Депутати Ковельради заявили про махінації з документами на землю і корупцію з боку посадовців мерії

На сесії Ковельської міської ради обранці громади вкотре «взялися» за скандальний проект рішення про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під приватне будівництво пільговикам – п’ятьом «атошникам» і двом «чорнобильцям».

Автором його є депутат від партії «Сила людей» Олександр Артишук, який не прийшов ні на депутатську «земельну» комісію, ані на сесію міськради. Поки всі безуспішно шукали «Сан-санича», депутати продовжили обговорювати достовірність документів, які подали оті двоє «чорнобильців» – ковельчани Світлана Хімач та Олександр Гушинець.

Депутат з фракції УКРОП Андрій Далека каже, що на комісії їм обом було відмовлено на підставі того, що документи не відповідали дійсності.

«Я детально перевірив ці дані. Був в управлінні праці у місті Ковелі, зв’язувався з обласним управлінням праці та цими громадянами. Громадянка Хімач на обліку «чорнобильців» у місті Ковелі не перебуває. На дзвінки вона не відповідає. Тобто перевірити достовірність даних неможливо. Громадянин Гушинець взагалі не є «чорнобильцем». Він подав дані, як пільговик – ветеран праці. При розмові Гушинець сказав дослівно: «Буду зараз вдома, подивлюся, яке в мене посвідчення. Ніби оформлене, як «афганське», – прояснив ситуацію Андрій Далека.

Андрій Вікторович поцікавився: чи законно було прийнято заяви від цих громадян? І чому вже другу сесію поспіль депутатському корпусу «пхають» цей проект Олександра Артишука?

«Мій запит – про створення тимчасової депутатської комісії для вивчення цієї ситуації і протидії корупції службовців міської ради. Перевірити правильність пільгових документів. Перевірити роботу службовців. Яким чином вони приймають заяви?» – виголосив Андрій Далека.

«А ваш запит якого характеру має бути?» – поцікавився міський голова Олег Кіндер.

Цікаво, на яку відповідь він розраховував? Який «характер» може бути в депутатського запиту? «Нордічєскій», – як у штандартенфюрера Штірліца, «беспощадного к врагам рейха»?!

«Тимчасова депутатська комісія», – відповів йому очевидні речі депутат.

«По чому? По чому?» – чи то справді градоначальник не розумів про що йдеться, чи просто вдавав із себе такого.

«Для перевірки дій службовців. Яким чином прийняли ці заяви, які не відповідають дійсності», – спробував «достукатися» Андрій Далека.

«Андрій Вікторович, питання в частині службовця, який отримує заяву, не є в нього повноваження перевірити достовірність заяви», – «заступився» за «своїх» мер міста.

«А хто має перевірити достовірність заяви?» – спитав депутат.

«За достовірність заяви відповідає заявник. Якщо у вас є інформація, прошу, будь ласка, запис. Є прокуратура. Є міліція. Дайте інформацію. Нехай вони перевірять. Тоді можна притягнути до відповідальності людину, яка подала завідомо недостовірні дані. Але якщо ми говоримо, що службовець, якому надали документи, він немає абсолютно ніяких повноважень перевіряти – достовірні документи, чи недостовірні. Він виконує свої посадові обов’язки», – заговорив Олег Кіндер.

Пригадується, як «дерибанилася» владою земля за попередньої каденції Ковельської міської ради, як масово роздавали наліво-направо ділянки перед виборами. Дійшло до того, що сесія виділила 1000 «квадратів» під забудову ковельчанину В., який про це навіть не здогадувався! Хто замість нього написав заяву на землю? За цим кричущим фактом у вересні 2015 року браві правоохоронці порушили кримінальне провадження, але сліди його, на жаль, загубилися десь у корупційних нетрях. Інертні «силовики» змушені були взятися за той випадок лише після втручання журналістів. А на скількох ще таких «незнаючих» громадян владна команда Олега Кіндера виділила земельні ділянки?

«Я депутат і скористався своїм правом перевірки. Я в праві запропонувати створити таку депутатську комісію і навіть згоден її очолити, для того, щоб роз’яснити потім для своїх колег і громади міста Ковеля», – продовжував дискутувати Андрій Далека з паном Кіндером.

«А так ставити на голосування – що?» – виглядав «тугодумом» Олег Олексійович.

«Ставити на голосування запит про створення тимчасової депутатської комісії», – сказав депутат «непонятливому» головуючому.

«Добре! Ставлю на голосування. Хто за те, щоб створити депутатську комісію?» – оголосив, врешті-решт, той.

«Атошникам» не хочуть землю надати», – невдоволено загомоніли-захвилювались «камуфльовані» хлопці, які завжди з’являються на сесії міської ради, немовби підтримати «у важку хвилину» міського голову Олега Кіндера.

Тоді до мікрофону вийшов голова депутатської «земельної» комісії Анатолій Кислюк, обраний депутатом від «Солідарності», який їх заспокоїв, що це – неправда: земельні ділянки «атошникам» якраз таки виділяються. Трохи згодом Анатолій Антонович пояснив, як у членів його комісії виникли підозри у фальсифікації документів, які подали Світлана Хімач та Олександр Гушинець.

«Ми хотіли, щоб ці люди представили оригінали документів, але вони цього не зробили й по сьогодні. Я попросив пана Гушинця представити посвідчення пільговика. «У мене є пільга, я її отримав при службі в рядах армії». Це посвідчення розпливчате. Оригіналу немає. Він народився 10 червня 1971 року, а посвідчення «отримує» 19 вересня 1989 року, тобто до весняного призову він ще не міг бути в армії. Що стосується Хімач, то я з нею працював тридцять років. Ліквідатор другої категорії не може бути! Вважаю, що тут теж є сфальсифікований документ – посвідчення», – заявив Анатолій Кислюк.

Втім, перед голосуванням за депутатський запит мер міста Олег Кіндер прокоментував стосовно Андрія Далеки таке:

«Він оголосив своє право. Те, що я сказав. Я, наприклад, нічого не зрозумів з того, що він… от надає проект рішення…», – не «здавався» в твердолобості головуючий.

Запит підтримали 32 «голоси», в тому числі, як не дивно, й Олег Олексійович. «Утримались» лише двоє членів ВО «Батьківщина» – його старший брат Геннадій Кіндер та секретар ради Віра Федосюк (яку мер одного разу назвав Ващук, а потім – Вікторією), а також Олена Матвійчук, яка разом із Олександром Артишуком, представляє партію «Сила людей».

Про «зниклого» «Сан-санича» згадала й депутат від УКРОПу Галина Стасюк (на знімку внизу – під час засідання депутатської комісії), спитавши у Олега Кіндера: як могло так статися, що заяви, написані Світланою Хімач та Олександром Гушинцем на його, як міського голови, ім’я і позначені штампами Ковельського ЦНАПу, потрапили до пана Артишука, бо, за логікою речей, вони мали би надійти на розгляд та виконання у відділ земельних ресурсів міської ради.

«У мене до вас запитання. Або Артишук, вибачте, вкрав ці заяви у вас, і його потрібно притягнути до відповідальності, або ви, Олег Олексійович, винні в тому, що заяви до мера потрапили до керівника приватної фірми Артишука. Якщо ви, як посадова особа органу місцевого самоврядування такого рангу, сприяєте приватній фірмі, то вас треба притягати до кримінальної відповідальності», – поставила «питання руба» Галина Стасюк.

«Це що? Запит? Звернення? Що? Чи просто репліка? Чи запитання?» – традиційно «грав у підкидного» Олег Кіндер.

«Це таке запитання до вас», – уточнила Галина Миколаївна.

«Добре. Я то порекомендував би вам те запитання задати Артишуку. Якщо людина писала заяву, і якимсь чином вона попала зразу до Артишука, а потім в міську раду, то ви спитайте в Артишука: яким чином?» – «відфутболював» міський голова, «забувши», що заяви до Артишука чогось потрапили із штампами Ковельського ЦНАПу.

«Вибачте, я на двох комісіях питала. Ви мене з комісій виганяли. Олег Олексійович, майте совість, будь ласка», – з обуренням мовила Галина Стасюк.

«Послухайте, пані Стасюк! Я ж вас тоді на комісії… сказав і зараз говорю. Щоб звинувачувати потрібно, щоб потім не вибачатись, потрібно мати або аргументи, або краще десь посидіти і лишній раз не говорити те, що ви не знаєте. Запит… своє запитання ми… я розумію, оформимо письмово і передамо Артишуку», – у такому хамському тоні «відбрив» Олег Кіндер депутата міської ради, і замість неї визначив адресат її ж депутатського запитання.