодування заподіяних йому майнових збитків. Кримінальне провадження закрито через відсутність складу злочину.

Слідчий та прокурор у судове засідання по скарзі не з’явились, хоча кожен був належно повідомлений про розгляд.

Заслухавши пояснення скаржника, дослідивши подані ним матеріали, а також кримінальне провадження, слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Ірина Логвинюк скаргу задовольнила, скасувавши постанову слідчого поліції.