«Етична» комісія Ковельради розбиралась з «етикою» мера Кіндера

Профільна постійна депутатська комісія Ковельської міської ради на чолі з Оленою Матвійчук (на фото) дві з половиною години «товкли воду в ступі»: гаряче дискутували та сварилися з приводу трьох питань, але так нічого, по суті, й не вирішили.

Спочатку розглядали заяву депутата з фракції «УКРОП» Галини Стасюк, яка скаржилась на хамство міського голови Олега Кіндера та перешкоджання останнім її депутатської діяльності. На думку голови комісії Олени Матвійчук, постійна комісія не уповноважена розглядати поведінку мера. Втім, у висновку комісії, який вона підготувала, була рекомендація меру Кіндеру «стежити за власними словами, не вживати образливих та некоректних висловлювань у публічних місцях».

«А вибачитися він не має переді мною?» – мовила Галина Стасюк.

«Я чудово розумію, що він вас образив. І вибачитися, напевно, він все таки міг би», – все ж визнала Олена Матвійчук хамство ковельського самоназваного «гаранта Конституції».

Лідер «укропівців» у міській раді Ігор Пініс заявив, що ця ситуація розглядалася на його депутатській фракції, яка визнала дії Олега Кіндера неправомірними, такими, що проявили неповагу до самої фракції і в цілому до політичної партії «УКРОП»! За його словами, це недопустимо, коли депутату пропонують залишити приміщення тільки через те, що його думка не співпадає з думкою мера.

«Міський голова має перед вами вибачитися! – закинув докір в сторону мера заступник голови комісії та гегемон депутатської фракції «Самопоміч» Андрій Мілінчук. – Але наша комісія не може його до цього зобов’язати. Я особисто скажу йому [Кіндеру], щоб він це зробив [вибачився], і бажано, щоб зробив це публічно».

«Пан голова Кіндер на сесіях міської ради неодноразово ображає депутатів», – обурювався дуже активний депутат від «УКРОПу» Володимир Косцьов’ят.

Брався виступити новообраний голова громадської ради при міській раді Микола Печенюк, однак Олена Матвійчук слова йому не надала.

Після провального результату голосування за прийняття висновку комісії Олена Матвійчук несподівано для всіх заявила самовідвід від головування під час розгляду двох наступних питань – подання керівника Ковельської місцевої прокуратури Олександра Бабенкова, який виявив корупцію в діях брата мера міста та депутата міськради від ВО «Батьківщина» Геннадія Кіндера, та заяву директора ТОВ «ВКП «Каскад» Володимира Пархонюка, котрий заявляє про рейдерство градоначальника. Такий сумнівний крок Матвійчук спровокував негативну реакцію в деяких депутатів та громадських активістів.

«За наступні питання я не можу головувати, тому що маю на це дві причини. Перша – через мою позицію, бо я отримую масу негативу і є маса невдоволених. І другий момент, щоб не було потім ніяких моментів, що стосується діяльності Пархонюка, а також що стосується заяви міжрайонного прокурора [насправді – подання керівника місцевої прокуратури], щоб потім мене не обвинуватили в тому, що я маю конфлікт інтересів», – пояснила Олена Матвійчук, яка захищає в суді приватні інтереси сімейної фірми Кіндерів.

Якщо пані Олена визнала конфлікт інтересів, то, у зв’язку з її особливими стосунками з братами Кіндерами, лише розглядом подання керівника прокуратури та заяви директора «Каскаду» цей конфлікт інтересів не обмежується! Адже Олег та Геннадій Кіндери і надалі продовжують виконувати свої обов’язки: один – працюючи мером, другий – очолюючи постійну депутатську комісію з питань ЖКГ. Після серії критичних публікацій в ЗМІ, пані Матвійчук враз стала педантичною в своїх вчинках. Тому цей конфлікт інтересів для неї є перманентним, аж поки не закінчаться повноваження спритних до оборудок братів.

А показушний «самовідвід» від головування – це що? Якщо пані Матвійчук відмовилася очолювати «етичну» комісію, то така відмова не може бути лише миттєвою – тимчасовою. Це, ніби як бути трішечки вагітною. Напевно, Олена Миколаївна добре знає, що подібна напів-вагітність є не можливою, а від так, оголосивши самовідвід від головування, вона по факту публічно склала повноваження голови комісії в цілому.

Далі головував Андрій Мілінчук. Депутати довго сперечалися з приводу документа за підписом керівника прокуратури Олександра Бабенкова, який замість того, щоб направити справу до суду для притягнення Геннадія Кіндера до адміністративної відповідальності за корупційне діяння, чомусь направив подання його братові – міському голові Олегу Кіндеру з проханням провести службове розслідування. Про це вели мову і Володимир Косцьов’ят, і секретар громадської ради при міській раді Галина Артюшенко, обрана від ГО «Волинські правозахисники».

Частина 3 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» зазначає, що «рішенням керівника органу, підприємства, установи, організації, в якому працює особа, яка вчинила таке правопорушення, проводиться службове розслідування». Депутат Геннадій Кіндер не працює ні у міській раді, ані у виконкомі. Невже пан Бабенков цього не знає?! Для чого ж тоді надсилає таке недолуге подання?! Щоб руками депутатів комісії «відмазати» Кіндера-старшого від справедливого покарання? До того ж, на поданні міському голові взагалі немає жодних резолюцій. Стало відомо, що подання потрапило на розгляд комісії з кабінету секретаря міської ради Віри Федосюк. Словом, члени комісії вирішили скерувати його назад адресату, тобто міському голові Олегу Кіндеру.

І наостанок комісія розглянула заяву Володимира Пархонюка, який уже втомився переконувати депутатів у тому, що дії мера Ковеля носять корупційну складову. Володимир Федорович надав копії судових рішень, постанови, заяв, листів, які, на його думку, є беззаперечними доказами корумпованості мера Олега Кіндера, зловживань ним владою та службовим становищем. На комісії він заявив, що Олена Матвійчук діє в інтересах Кіндера.

Суди прийняли рішення на користь ТОВ «ВКП «Каскад» і стягнули з Ковельської міської ради судові витрати на загальну суму 8 218,00 гривень. Однак службові особи міськради умисно не виконують судові рішення.

Галина Стасюк запропонувала, щоб депутатська комісія ініціювала відповідне звернення до правоохоронних органів, однак за її пропозицію проголосували троє депутатів – вона сама, Андрій Мілінчук та Володимир Бичик з фракції ВО «Сводоба». Олена Матвійчук – утрималась і цього було достатньо для того, щоб рішення «не пройшло» (в засіданні з незрозумілих причин не взяли участь двоє членів комісії – депутат від ВО «Батьківщина» Василь Дудка та Андрій Неридько з фракції «Самопоміч»).