Ковельський мер Кіндер не може пояснити махінації із заявами на землю

Резонне запитання депутата Ковельської міської ради з фракції «УКРОП» Галини Стасюк до Олега Кіндера: як могло так статися, що заяви, написані громадянами на його, як міського голови, ім’я і позначені штампами Ковельського ЦНАПу, потрапили до депутата від «Сили людей» Олександра Артишука, так і залишилося без конкретної відповіді.

На початку квітня наше видання розповідало, що депутати Ковельради заявили про махінації з документами на землю і корупцію з боку посадовців мерії. Мова йшла за скандальний проект рішення про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під приватне будівництво пільговикам – двом «чорнобильцям» (ковельчани Світлана Хімач та Олександр Гушинець), автором якого є Олександр Артишук. Депутат з «УКРОПу» Андрій Далека сказав, що на комісії обом заявникам було відмовлено на підставі того, що документи не відповідали дійсності.

Саме тоді, на пленарному сесійному засіданні міськради, Галина Стасюк й спитала у Олега Кіндера: яким чином заяви Світлани Хімач та Олександра Гушинця на ім’я міського голови, із штампами ЦНАПу, потрапили до Олександра Артишука, бо, за логікою речей, вони мали би надійти на розгляд та виконання у відділ земельних ресурсів виконкому міської ради і автором проекту рішення повинен бути його начальник Вадим Логвінов.

«У мене до вас запитання. Або Артишук, вибачте, вкрав ці заяви у вас, і його потрібно притягнути до відповідальності, або ви, Олег Олексійович, винні в тому, що заяви до мера потрапили до керівника приватної фірми Артишука. Якщо ви, як посадова особа органу місцевого самоврядування такого рангу, сприяєте приватній фірмі, то вас треба притягати до кримінальної відповідальності», – поставила «питання руба» Галина Стасюк.

Це розсердило Олега Кіндера, який вступив з депутатом у словесну перепалку.

«Добре. Я то порекомендував би вам те запитання задати Артишуку. Якщо людина писала заяву, і якимсь чином вона попала зразу до Артишука, а потім в міську раду, то ви спитайте в Артишука: яким чином?» – «відфутболював» міський голова, «забувши», що заяви до Артишука чогось потрапили із штампами Ковельського ЦНАПу.

Над відповіддю мера до депутата Галини Стасюк трудились аж два посадовця: секретар міської ради Віра Федосюк та перший заступник міського голови Михайло Гетьман. Спільний епістолярний «продукт» вартий уваги і юриста, і гумориста. Отже, у листі цей колективний «Олег Кіндер» підтвердив і без того відомі й незаперечні факти, що заяви від Гушинця та Хімач були отримані спеціалістами Центру надання адміністративних послуг, офіційно зареєстровані та передані для розгляду до відділу земельних ресурсів і знаходяться там по даний час.

«За інформацією керівників даних підрозділів виконавчого комітету, оригінали заяв та доданих до них матеріалів не залишали межі службових приміщень Будинку рад» – зазначає Олег Кіндер.

При цьому Олег Олексійович вказує, що заяви та пакети документів від заявників через адміністраторів ЦНАПу напряму скеровуються до відділу земельних ресурсів, минаючи ланку «міський голова – заступник міського голови».

«Тому Ваші звинувачення на адресу посадової особи – Ковельського міського голови щодо сприяння приватній фірмі – є безпідставними та необґрунтованими», – заявляє Олег Кіндер пані Стасюк.

Але яким же чином заяви опинилися у руках пана Артишука, якщо вони знаходяться виключно у посадовців міськвиконкому? Чи не без відома останніх?

«Ваші неодноразові твердження про те, що заяви громадян Гушинець О.М. та Хімач С.С. потрапили до депутата Артишука О.О., недвозначно вказують, що ви маєте на увазі саме оригінали цих документів, а не їх скан-, фото- чи інші копії», – «натягував на глобус» власні марення ковельський мер.

То з чиєї легкої руки депутат Артишук отримав доступ до документів із штампами ЦНАПу і «намалював» проект рішення міської ради? Олегу Кіндеру, напевно, треба призначити службове розслідування, аби вивести на чисту воду лукавих підлеглих, які за його спиною умишляють лихе, щоб, таким чином, розставити всі крапки над «і». Чи «кишка тонка» провести у «Білому» домі службове розслідування і встановити конкретних махінаторів з документами на землю?! Мабуть, таки слабо, бо міський голова покладається тільки на Галину Стасюк, яку бачить в ролі такої собі міс Марпл – детектива-аматора з творів Агати Крісті.

«Тому, якщо Ви володієте підтвердженою інформацією, що за сприяння посадових осіб виконавчого комітету Ковельської міської ради оригінали службових документів потрапили до третіх осіб чи залишали межі службових приміщень Будинку рад, прошу Вас негайно інформувати мене та/або відповідні правоохоронні органи для відповідного реагування», – без тіні сорому пише Олег Кіндер.

Перекрутивши все з ніг на голову, голова міста не обійшовся без нотацій.

«Якщо у Вашому розпорядженні така інформація відсутня, Ваші озвучені на сесії міської ради та викладені у даному депутатському зверненні твердження можуть розцінюватись, як поширення недостовірної інформації. В такому випадку, сподіваюсь, Ви самі спростуєте поширену Вами недостовірну інформацію у той самий спосіб, у який вона була поширена», – «грозить» Олег Олексійович.

Отож, попри подібну писанину ковельський градоначальник так і не спромігся пояснити, яким чином документи, котрі створюють підстави надання міською радою земельного наділу потрапили до рук саме Олександра Артишука і, головне, – чому заяви мнимих «чорнобильців» Світлани Хімач та Олександра Гушинця подані, нагадаємо, ще на початку лютого цього року, після скандалу з артишуковим проектом рішення відділом земельних ресурсів в офіційному порядку не розглянуті й понині?