Долю ковельської вузлової лікарні вирішуватимуть без популістів, – Гунчик

Голову Волинської ОДА Володимира Гунчика, який приїхав до Ковеля на виїзний прийом громадян, перед «Білим» домом зустріли більше сотні людей з плакатами щодо подальшого функціонування вузлової лікарні.

«Шановні залізничники! Я гарантую вам, як голова облдержадміністрації, стопроцентне обслуговування, яке було раніше, і воно нічого не зміниться. Ви менше слухайте тих, хто вам розказує, що не будуть обслуговувати залізничників. Як голова адміністрації ще раз говорю: залізничники обслуговувались і будуть обслуговуватись», – заявив Володимир Гунчик.

«Де? Де саме?» – запитували з різних сторін ковельчани.

«В лікарні вузловій, яка називається – Ковельська вузлова лікарні. Все!» – коротко відповів Володимир Петрович і хотів було прямувати до приміщення районної держадміністрації, але натовп його не відпускав.

«Хочуть закрити стаціонар!» – кричала пенсіонерка.

«Ви не переживайте! Ви будете обслуговуватись там, де і обслуговувались», – заспокоював «губернатор».

З приводу вузлової лікарні на прийом прийшли окремо дві групи: в першу входили працівники медичного закладу на чолі з завідуючим хірургічним відділенням Олегом Казіміровим, в другу – керівники підприємств ковельського залізничного вузла з начальником станції Ковель Русланом Александруком, начальником пасажирського вагонного депо Олександром Стреченим та іншими. Цікаво, що в жодній з цих груп не було головного лікаря вузлової лікарні Наталії Віслогузової.

Медики дуже довго розповідали голові ОДА про свій медичний заклад і просили те, що написано на плакатах, якими його зустріли.

Володимир Гунчик запевнив, що область буде фінансувати лікарню до кінця 2016 року, але за цей час треба прийняти зважене рішення: не емоційне, не популістське.

«От приїхав мій колега [депутат Волинської обласної ради, – ред.] Сергій Слабенко: «Давайте зробимо реабілітаційний центр». Я йому кажу: «Сєрьожа, п’ятдесят мільйонів гривень. П’ятдесят мільйонів! Ти розумієш, що таке реабілітаційний центр?» Треба обладнання, умови. Я хочу, щоб лікарня залишилася медичним закладом, щоб мінімально дофінансувалася, як збиткова. І нам треба говорити про перспективи лікарні з точки зору її матеріальної частини», – окреслює подальші дії Володимир Гунчик.

Володимир Петрович подав ідею зробити наступну зустріч без депутатів, без популістів. На неї він має намір запросити головного лікаря обласної клінічної лікарні Івана Сидора, керівників обласного госпіталю для інвалідів війни, Ковельського МТМО та деяких лікарень на Волині, які готові вже сьогодні лікувати залізничників.

«І ми проведемо в моїй присутності такий «круглий стіл» – без політиканства, без телебачення і преси. Ви почуєте думку своїх колег. А Ващенюк [начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк] просто буде всіх слухати. І я почую всіх і прийму рішення. А до кінця року ніхто нікого закривати не буде. Я ще поспілкуюся з залізничниками з інших міст, селищ і сіл Волині, що вони скажуть. Де їм краще лікуватися? У Камені-Каширському, Нововолинську чи в Ковелі? От поспілкуємось, для мене, знаєте, корона з голови не злетить», – каже Володимир Гунчик.

Голова ОДА попросить надати для себе реальний баланс на сьогоднішній день кількості хворих, які пройшли через Ковельську вузлову лікарню. Мовляв, скільки це коштувало для різних бюджетів, а отой «круглий стіл» він проведе до 20 вересня.

«Ми ще майно [вузлової лікарні] на баланс [області] не прийняли, бо держава тоже нас тут хоче трошки обдурити в деяких питаннях. Вона нам хоче втюрити всі ваші борги. Розумієте? А ми не погоджуємося на всі ці речі… Юридичний статус лікарні поки не помінявся. Я на позаминулому тижні направив голові обласної ради лист, в якому попросив Ігоря Петровича Палицю ні в якому разі не підписувати акт прийому-передачі майна. Не підписувати! Тому що в мене є застереження, що поза балансом цієї лікарні є борги, є зобов’язання, про які ми не знаємо. Тому я хочу отримати від «Укрзалізниці» сьогодні повний баланс лікарні за останні роки – всіх кредиторів і дебіторів», – зазначає Володимир Гунчик.

За словами Володимира Петровича, тільки після цього майно вузлової лікарні буде прийняте на баланс обласної комунальної власності, потім влада має визначитися зі статусом закладу. Голова ОДА переконує: ніхто не буде приймати рішення без обговорення, в кулуарах чи в кабінетах.

До речі, 28 липня на пленарному засіданні 12-ї сесії Ковельської міської ради мер Олег Кіндер переконував всіх, що вузлову лікарню взяли на баланс обласної ради, що «вже таке рішення є». При цьому він активно лобіював проект рішення свого однопартійця із ВО «Батьківщина» Сергія Слабенка.

«Є такий проект рішення на сайті обласної ради, але сьогодні неоднозначно депутати Волинської обласної ради ставляться до цього проекту. Деякі при спілкуванні сказали, що ми не будемо його підтримувати, тому що цей заклад треба буде взяти на баланс обласної ради. Хоча вже таке рішення є. Якщо сьогодні не буде прийнято проект рішення Слабенка про створення такого комунального закладу, саме обласного, то практично ми знову опустимо даний об’єкт і його працівників… я даже не знаю куда опустимо їх», – непокоївся під час сесії 28 липня Олег Кіндер.

«На останній сесії [обласної ради] стояло питання: передача майна і відразу створення… А що сказав голова адміністрації [ОДА]? Підняв руку. Це була моя пропозиція – не розглядати те питання, тому що ми не готові до цього. То чому тим людям, що стоять там [перед «Білим» домом] не говорять, що голова обласної адміністрації попросив не спішити, а подумати і зважити. То тут мені устроїли шоу?» – нарікав працівникам вузлової лікарні Володимир Гунчик.

«Справа в тому, що ті шоу і будуть дальше, якщо люди не будуть знати», – «прояснив» ситуацію завідуючий хірургічним відділенням Олег Казіміров.

На запитання «губернатора»: «Ви мою позицію почули?» – медики відповіли: «Так». Володимир Гунчик сказав, що до жовтня треба визначитися, в якому статусі буде працювати вузлова лікарні.

Керівникам залізничних підприємств голова ОДА говорив те саме, що й медикам.

«Я сьогодні задав питання лікарю: «Скільки ти операцій робиш?» – «П’ять операцій». П’ять операцій [в місяць]! Мені навіть страшно до такого лікаря лягати «під ніж»… Треба реально дивитися на всі ці речі. Обманювати людей не можна і самому не обманюватися, бо ти зайдеш в глухий куток», – роз’яснював очільник облдержадміністрації.

«Дісталося» й на адресу головного лікаря вузлової лікарні. Як твердить начальник пасажирського вагонного депо Олександр Стречен, пані Віслогузова себе не правильно поводить, не спілкується з ними, не шукає в них підтримки, а тільки говорить про хоспіс.

«Її менше вона цікавить, як лікарня», – мовив Олександр Іванович. І запевнив, що його колеги будуть підтримувати обласну виконавчу владу.