Екс-прокурор Луцька виграв у Ковелі «пенсійну справу»

Ковельський міськрайонний суд розглянув справу за адміністративним позовом екс-прокурора міста Луцька Андрія Кучера до управління Пенсійного фонду України у Луцьку з приводу «заниженої» пенсії.

Свого часу, волинські журналісти проаналізувати декларації луцького прокурора Андрія Кучера та його заступників.

У суді пан Кучер вказав, що з 29 травня 2015 року перебуває на обліку в Пенсійному фонді, як отримувач пенсії за вислугу років, а наказом Генерального прокурора України від 16 грудня 2015 року його було звільнено з посади міського прокурора. Наступного дня, тобто 17 грудня, він звернувся до управління Пенсійного фонду з письмовою заявою про перерахунок раніше призначеної пенсії, відповідно до закону, який діяв на час її призначення, але з врахуванням розміру заробітної плати, що вказана у довідках, виданих 17 грудня прокуратурою Волинської області.

Згідно тих довідок, розмір заробітної плати Андрія Кучера складав 14 622,46 гривень.

Управління Пенсійного фонду повідомило, що пенсія йому буде виплачуватись у розмірі, що встановлено при призначенні пенсії 29 травня 2015 року, а в перерахунку по звільненню, відповідно до довідок обласної прокуратури, – відмовило.

Відмова пану Кучеру обгрунтована тим, що, відповідно до ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру», умови та порядок перерахунку пенсій працівникам прокуратури визначаються Кабінетом Міністрів України. На даний час урядом проведення перерахунків не передбачено. Крім цього, відповідно до розділу 3 пункту 5 Прикінцевих положень Закону України «Про прокуратуру», у разі неприйняття до 1 червня 2015 року Закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, з цього дня скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначаються, відповідно до Закону України «Про прокуратуру».

Суддя Олена Восковська вважає, що такі доводи відповідача не відповідають вимогам закону.

Адміністративний позов задоволено. Суд визнав протиправними дії управління Пенсійного фонду України у місті Луцьку, зобов’язав здійснити перерахунок пенсії та стягнути на користь позивача витрати по сплаті судового збору.

Нещодавно, екс-прокурор Ковельщини Сергій Масалов теж збільшив собі пенсію через суд.