Гроші на ковельську вузлову лікарню торік забезпечила «Батьківщина», – Кіндер

Ковельський міський голова Олег Кіндер стверджує, що за останніх півтора року проблему вузлової лікарні просто заговорили. А на останній сесії міськради Олег Олексійович на цю тему досить емоційно (бо не міг ніяк зрозуміти позицію держави) дебатував з лідером депутатської фракції БПП «Солідарність» – заступником голови Волинської облдержадміністрації Сергієм Кошаруком.

«Ви представляєте сьогодні державу в області! Державу – Президента, Кабінет міністрів. От ви мені скажіть: створена комісія. Яка комісія? Палиця [голова Волиньради Ігор Палиця] створив якусь комісію депутатську, яку я й сам не знаю, якщо по-чесному. Ну, створив. Приїхав, щось обіцяв. Що? Я не знаю, бо не був запрошений, як міський голова, на зустріч з колективом голови обласної ради», – з подіуму президії обурювався вчинками глави представницького органу самоврядування Волинської області Олег Кіндер, чомусь апелюючи до Сергія Кошарука, котрий, як відомо, працює в іншому органі – державної виконавчої влади регіону.

За словами міського голови, останніх півтора року триває лишень одна говорильня.

«А далі що? Я, наприклад, не знаю, тому що обласна рада щось рішає, обласна державна адміністрація. Це – ваш обов’язок. Обов’язок, як представника держави! Мені сказали: «Ти чого туди лізеш? Це, як би, не твоя парафія. Це парафія залізниці. Не лізь туди!» Ну, слухайте, якщо така позиція… Це ваша парафія? Держави? Ви, представник держави, що зробили?! Нічого! І ви далі дурите людей!» – кричав мер, розпашілий, аж до червоних плям.

У відповідь, Сергій Кошарук ввічливо порекомендував Олегу Кіндеру все ж підбирати слова, як личило би посадовій особі подібного рівня, а також оповістив міському голові й всім присутнім, що особисто зробив для вирішення проблеми, як заступник голови державної адміністрації волинського краю.

«Хто вам сказав, що це справа залізниці? Від імені держави вам хтось таке сказав, що це ваша «парафія», чи ні? Називайте прізвище посадовця», – присоромив обласний керівник місцевого.

На цих словах Сергій Кошарук підійшов до посланців колективу вузлової лікарні та виконуючої обов’язки головного лікаря Наталії Віслогузової з єдиним питанням: чи є у них претензії особисто до нього, як заступника голови Волинської ОДА? Медики в один голос заявили, що жодних претензій не мають. Ось тут довелося вже Кіндеру перед Кошаруком вибачатися, причому не раз, і не два…

Як водиться, доволі сумбурно Олег Кіндер розповідав, що по вузловій лікарні є рішення Волиньради, але чомусь не уточнив, про що конкретно йдеться.

«Я попросив депутатів, щоб прийняли рішення про згоду прийняття. Рішення таке є обласної ради. Тільки вони говорять: «Дайте нам що-небудь. Ну, от ми прийняли рішення – передати. А далі що? Приймати що? Крім розпорядження Кабінету міністрів, абсолютно нічого немає. Із-за чого, я ще раз повторююсь. Я ж вибачився перед заступником губернатора. Вже в третій раз говорю: я вибачився. Я вибачаюсь. Тому що він пішов до колективу і запитав: «Є проблеми? Є претензії до мене?» – «Нема!» Тому що заступник губернатора, це не просто гарний Сергій Дмитрович, а він відповідає за політику держави, політику Президента, за Кабінет Міністрів – тут в нас, в цьому сесійному залі. Тому що я буду звертатися не як до депутата Сергія Дмитровича, а як до заступника губернатора», – стрибав думками Олег Кіндер, раз-по-раз плутаючи акценти.

Ще неодноразово Олег Олексійович зазивав: не заговорювати проблему питання в частині реорганізації вузлової лікарні!

«Я просив єдине в двох моментах. І на зустрічі з губернатором. Перше: не заговоріть, будь ласка, проблему, яка є в залізничній лікарні. Її заговорили. Вона не вирішується. Її просто заговорили. І кожен бере прапора і йде-йде, несе і каже: «Як це класно!» І друге: це перетворили в політику, особливо перед виборами, коли бігали і казали: «Ми ж вам допоможемо. Ви там нам… ми вам зробим. Та ви тут будете жирувати похлєщє МТМО». Договорилися! Заговорили проблему. Не можна її заговорити», – «зациклено» заговорювався ковельський мер, наче «заговорений».

Голову міста двома руками підтримав голова депутатської фракції міської ради УКРОП Ігор Пініс, запропонувавши таки відшукати кошти на заробітну плату для працівників вузлової лікарні.

«Олег Олексійович, ви абсолютно праві! Це питання не вирішується. Дайте можливість людям прожити два місяці. Ще два місяці! А, можливо, буде повне фінансування. У мене така інформація, наприклад, є. Можливо, я не в праві… такого доступу не маю. Тут є конкретна проблема. І не будемо говорити про політичні прапори. Я абсолютно згоден, що сьогодні залізнична лікарня підняла політичний прапор «Батьківщини», яка дала ці гроші. І будемо говорити, я буду хвалити, я сам особисто перед вами тут на коліна стану й подякую, якщо допоможете цим людям, разом із колективом. Можливо, ми все-таки найдемо тих півмільйона. Ми ні копійки з бюджету не віддаємо… У нас буде абсолютно чиста совість перед працівниками. Ми зробимо те, що зможемо», – просив Ігор Пініс.

«Ігор Олексійович, я дякую за політичні прапори відносно «Батьківщини», тому що власне «Батьківщина» забезпечила фінансування в 2015 році залізничної лікарні на сто відсотків», – «відрапортував» Олег Кіндер, прийнявши компліментарний «пас».

Мабуть, «забув» ковельський градоначальник і водночас керівник волинської «Батьківщини», що похвали заслуговують й інші депутатські фракції, які голосували за фінансову підтримку даного медичного закладу.

«Абсолютно згоден. «Батьківщина» продовжує цю позицію і доведе її до кінця», – нахвалював вчорашній член «Фронту Змін», згодом – «Батьківщини», а нині перший ковельський «укропівець» Пініс лідера волинських «біло-сердечних» Кіндера.

На сесії отримала слово й Наталія Віслогузова, яка чітко і конкретно запропонувала «робити якісь проекти, щоб давати на обласну раду якісь пропозиції і тому подібне».

«І – давайте. Я буду тільки згідна, бо я теж півтора року їжджу на всі сесії обласної ради, і кожен… по місяцю, по два місяці мені видають кошти на мій заклад. Ми подали три варіанти вирішення проблеми. Обласна рада вирішить, який саме варіант найбільш підходить для того, щоб реорганізувати лікарню. На даний час дуже просимо наблизити кошти, щоб люди отримали заробітну плату», – стурбовано мовила Наталія Вікторівна.

Зачувши знову про гроші, тепер уже від керівника вузлової лікарні, Олег Кіндер враз «переключився» на головного лікаря Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання (МТМО) Олега Самчука із провокаційним запитанням: «Олег Олегович, ви можете практично десь знайти можливість, щоб перенести асигнування, не знаю по яких напрямках, на «же-де» лікарню?» Багато хто зустрів дивні слова мера сміхом і вигуками, що це питання потрібно адресувати фінансистам. Олег Самчук відповів, що «передати» кошти з МТМО на вузлову лікарню – не можна. Зрештою, міський голова й сам це добре знає. Але для чого тоді запитує?

Керманич фракції ковельської «Солідарності» Сергій Кошарук звернувся до начальника фінансового управління виконкому міської ради Валентини Романчук із запевненням, що перенесення графіку фінансування є можливим, і навіть запропонував у разі чого навідатися до Луцька, де він їй зробить «очну ставку» з обласними фінансистами, дорікнувши (очевидно Олегу Кіндеру), що «давайте не будемо тут зводити лобами МТМО і вузлову лікарню». За переконаннями Сергія Дмитровича, вже хоч сьогодні можна провести фінансування за рахунок наявних у міському бюджеті вільних залишків.

«Коли ми до вас приходили, до міського голови, то ви нам сказали їхати в Луцьк. Ми поїхали в Луцьк. І нам там точно так же сказали: «Це ви можете вирішити без проблем в Ковелі з міським головою, не виносячи на сесію». З вами ми не вирішили. Виносимо питання на сесію. Тоді поясніть хто не прав: обласні фінансисти, чи ви? – запитав прямо «в лоб» міського голову завідувач хірургічного відділення вузлової лікарні Олег Казіміров.

«Якщо область так гарно знає, як можна вирішити – хай вирішать», – категорично і знервовано відреагував Олег Кіндер.

«Ну, вони сказали, що це все залежить від вас, що ви можете допомогти, піти на зустріч людям», – доводив добродій Казіміров пану Кіндеру.

«Ви знаєте, що таке вільні залишки, і як призначення йде? – взявся врозумляти хірурга ковельський мер. – Між іншим, є звернення за підписом головного лікаря в частині не виплати заробітної плати, і всі остальні моменти. От в частині тій і є звернення до прокуратури в частині перевірити по фактах не вирішення. І сьогодні… да… повідкривати кримінальні справи. І тоді познаходимо і гроші, і все»…