Ковельрада з Кіндером цьогоріч «подарували» в приватні руки 25 гектарів землі

До офіційної назви органу місцевого самоврядування міста Ковеля «міська рада» можна сміливо додати приставку – «земельна», бо вона тільки те й робила протягом всієї своєї каденції, що «нарізала» ділянки під індивідуальну забудову.

Ще до кінця не було сформовано виконком, а найбільша депутатська фракція ВО «Батьківщина», на чолі з мером Олегом Кіндером, забувши про декларовані на виборах справедливість та мораль, проголосувала-пролобіювала за те, щоб одним списком «подарувати» три гектари землі не найбіднішим городянам: відомим бізнесменам, банкірам, правоохоронцям, державним службовцям та їх родичам. І навіть помічник ковельського міжрайонного прокурора Михайло Давидюк, який державою був поставлений для здійснення контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування, теж потрапив до того «блатного» списку.

Про таке «вболівання» за громаду писали майже всі провідні волинські засоби масової інформації, в скандальну ситуацію навіть довелось втрутитися тодішньому голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку.

«Це ж треба додуматися – 38 інвесторів по 800 гривень скинулися і захопили собі землю. Нормально? Земля могла б коштувати близько чотирьох мільйонів гривень. Це – злочин!» – не приховував обурення Борис Клімчук.

«Всі так гарно вчепилися – Кіндер торгує землею. Та я відношення ніякого до того рішення не маю», – робив гарну міну при поганій грі Олег Кіндер, який на першому ж засіданні виконкому «скромно» нарік себе у Ковелі «гарантом, визначеним Конституцією».

«Кіндер вийшов злочинцем, – злився Олег Олексійович в одному з інтерв’ю: – До мене на прийом прийшли мати й донька, які сказали: «Ми вчора були у Клімчука, вам повинні були перетелефонувати, щоб ви вирішили наше питання». Земельне, виявляється. І кажуть: «За словами Клімчука, ви вмієте тільки торгувати землею і набивати свої кишені». Така побутує думка… А структурний підрозділ, який готував проекти рішень і регулював земельні відносини, не підпорядкований міському голові».

Минуло два роки. У листопаді 2013 року на оперативній нараді в ОДА Борис Клімчук зазначив, що Ковельською міською радою уже роздано 400 земельних ділянок, і за такі справи, якби Україна була в ЄС, на мера Ковеля Олега Кіндера уже б чекала тюрма. «До вас звертаюся, пан Кіндер!

Воровство, кумівство, мало не покажеться попереду», – гримів у залі голос Клімчука.

Минуло ще два роки… Скільки за всю каденцію роздано землі «на халяву» – одним можновладцям відомо. Але цифри лише за 8 місяців цього року – вражають. Депутати міської ради надали дозвіл на складання проектів землеустрою щодо відведення 315-ти земельних ділянок для будівництва (253 907 квадратних метрів), 34 – для городництва (27 341) та 28 – для садівництва (30 564). Городництво і садівництво не раз ставало «житловою забудовою».

Авторами проектів рішень під забудову є в основному члени фракції ВО «Батьківщина»: екс-консультант мера міста Юрій Конащук, старший брат мера Геннадій Кіндер, Микола Гнатюк, Ліліана Лазорик і депутат від «Нашої України» Роман Ляшук. Це при тому, що до складу «земельної» депутатської комісії входить один лише пан Конащук, який оскандалився на початку нинішнього року із спорудженням павільйону посеред дитячого майданчика, яке здійснювала його сімейна фірма «Землемір». Зауважимо, що засновником МПП «Землемір» є Інна Конащук – дружина Юрія Конащука (розмір статутного капіталу, як насмішка, – 100 гривень).

Вперше на лаву підсудних Юрій Конащук потрапив у березні 2003 року в «іпостасі» начальника земельно-кадастрового бюро при Ковельському міському відділі земельних ресурсів. Згідно даних правоохоронців, при визначенні грошової вартості земельної ділянки суб’єкта господарювання він значно занизив коефіцієнт функціонального використання землі, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді ненадходження до бюджету коштів від плати за землю. Прокуратура побачила заподіяння істотної шкоди інтересам держави у вигляді підриву авторитету та престижу органів державної влади. Але у зв’язку з так званим «дієвим каяттям» підсудного, кримінальну справу судом було закрито.

Втім, набутий сумнівний «досвід» не став уроком. Вдруге на лаві підсудних Конащук опинився у грудні 2007 року, коли вже був депутатом Ковельської міської ради від БЮТ, головою постійної депутатської комісії з земельних питань. Правоохоронці встановили: працюючи начальником міського відділу Волинської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України», він видав довідку про грошову (податкову) вартість земельної ділянки, яка перебувала в оренді, вказавши занижену суму майже на один мільйон гривень. Підсудний заявив, що вже не працює начальником, а через це його діяння… втратило суспільну загрозу, а сам він перестав бути суспільно небезпечним. Суд погодився із такими «доводами» і справу закрив, врахувавши й те, що Конащук повністю визнав свою вину, щиро покаявся, активно сприяв розкриттю злочину та частково відшкодував заподіяну шкоду.

Ось такі радники-порадники були у місцевого «гаранта Конституції». То чого ж ковельчанам чекати від такої команди?

В кінці владної каденції спостерігається справжня агонія! На чергову сесію Ковельради, яка відбудеться у цей четвер, 24 вересня, депутати разом із Олегом Кіндером мають «подарувати» під будівництво в приватні руки ще 59 ділянок, загальною площею 44 568 квадратних метрів. І нема нічого дивного в тому, що «рекордсменом» тут знову виступає Юрій Конащук – 39 ділянок (31 973 кв. м). Цікаво, що дозвіл на складання проекту землеустрою буде надано Коробову Дмитру Олександровичу, «який проживає в місті Макіївка Донецької області» (територія окупована бойовиками так званої «ДНР»). Земельна ділянка для нього – орієнтовною площею 800 «квадратів», в районі вулиці Луцької.

Начальник відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища Ковельського міськвиконкому Вадим Логвінов виступає автором проекту рішення про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення 2-х земельних ділянок для ведення городництва та 17-ти – для садівництва (19 778 кв. м). Новим садоводом за рахунок земель Ковельської міської ради буде зять мера Олега Кіндера – Володимир Кваснікевич, якому в садівничому масиві «Урожай» виділять 1200 «квадратів». Наступної сесії, якщо тесть встигне, цю ділянку можна буде «перевести» під житлову забудову.

А, може, в депутатів проснеться совість, і вони зупинять земельний «дерибан»?