З кишень ковельчан на піар Кіндера додатково «витягли» ще 50 тисяч гривень

У січні сесія Ковельської міської ради прийняла «Програму висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування» на 2015 рік. Обсяг коштів з міського бюджету на її виконання становив рекордні 150 тисяч гривень (99 тис. грн. – друковані видання, 51 тис. грн. – телебачення).

Попри те, що із запланованих півтораста тисяч на формування позитивного іміджу кіндер-команди було витрачено «всього лиш» 65,5 тис. грн., 30 червня депутати міськради проголосували за внесення змін до цієї програми, щедро підкинувши на друковані видання ще 80 тисяч гривень. Таким чином, загальна вартість медійної картинки сягнула майже чверті мільйона, залишивши далеко позаду такі видатки бюджету міста, як, наприклад, «Запобігання та ліквідація надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха»! Але перед виборами градоначальству і цього виявилося замало.

На вересневу сесію обранцям громади подали на затвердження подальше корегування програми. Отже, на висвітлення піар-компанії місцевої влади виділяється з бюджету додатково іще 50 тисяч гривень, причому таке цільове бюджетне фінансування адресоване виключно єдиному виданню – обласній газеті «Волинь-нова», з якою співпрацює пенсіонерка, депутатка Волиньради фракції ВО «Батьківщина» Валентина Блінова, яка довгий час проживала у Старій Вижівці, а наразі балотується кандидатом до обласної ради по Ковелю.

Під час сесії міськради депутат В’ячеслав Шава зауважив, що передбачені в міському бюджеті кошти на виконання програми виділяються засобам масової інформації – місцевим, а газета «Волинь-нова», з огляду на географію розповсюдження (сусідню Рівненську область також), є регіональним виданням, тому не може отримувати ці кошти.

«Що таке «Волинь-нова»? Це для піару «Батьківщини»?!» – допитувався В’ячеслав Шава.

«Це для одного розпорядника коштів», – намагалася щось там пояснити начальник фінансового управління виконкому Ковельської міськради Валентина Романчук.

«Згідно програми, передбачені в міському бюджеті кошти виділяються, «відповідно до укладених угод та представлених документів про виконану роботу». Акти виконаних робіт надані? Є вони? Немає! Ніхто перед нами не прозвітувався: куди, кому і скільки було виділено коштів», – оцінив  депутат існуючу схему використання фінансів громади та застосування владного адмінресурсу для замовної «джинси» в користь членів правлячої в Ковелі партії ВО «Батьківщина».

До речі, Валентина Романчук, яка сама є кандидатом в депутати міської ради від тієї ж «Батьківщини», жодним словом не прокоментувала це категоричне твердження В’ячеслава Шави.

Варто нагадати, що Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» визначено порядок висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування через ЗМІ, як, в першу чергу, всебічного і об’єктивного. Чи потрапляють впродовж останнього часу на шпальти «Волині-нової» альтернативні владно-кіндеровим точки зору на ковельське життя-буття – питання риторичне.

В’ячеслав Шава також повідомив присутнім: попри шестизначні суми бюджетного «гонорару», за поточний рік у газеті «Волинь-нова» було всього лишень 15 публікацій, в основному – хвалебних од міському голові Олегу Кіндеру, переважна більшість їх вийшла з-під пера Мар’яни Вербівської, якої в природі не існує. Пильний обранець громади переконаний, що за цією вкрай дорогою анонімною «персоною» приховується партійний пропагандист «біло-сердечних» – все та ж Валентина Блінова.