Відносно голови Ковельської міської виборчої комісії порушено кримінальне провадження

До Ковельського міського відділу УМВС надійшло поштове повідомлення – заява місцевого громадського активіста Анатолія Якимовича про вчинення щодо нього членами міської виборчої комісії злочину, за ознаками статті 157 Кримінального кодексу України.

У заяві вказано, що 29 вересня цього року голова комісії Світлана Карпук (на фото), яка обрана на цю посаду від ВО «Батьківщина», безпідставно відмовила у прийнятті документів, в яких назва партії була написана великими літерами, мотивуючи свою позицію, що перша буква назви має писатись з великої літери, а інші – з маленької. Наступного дня Анатолій Якимович надав виборчій комісії пакет документів із переліком кандидатів, відповідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори». Про відповідність документів вимогам законодавства йому видано довідку.

Однак 1 жовтня в телефонному режимі секретар комісії Тетяна Шевчук (Радикальна партія Олега Ляшка) повідомила його про відсутність списку депутатів, хоча такий надавався, а згодом було прийнято постанову № 23, в якій відмовлено в реєстрації депутатів від партії «Справедливість». Копія постанови, завірена належним чином, у визначений законодавством термін, Анатолію Якимовичу не вручена, що позбавило можливості оскаржити її в порядку адміністративного судочинства. Крім того, 2 жовтня Анатолію Антоновичу відмовлено у поверненні документів та внесеної застави. Все в сукупності, на думку пана Якимовича, свідчить про умисне створення перешкод для реалізації ним конституційного права бути обраним у депутати від час виборів до місцевих рад.

«Таке перешкоджання вчинялося шляхом створення штучних перешкод та шляхом підробки документів», – говориться в ухвалі слідчого судді Ковельського міського суду Тетяни Денисюк.

Заява Анатолія Якимовича зареєстрована в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події за номером 7287 від 9 жовтня 2015 року. 10 жовтня заяву передано уповноваженому працівнику Ковельського міського відділу УМВС для проведення перевірки. Однак, 9 жовтня Анатолій Якимович звернувся до суду із скаргою на бездіяльність прокурора та слідчого міліції щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Варто зауважити, що в цій справі «замазався» молодий працівник Ковельської міжрайонної прокуратури Сергій Бортник, а в міліції «виборчу» справу доручили не слідчому, а звичайному дільничному.

В судовому засіданні Анатолій Якимович свої вимоги підтримав і просив зобов’язати уповноважених осіб внести повідомлені ним відомості про злочин до ЄРДР. Заслухавши думку прокурора Сергія Бортника, який проти задоволення скарги не заперечив, вивчивши матеріали перевірки, слідчий суддя Тетяна Денисюк задовольнила скаргу.

«Як вбачається зі змісту заяви Якимовича А.А. він повідомляє про вчинення службовими особами виборчої комісії дій, які перешкодили йому реалізувати своє виборче право, вказує на конкретні дії, їх невідповідність вимогам законодавства та наслідки. Формальні ознаки злочину, передбаченого ст. 157 КК України у заяві наявні, тому для перевірки заяви по суті та прийняття обґрунтованого рішення про наявність чи відсутність в діях службових осіб складу інкримінованого злочину необхідно провести досудове розслідування, яке розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР», – йдеться в судовій ухвалі, яка оскарженню не підлягає.

Санкція статті 157 Кримінально кодексу України  (Перешкоджання здійсненню виборчого права) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років.