У Ковелі слідство «задубіло» на крадених дубах

Дорогою з Ковеля на Турійськ читачі нашого видання звернули увагу на те, що брама скандально відомої сімейної фірми братів Кіндерів – мера Олега та депутата Геннадія – зачинена на замок. 

Ми вже розповідали, що на території приватного підприємства «ПМК», працівниками ЗМІ по гарячих слідах виявлено підготовлені до розпилу колоди десятка дубів, що «знайшлися» там після викрадення з гаражного кооперативу «Машинобудівник». За фактами, оприлюдненими ковельськими журналістами, Державна екологічна інспекція у Волинській області провела перевірку та підтвердила факт незаконного знесення дерев. Нагадаємо, що загальна сума збитків становить майже 40 тисяч гривень.

Екологи передали матеріали в міліцію. Варто зазначити, що вранці 1 жовтня із заявою про вчинення злочину до чергової частини Ковельського міського відділу УМВС України звернувся і депутат Ковельради В’ячеслав Шава. Як представник інтересів територіальної громади, він просив, щоби правоохоронці невідкладно зареєстрували його заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочали слідство.

Наступного дня слідчий міліції відкрив кримінальне провадження №12015030110001203 за частиною 1 статті 246 КК України (незаконна порубка лісу), яка гласить: «Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого».

Не кожне дерево, і навіть десять дерев є лісом! Стаття 4 Лісового кодексу чорним по білому проголошує: «До лісового фонду України не належать: зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до лісів; окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках». То невже ковельський міліцейський слідчий не відає про цю норму закону?! Адже в такому разі відкриття провадження за неналежною статтею Кримінального кодексу однозначно отримає в суді беззаперечно негативні наслідки. Справа «розвалиться»! Так виглядає, вона до суду взагалі не дійде. Хіба, може, цього й домагається слідство?!

Недарма слідчий кваліфікував дії дубосіків саме незаконною порубкою лісу. Ця, притягнута за «вуха», норма закону містить спеціальну кваліфікуючу ознаку – незаконна порубка лісового фонду утворює склад злочину лише тоді, коли заподіяно «істотну шкоду». А її розмір цьогоріч складає 60 тисяч 900 гривень. Отож, визначений екологами розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконного зрізання 10 дубів – 37 тисяч 100 гривень – однозначно виводить різунів з-під кримінальної перспективи. Виходить «сухим з води» і вельможний керівник «ПМК», якого завдяки подібному вже не притягнуть до відповідальності за статтею 198 Кримінального кодексу – придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом.

Дивно все це, бо той же депутат В’ячеслав Шава в заяві про вчинення злочину чітко вказав очевидні ознаки його складу – стаття 186 Кримінального кодексу – грабіж (відкрите викрадення чужого майна). Мало того, на території гаражного кооперативу відбувся грабіж комунальної власності, бо дуби, як і решта дерев у місцях загального користування, є власністю всієї територіальної громади, і їх знесення відбувається лише за відповідним рішенням виконкому міськради. Цей грабіж серед білого дня на очах свідків є, безумовно, організовано-груповим. Його замисел, організація, прикриття та виконання безсумнівно потребували, як часу на підготовку, так і скоординованої діяльності багатьох учасників. Та й наявність викраденого на приватній території свідчить, що зловмисники мали реальну можливість розпорядитися чи користуватися ним – тобто грабіж з цього моменту визнається закінченим. Ось і санкції статті 186 – не якийсь там штраф «за незаконну порубку лісу», а позбавлення волі на строк від восьми до тринадцяти років із конфіскацією майна!

Чи не тому впродовж тижня всупереч прямим вимогам статті 214 Кримінального процесуального кодексу України письмова заява про злочин від обранця громади В’ячеслава Шави й понині не потрапила до Єдиного реєстру досудових розслідувань, бо зачіпає найвищих міських посадовців? Чим пояснити, що слідчий, як того вимагає процесуальний закон, невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення не виконав службового обов’язку – зобов’язання внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування?

А поки що, як розповіли журналістам очевидці, підприємство зачинено. На території робітників немає. Одинокий сторож із собаками колупався в якійсь каструлі на землі. «На приколі» стояла срібляста «Нива», якою старший брат міського голови Геннадій Кіндер, будучи напідпитку, скоїв у Ковелі на вулиці Луцькій ДТП. Подалі від машини – звалені дуби, причому віднині всі – пронумеровані.

Уже не вперше ковельські правоохоронці покривають протиправні дії міських можновладців, а суд скасовує постанови слідчих по резонансних розслідуваннях, в яких фігурантами виступали високопосадовці. Начальник Ковельського міського відділу УМВС України у Волинській області полковник міліції Іван Тусь сам тривалий час був слідчим. Чи ж Іван Гаврилович не бачить дивного непрофесіоналізму підлеглого?

Очевидці стверджують, що міліція приїздила на місце злочину відразу після незаконного знесення дерев, тобто ще до появи у нашому виданні журналістського розслідування. Однак чомусь тоді належної реакції з боку правоохоронців не було. Кримінальне провадження ніхто не порушував. За словами свідків, також приїздив подивитися на обчикрижені пеньки нинішній кандидат в мери Микола Печенюк. Проте, і він чомусь «мовчить». Невже правду кажуть ті з його політичних опонентів, які називають пана Миколу, мешканця приміського села, технічним кандидатом Олега Кіндера в боротьбі за посаду голови міста…