«Дон Педро» з Ковеля вважає генерала Грушовінчука «кришувальником»?

Ковельчанин Сергій Нагорник звинуватив начальника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області генерала цивільного захисту Володимира Грушовінчука в тому, що той свідомо «кришує» ковельське товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційне підприємство «Каскад», яким керує Володимир Пархонюк. Про це він написав у скарзі голові Держслужби Миколі Чечоткіну.

«При зустрічах зі мною Пархонюк В.Ф. вихвалявся своїм особистим знайомством та гарними стосунками як з начальником Ковельського управління ДСНС Капцем О.М., так і з начальником обласного управління Грушовінчуком В.В., які «вирішать» всі його проблеми, а тому я ніде нічого не доб’юся», – пише Сергій Нагорник.

За його словами, 1 червня 2016 року Володимир Пархонюк не допустив працівників ДСНС до проведення перевірки, про що був складений акт. Мовляв, так зробити підказав директору «Каскаду» саме Олександр Капець. Зрештою, пан Нагорник звинуватив Володимира Грушовінчука, що для нього та його підлеглих не є законом наказ їх прямого керівника – Міністерства внутрішніх справ України.

Володимир Пархонюк назвав цидулу Сергія Нагорника «плітками баби Параски», адже останніх років п’ять взагалі з ним стосунки не підтримує – навіть не вітається. То про які розмови «при зустрічах» йдеться? На думку Пархонюка, на товариство «Каскад» з боку сусіда вчинено черговий «наїзд» за допомогою державного органу, тоді як на незаконне будівництво самого Нагорника посадовці ні в області, ані в столиці практично не реагують.

Чому так? Чи не тому, що у Ковелі багато хто сприймає Нагорника підставною особою, через яку «челядь» деяких одіозних волинських бонзів часів режиму Януковича легалізували статки? Навіть припускають, що за ними та й усією цією колотнечею навколо «Каскаду», який посмів виступити проти рейдерства, стоїть «клан» Смітюхів, глава якого – мільйонер та народний депутат України V та VI скликань від «Партії регіонів», власник, за даними ЗМІ, її столичної штаб-квартири на вулиці Липській – Григорій волав зі сцени Антимайдану: «Путін, Путін! Володімір Володіміровіч, я надєюсь ви услишитє еті слова: ми нуждаємся у вашей помощі, вашей поддєржкє!»

Отож, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління ДСНС України у Волинській області Ростислав Демчук – «годованець» ковельського «гнізда», який свого часу два з половиною роки очолював у Ковелі райвідділ МНС, підписав 11 жовтня 2016 року наказ № 213 щодо проведення перевірки у «Каскаді». До складу комісії увійшли начальник відділу державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту обласного управління Руслан Яручик, його заступник Тарас Щербатюк та заступник начальника Ковельського міськрайонного відділу ДСНС Володимир Войтанік.

Прибувши в офіс «Каскаду» та відмовляючись реєструватися в журналі перевірок, Тарас Щербатюк повідомив Володимира Пархонюка, що позапланову перевірку його товариства призначено Державною службою надзвичайних ситуацій України, та протягом 15 хвилин доказував, що «переліку питань, по яких буде проводитися перевірка, в документах на перевірку не має бути».

У відповідь директор «Каскаду» наполягав, що проведення перевірки по скарзі фізичної особи, яким є Сергій Нагорник, організовано з порушенням вимог наказу Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова від 2 листопада 2015 року № 1337 та всупереч вказівкам ДСНС України (лист від 06.10.2016 р. № 26-14811/261), в якому пропонується «провести перевірку інформації, викладеної у зверненні», а не провести позапланову перевірку. Володимир Пархонюк вважає, що посадові особи, які готували наказ про перевірку «Каскаду» та приїхали «трясти» товариство, взагалі не знайомі з вимогами вищевказаного наказу МВС на рекомендаціями ДСНС, або свідомо їх ігнорують.

Після ознайомлення з матеріалами перевірки Володимир Пархонюк заявив, що Тарас Щербатюк є заангажованою особою, бо ще 12 червня 2008 року він склав незаконний висновок № 04/3696 щодо правильності та повноти виконання протипожежних актів у проектно-кошторисній документації на реконструкцію Сергієм Нагорником невеличкого овочесховища в чимале адміністративне приміщення, яке знаходиться у Ковелі на вулиці Косачів, 6-А.

«Щербатюком при наданні висновку було неправомірно застосовано Державні будівельні норми (ДБН 360-92), що призвело до фактично незаконного будівництва Нагорником об’єкту – адмінприміщення на вулиці Косачів, 6-А. Це і дало можливість останньому побудувати свій «Куб» менше, ніж за 1,5 метра від існуючої на той час будівлі «Каскаду». Про ці та інші грубі порушення підготовки самої позапланової перевірки, як того вимагає наказ міністра МВС Арсена Авакова, мною було повідомлено ДСНС у Волинській області окремим листом», – говорить Володимир Пархонюк.

Після цього стало очевидним, що Тараса Щербатюка слід вилучати зі складу комісії. Наступного разу замість нього приїхав провідний інспектор відділу державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Ігор Сидорук. Однак директор ТОВ «ВКП «Каскад», вважаючи, що інші грубі порушення наказу Міністра внутрішніх справ за № 1337 посадовцями не виправлено – вказав перевіряльникам «на двері».

Випровадивши «контролерів» у погонах, директор «Каскаду» подав скаргу Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, Генеральному прокурору Юрію Луценку та Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

«Вимушений це зробити, адже хтось має приструнити отого ковельського «дона Педро», як назвав його один з керівників Волинської обласної прокуратури після мого чергового звернення на особистому прийомі. Та й державні органи контролю та органи місцевого самоврядування повинні законно відпрацьовувати наші з вами податки, а не бути інструментом рейдерства та тиску в руках таких собі «нагорнико-мафіозі»…», – цілком виправдано обурюється підприємець.