Ковельські підприємці з Привокзального ринку пікетували міськраду (ВІДЕО)

Поштовхом до мітингу під стінами «Білого» дому стало намагання місцевої влади дозволити Ковельському госпрозрахунковому ринку розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж орендованої земельної ділянки, площею 8320 квадратних метрів по бульвару Лесі Українки (Привокзальна площа) та звіту про її експертну грошову оцінку.
Цей проект рішення уже двічі планувався до розгляду сесією. Спочатку депутати його відклали, а минулого вівторка після словесної перепалки та взаємних звинувачень знову «завалили».
Через день потому більше сотні підприємців з Привокзального ринку рушили до міського керівництва, аби заявити рішучу незгоду із проектом рішення і почути пояснення з приводу дій влади. Не заставши мера Олега Кіндера в службовому кабінеті, ініціативна група зайшла до секретаря міськради Михайла Гетьмана, від якого дізналися, що «Кіндер сьогодні на пів дев’ятої записаний на прийом до консула [польського] у Луцьку». Трохи згодом, уже на площі він повідомив, що «Кіндеру була призначена зустріч з консулом».
З малим бізнесом у нинішнього міського голови явно не заладилося. «Біло-сердечний» градоначальник вже давно переплюнув і політичних опонентів, і мораль, про що свідчить такий красномовний факт. У березні 2012 року він звернувся з позовом до суду: просив «встановити обмеження права на мирні зібрання, пікетування шляхом заборони правозахисній групі підприємців проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань протягом доби в центральній частині міста Ковеля» та стягнути з відповідачів-підприємців судові витрати по справі – 32,19 гривні. Це при тому, що саме підприємці своїми «голосами» «посадили» його в крісло мера. Тоталітарні «апетити» Олега Кіндера зростали – і через півроку він через суд хотів заборонити уже мітинги громадській організації та політичній партії…
За словами Михайла Гетьмана, до Ковеля їде перший заступник голови Волинської облспоживспілки Володимир Горгут, який об 11-й годині має зустрітися із підприємцями ринку на вулиці Брестській.
«Він має пояснити: з яких мотивів вони подали звернення на викуп земельної ділянки?» – уточнив Михайло Олександрович.
«Ви говорите за Брестський ринок, а ми прийшли із Привокзального! Питання по нам стоїть! Нехай їде сюди – на площу до міськради!» – загукали учасники протестної акції.
«Адміністрація ринку до нас підійшла? Ні! Все робилося в тайні! Ви – влада – наші обранці, маєте нашу волю просувати, повинні з нами радитися. Якби випадково не просочилася ця інформація – продалася би земля і ми були би батраками. Місту це вигідно? Де ви будете брати бюджет? П’ять років тому він [Олег Кіндер] особисто на асоціації підприємців Ковеля, на якій я була присутня, обіцяв нам допомагати. Що він зробив? Нам потрібен такий мер?! Він чудово розуміє, що більше мером не буде. Він хоче урвати останнє, що тільки можна увірвати. Коли нас будуть рахувати за людей? Досить нам корупції! Ми хочемо побачити мера!» – заявила підприємець Людмила Васковець.
Мітингарі схвально підтримали її виступ, зааплодували. У цей час із будівлі виходив працівник міськвиконкому. Хтось, сплутавши його з мером, загукав: «Он йде-йде!» Чиновник зблід. Хтозна, чи дійшла би справа до шарпанини, але «знаючі» люди швидко його «реабілітували»: «Це не Кіндер», і той з полегшенням розчинився у натовпі.
За відсутності градоначальника, Михайло Гетьман прийняв весь «удар» на себе. Чулися вигуки: «Міша, у вас совість є, чи нема?» «Чого асоціація – там, а не з нами?» «За що мій брат воює в АТО?» Потім люди почали скандувати: «Мера давайте сюди! Мера! Мера!» «Дзвоніть до мера!» – настійливо просив-вимагав молодий чоловік від секретаря міськради.
Підприємці відмовилися йти на ринок, що по Брестській, на зустріч із Володимиром Горгутом та директором Ковельського госпрозрахункового ринку Петром Сорокою. «Нехай ідуть сюди!» – категорично «постановили» громадяни. Ініціативна група поїхала до керівництва ринку, щоб запросити на центральну площу. А тим часом слово взяли депутати та громадські активісти.
«Наша депутатська комісія з питань законності відхилила цей проект рішення і рекомендувала не приймати його на сесії. Інші комісії, ніби, теж відхилили. На сесію проект пішов з негативними рекомендаціями. За основу проект депутати взяли, але для прийняття не вистачило голосів. Наступного разу за проект знову не проголосували. Нічого страшного не відбулося. Ніхто дозволу не давав», – пояснював депутат міськради Роман Ляшук.
«Земля повинна бути комунальна! Земля міста, громади і напряму надається міською радою вам, а не через якогось посередника. Є пропозиція звернутися до мера та депутатів, щоб вони розірвали договір і повернули землю місту, громаді. І ви будете платити не сто гривень, образно говоря, а сімдесят за землю», – запропонував голова Всеукраїнського об’єднання «Комітет громадського спротиву» Микола Печенюк.
«Не зможуть вони [депутати] – виберемо нову раду вже скоро і проведемо це рішення. Однозначно повернути землю ринків місту, або створити кооператив підприємців і передати безпосередньо йому. Чому нас мають грабити? Землю не віддамо! Розірвемо на куски всіх, хто попробує забрати кусок хліба в підприємців. Влада слухає виключно силу. Розумом вони чогось не сприймають», – зауважив громадський активіст та член виконкому Ковельської міськради Ігор Пініс.
«У Кіндера та його прибічників зараз агонія. Вони за ці кілька місяців, що залишились до виборів, хочуть все продати. І це робить партія «Батьківщина»! З тридцяти шести депутатів – їх дев’ятнадцять, а мер – двадцятий «голос». І вони будь-яке рішення можуть прийняти. Кажу їм: «Ви правили п’ять років, то можете хоч раз чесно до людей віднестися? Чи ви останній день живете, що хочете все загребсти?» Вони хочуть не тільки вашу землю продати – потім хоч трава не рости. Хочуть по вулиці Степана Бандери свій партійний офіс приватизувати. Забрали колишній військкомат. Там свої фірми розмістили. Теж хочуть приватизувати. І все до виборів встигнути!» – наголошує депутат міськради В’ячеслав Шава.

Перед міськрадою підприємців значно побільшало. Приїзд Володимира Горгута та Петра Сороки вони зустріли гучним традиційним скандуванням: «Ганьба!» Горгут намагався пояснити, що облспоживспілка діє відповідно до норм законодавства і має право на викуп орендованої земельної ділянки під власним майном, а тому й звернулася до сесії за реалізацією права щодо викупу.

«Ніяких намірів, які нам дехто тут пришиває, у правління облспоживспілки немає. Вам треба тут стояти не для того, щоб протестувати проти викупу ринком земельної ділянки, а для того, щоб навпаки, міськрада скоріше прийняла таке рішення», – пробував переконати Володимир Горгут, а коли після цього люди невдоволено загули, перебиваючи його, вирішив поставити фінальну «крапку»: «Нема ніяких проблем… Значить розуміння ми не маємо. Я вам обіцяю, що на протязі години ми відкликаємо з міської ради свій лист».
Таку розв’язку мітинг зустрів оплесками і вигуками: «Правильно!» Підприємці хотіли, щоб виступив ще й директор ринку Петро Сорока, але той відмовився і ретирувався із Горгутом до автомобіля під крики: «Ганьба!»
Наостанок від мітингарів «дісталося» Світлані Майданець, яка виконує обов’язки голови асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Підприємці Ковеля» (цю організацію офіційно очолює Світлана Разумнікова). «Чи потрібна нам така асоціація? Треба переобрати!» – лунали голоси підприємців. Градус невдоволення підскочив, коли до мікрофону вийшла сама Майданець. Обурені люди не давали їй сказати. «Кажуть, що ви, вибачте, далекі від базару, від народу, що у вас є свої інтереси», – запитав Микола Печенюк. Оплески. Знову докори учасників пікету, не витримавши яких Світлана Майданець змушена була податися геть.
«Чи буде надалі Майданець керувати асоціацією? На моє переконання: відмовити їй! Проголосувати проти! Вона мені заявила вчора ввечері: «Хто вам дозволив зробити зібрання? Я вам не дозволяла!» Так само як і директор ринку, вчора подзвонив до мене і сказав: «Ти будеш мати кримінальну відповідальність за те, що організовуєш!» А що я зробив кримінального?» – запитує пенсіонер Григорій Лис.
За ініціативою депутата В’ячеслава Шави, присутні на площі підприємці одностайно проголосували за те, щоб міська рада достроково розірвала з ринком договір оренди землі і напряму з ними заключала договори, що буде вдвічі дешевше, ніж вони платять сьогодні ринку. До речі, адміністрація даного госпрозрахункового підприємства нинішнього року додумалася вже два рази збільшити для підприємців ціну за один квадратний метр торгової площі, причому без згоди останніх.