Ковельська міліція у боротьбі із лісокрадами пускає бульки

Нещодавно волинські ЗМІ облетіла радісна звістка: працівники Ковельського УМВС України затримали, нарешті, крадений ліс. Це відбулося на пилорамі у селі Ситовичі. Демонструвалися чудові фото, на яких правоохоронці конфісковують крадену деревину.

Але незабаром з’ясувалося, що ця деревина зовсім не крадена, і її довелося повернути. Чергова булька! Місцева міліція ніколи не затримує лісопорушників, а коли останніх ловить «на гарячому» лісова охорона, то ще й допомагає їм уникнути відповідальності. Прикладів – хоч відбавляй!

«І я сподіваюсь, що доблесна міліція на мене не образиться», – заявляє інженер охорони і захисту лісу Ковельського СЛАТ «Тур» Василь Козак.

Розповімо про останній випадок. У суботу, 20 червня цього року, в приміському лісу, що за колишнім льонозаводом, зрізано 10 сосен, чим заподіяна державі шкода на суму 40,5 тисяч гривень. О 5-й годині 36 хвилин лісничий Сергій Карпук, який за звичкою виїжджає у лісовий масив, почув валку лісу і обдзвонив куди тільки можна, скликаючи допомогу для затримання злодіїв. А хвилин через двадцять розпочалася «ловля».

Крадії розбігалися в усі боки. На місці упіймали двох деградованих чоловіків із сусіднього села Бахів. Валялася бензопила, троси, поруч був віз. Проскочив трактор і «заховався» на пилорамі В’ячеслава Підляшаника.

За трактором зачинилася брама і сліди перед нею хтось хутко підмів віником. Трактор «втікав» так швидко, що водій загубив нову куртку. Хтось таки попередив! Між іншим, через цю браму «проходить» дуже багато краденого лісу. Одного разу лісова охорона задалася метою і стала рахувати. Що виявили? Тільки у липні 2013 року з прилеглого лісового масиву на дану пилораму «затягнули» 40 дерев, не рахуючи з інших масивів. Писалися протоколи, відкривалися кримінальні провадження. І як завжди – пшик! Хтось наполегливо «кришує»…

До речі, міліція завжди виїжджає на місце пригоди. Ходять по лісі, фотографують, підбадьорюють лісівників: «Боріться!» Грозяться на порушників: ми б їм дали… якби вони нас догнали! І на цьому справи закінчуються.

Річ у тім, що виїзди міліції на затримання щоразу завчасно стають відомими лісокрадам. Хоч не звертайся в оту міліцію! «Але й без неї сил не вистачає», – нарікають лісівники.

Цього разу, в одного із злодіїв з кишені випав мобільний телефон, який дзвонив. Хтось наполегливо намагався додзвонитися. Останній раз – о 6-й годині 21 хвилині. На табло висвітлювалося: «Юра мєнт». Лісівники не роблять ніяких висновків, а тільки констатують конкретний факт. Зацікавлені служби могли би легко перевірити. Але цього не станеться. Сумні часи настали для лісів…