У Ковелі просять збільшити субвенцію перевізникам

На черговій сесії Ковельської міської ради депутати прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-Міністра Арсенія Яценюка щодо збільшення суми субвенції на компенсації втрат автомобільним перевізникам.

Про це повідомляють у прес-службі Ковельської міської ради.

Звернення подаємо повністю та без змін:

ЗВЕРНЕННЯ

щодо вирішення питання збільшення обсягів суми субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування компенсації втрат автомобільним перевізникам внаслідок перевезення пасажирів пільгових категорій автобусами загального користування по м. Ковелю та відокремленому підрозділу «Рівненська дирекція залізничних перевезень» Державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця» внаслідок перевезення пасажирів пільгових категорій по території Волинської області у приміському, прямому та місцевому сполученні залізничним транспортом, для забезпечення повної виплати компенсації перевізникам

Відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» з 01.06.2015 року зменшено кількість категорій осіб, яким надаються пільги на проїзд у громадському транспорті, в. ч.: учасники війни, діти війни, ветерани праці, які в переважній більшості є пенсіонерами за віком.

Пенсіонери за віком, відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 року № 354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування», яка є чинною, користуються пільговим проїздом у транспорті загального користування.

За таких умов, кількість осіб, яким надаються пільги на проїзд у громадському транспорті як по місту так і по області фактично не змінилась.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 року № 2344-ІІІ, з наступними змінами та доповненнями, та ст. 9 Закону України «Про залізничний транспорт» від 04.07.1996 року № 273/96-ВР, з наступними змінами та доповненнями, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.

Проблемою є те, що існує невідповідність між державними зобов’язаннями та коштами, які виділяються для компенсації витрат перевізникам від пільгового перевезення пасажирів, тому компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян виплачуються не всім автоперевізникам міста, а лише п’яти за 7 маршрутами.

Крім того, виплати проводяться несвоєчасно та не в повному обсязі. Як наслідок, встановлені державою пільги на проїзд фактично реалізуються за рахунок перевізників.

Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Ковельської міської ради, як головний розпорядник коштів, дотримуючись вимог Бюджетного кодексу України, Постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2002р. №256 “Про затвердження порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенції з державного бюджету”, роз’яснення Міністерства фінансів від 10.10.2007р. “Про облік кредиторської заборгованості”, відшкодовує витрати за надані пільги громадянам за проїзд автомобільним та залізничним транспортом лише в межах доведених бюджетних призначень, встановлених кошторисами на відповідний рік.

Для забезпечення здійснення повного відшкодування компенсаційних виплат окремим перевізникам м. Ковеля, з якими укладено договори на пільгове перевезення пасажирів, що мають право на таку пільгу, в 2015 році необхідні кошти в сумі майже 3,0 млн. грн. При цьому, на 2015 рік обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом доведено в сумі 1727,4 тис. грн., в т.ч. на оплату боргу перевізникам міста який утворився станом на 01.01.2015 року в сумі 147,7 тис.грн. Фактично на виплату компенсації перевізникам у 2015 році виділено 1579,7 тис.грн. (у 2014 році – 1676,3 тис.грн.). За січень-травень поточного року від автоперевізників прийнято розрахунки на відшкодування компенсації на загальну суму 913,3 тис. грн. При цьому заборгованість перед перевізниками станом на 01.07.2015 року складає 611,5 тис.грн., яка утворилася за березень-травень поточного року, що є наслідком недофінансування.

Для забезпечення перевезень залізничним транспортом по Волинській області у 2015 році, укладено тристоронній договір про співпрацю та відшкодування витрат Рівненській дирекції залізничних перевезень за перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом по території Волинської області, з відокремленим підрозділом “Рівненська дирекція залізничних перевезень” Державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця» (перевізник), з Волинською обласною державною адміністрацією (замовник) та управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Ковельської міської ради (платник).

Обсяг коштів субвенції з державного бюджету в місцевий на здійснення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом на 2015 рік доведено в сумі 2533,7 тис. грн. (у 2014 році – 2261,1тис.грн)

За січень-червень 2015 року відокремленим підрозділом “Рівненська дирекція залізничних перевезень” подано управлінню розрахунків на загальну суму 4182,9 тис.грн., що уже перевищує доведений річний кошторис на 1649,2 тис.грн. За квітень – грудень 2014 року вказаним підприємством подано розрахунки на загальну суму 6426,9 тис.грн., яка перевищила річний кошторис на 4165,8 тис.грн.

Взяття бюджетних зобов’язань головними розпорядниками коштів без кошторисних призначень розглядається як бюджетне правопорушення.

Несвоєчасне та неповне відшкодування коштів може призвести до відмови перевізників здійснювати пільгові перевезення як у місті так і по області вцілому.

Ми, депутати Ковельської міської ради, просимо прийняти до уваги вищевикладене і посприяти у вирішенні питання збільшення суми субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним та залізничним транспортом окремим категоріям громадян на загальну суму 7000, тис. грн. та у зв’яку з великою сумою заборгованості – питання своєчасного фінансування коштів, з метою зняття соціальної напруги