У Ковелі голова Волиньради заспокоював залізничників щодо їхньої лікарні (ФОТО)

У Ковелі голова Волиньради заспокоював залізничників щодо їхньої лікарні (ФОТО)

Вузлову лікарню станції Ковель відвідав голова Волинської обласної ради Ігор Палиця. Робочий візит сюди він здійснив на другий день після того, як облрада, нарешті, прийняла звернення до уряду, ініційоване депутатом від «Батьківщини» по ковельському виборчому округу Сергієм Слабенком ще в листопаді минулого року, з приводу утримання у 2016 році на балансі ПАТ «Укрзалізниця» цього державного закладу.

«Основна проблема, що немає обладнання. Лікарня є. Люди є. Обладнання немає. Ми будемо шукати обладнання. Ніхто лікарню лишати не буде. Викидати не буде. Вона не зависне в повітрі. Ми зараз будемо працювати разом з працівниками лікарні – яким чином її дообладнати, щоб вона мала сучасне обладнання. Треба робити ремонт однозначно. Тому що умови не такі мають бути. Єдине, що я думаю – треба буде працювати… В обласному бюджеті коштів немає. Тільки на зарплату, дай Бог, щоб вистачило, тому що і ПТУ сьогодні нам ковельські вже «навантажили». Напевно читали: Кіндер швиденько вчора розподілив ці гроші – не свої. Ну, Бог з ним, з Кіндером», – «зарядив» оптимізмом Ігор Палиця, «наїхавши» на ковельського мера.

За словами Ігоря Петровича, на заробітну плату працівникам вузлової лікарні гроші є, так само вони є і на утримання даного медичного закладу, не уточнивши, що ще напередодні облрада, під його керівництвом, пропонувала Верховній Раді заборонити фінансування майнових комплексів лікарень ПАТ «Укрзалізниця» за рахунок місцевих бюджетів.

«Ну, я переконаний, що і всі депутати підтримають, щоб зробити з цього об’єкту щось цікаве, щоб сюди поїхали люди і відчували себе в нормальних умовах, якщо, не дай Бог, треба вам полікуватися. І основне, що я бачу, це зробити сильне профілактичне відділення. Не просто поліклініку, де люди приходять, вже коли наболіло, а де буде зроблена профілактика для жителів Ковеля, де вони будуть чітко по графіку проходити профілактику», – окреслював перспективи Ігор Палиця.

Як твердить голова Волиньради, в обласному центрі теж експериментували. Правда, за його словами безуспішно.

«Такий самий експеримент ми пробували зробити в міській лікарні Луцькій. Ми закупили, фонд мій закупив туда і ендокринічне обладнання, і для колоноскопії. Повністю сучасне. І безкоштовно всі матеріали, які потрібні… Но, це не спрацювало. Якщо у вас це зможе, якщо ви достукаєтесь до людей – зробите профілактику… В цьому я бачу майбутнє всіх лікарень. Всерівно скоро буде страхова медицина. Всерівно все буде мінятися. У вас буде конкуренція з міською лікарнею. І хто в цій конкуренції буде першим – до того люди й підуть. Но хочу сказати: не переживайте. З лікарнею все буде нормально. Вона буде зараз функціонувати, але я хочу, щоб вона ще й розвивалась», – заспокоював і надихав Ігор Палиця.

Хтось з присутніх на подвір’ї медичного закладу зацікавлено вигукнув: «Як?!» Але його слова відразу «загасили» рідкі оплески на адресу обласного керівника.

«Будемо всі разом старатися, щоб працювати. Будемо шукати якісь шляхи для того, щоб залишитися. Принаймні, будемо модернізувати, старатися, щоб ремонти якісь проводити», – обіцяла голові облради головний лікар Ковельської вузлової лікарні Наталія Віслогузова.

«Ви повинні працювати таким чином, щоб сюди їхали і ковельчани, і з інших районів. І ще раз, моє бачення: упор має бути зроблений на профілактику в першу чергу. Поліклініка і профілактика! Лікарня – це вже, не дай Бог, щось сталося, або приїхали ветерани чи інваліди. Всі інші мають бути здорові, тому що двадцять процентів, якщо щось стається, це тому що була невчасна профілактика», – давав директиви Ігор Палиця.

«Ну, а профілактика – це нове сучасне обладнання і…», – намагалась Наталія Віслогузова делікатно натякнути багатому гостю про речі більш матеріальні, ніж теорія організації надання медичної допомоги.

«І причом його [обладнання] не так багато», – спинив її Ігор Палиця. Розвиваючи тему свого універсального рецепту здоров’я для мешканців області, він додав: «Раз в рік треба кожній жінці на мамограф прийти. Безкоштовно ми це зробимо. А чоловікові раз в п’ять років прийти пройти колоноскопію. І всьо. Ми знаємо основні хвороби волинян. Все у ваших руках».

«З вашою допомогою! Будемо надіятись! Дякуємо!» – посміхалися ковельчани до очільника представницького органу Волинської області, віруючи у сказане.

Знаючи всю підноготну проблеми, Ігор Палиця заявив людям, що «держава вашу лікарню викинула».

«Сьогодні держава очищається», – виголосив високопосадовець, не уточнивши: від кого саме вона «очищається». Чи не від людей, які позбавлені медичної допомоги і мруть, наче мухи?

«Моє бачення: зробити тут зразковий заклад. Ось є міська лікарня – робить мер. Є комунальне підприємство обласної ради – буде робити обласна рада. Плюс меценати і фонди, які приймуть в цьому участь. Побачимо, що з цього експерименту вийде. Потім всерівно буде… пройде рік, два, але буде страхова медицина в Україні. І буде змагання – в якій лікарні буде… не так як сьогодні держава платить субвенцію в обласний бюджет. Обласний бюджет дає обласній лікарні, а обласна лікарня – монополіст по всім послугам, і вона вже робить, що хоче. Буде не так! Буде ця лікарня. Буде інша лікарня. І людина буде купляти послугу. В неї буде страховий поліс і вона буде знати куди іти. От до цього часу треба зробити об’єкт, щоб він був конкурентоспроможний», – передбачає Ігор Петрович.

Поки голова Волиньради змальовував перед присутніми, в основному незаможними ковельчанами, перспективи купівлі здоров’я за посередництвом страхових компаній, з-за його спини пильний охоронець, з «гарнітурою» у вусі та помітним «бугорком» під курткою, невтомно «стріляв» очима по секторах подвір’я, вишукуючи потенційну загрозу. І тільки депутат Ковельської міської ради з фракції «УКРОП» Володимир Косцьов’ят допитувався у журналістів і свити очільника облради, чи є в останнього охорона.

«Тільки не зробити так, щоб його розламати, бо в нас вже госпіталь військовий розламали, стадіон «Локомотив» – розламали», – знепокоювався голова профкому локомотивного депо станції Ковель Микола Дубік.

«Мене у Волинській області щось вкрасти і унести – не цікавить. Поки що я тільки витрачаюсь», – запевнив Ігор Палиця.

«Дуже мудро! Це мудро, що хоч зберегти нам лікарню, бо вищій владі нічого не треба: ні лікарні, ні школи, ні профтехучилища», – дебатував лідер локомотивної профспілки.

«Та це не вища влада! Це та влада, яку ви обрали», – «приземлив» лідера і всіх присутніх від закидів у бік столичних владних «пагорбів» і обласного Київського майдану голова Волинської обласної ради.

«Люди надіються на вашу підтримку, Ігорю Петровичу», – ледь не благословляли ковельчани.

«Я завжди тримаю слово», – завіряв усіх пан Палиця. – «Бюджет розвитку Ковеля більше сьогодні, ніж бюджет розвитку Волинської області. Оце така децентралізація».