Ковельський прокурор звернувся до суду з приводу махінації Коляди із землею

Набирає обертів земельний скандал, в епіцентрі якого опинилася заступник голови Ковельської районної ради Галина Коляда, обрана від партії «Фронт Змін».

Наше видання уже повідомляло, що у поле зору журналістів потрапив «новорічний подарунок» для Галини Коляди, коли розпорядженням першого заступника голови Ковельської районної державної адміністрації Бориса Андріюка за № 526 від 29 грудня 2012 року їй було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства у межах Білинської сільської ради, орієнтованою площею 1,5 гектара.

Загалом же, Галина Степанівна, яка має автобусний парк, володіє аж трьома ділянками, загальною площею 2,1 гектара, не рахуючи земельні надбання свого чоловіка – засновника та директора ТОВ «Галактика Авто» Сергія Корсака.

Ковельським міжрайонним прокурором Василем Лопохою ініційовано перевірку додержання вимог земельного законодавства України при наданні громадянам земель в межах норм безоплатної приватизації, за результатами якої виявлено випадок незаконного відведення землі державної власності сільськогосподарського призначення, площею 1 гектар.

Встановлено, що у лютому 2014 року, на підставі рішення Білинської сільської ради Ковельського району, Галині Коляді надано у власність безоплатно земельну ділянку, площею 0,25 га, для ведення особистого селянського господарства із земель комунальної власності села Білин, де вона проживає.

Крім того, наказом виконуючого обов’язки начальника головного управління Держземагенства у Волинській області у квітні минулого року Галина Коляда отримала у власність ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 1 гектар, із земель державної власності сільськогосподарського призначення Білинської сільської ради.

Разом з тим, чинним земельним законодавством України визначено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Таким чином, Галиною Колядою двічі використано своє право на одержання у власність безоплатно земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Відтак, з державної власності незаконно вибула земельна ділянка сільськогосподарського призначення, площею 1 гектар.

У зв’язку з виявленими порушеннями міжрайонним прокурором Василем Лопохою 29 травня цього року до Ковельського міськрайонного суду направлено позовну заяву про визнання незаконним та скасування наказу виконуючого обов’язки начальника головного управління Держземагенства у Волинській області, визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку та повернення з володіння Галини Коляди землі сільськогосподарського призначення, площею 1 га, у державну власність.

Втім, це вже не перша судова справа для Галини Степанівни. У квітні 2009 року вона навіть опинилася на лаві підсудних, як обвинувачена у вчиненні злочинів, передбачених частиною 2 статті 222, частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України.

Працюючи на той час директором ТОВ «Галактика Авто» та будучи службовою особою, всупереч вимогам нормативно-правових актів, які регулюють порядок одержання автоперевізниками компенсації витрат, пов’язаних із перевезенням пільгової категорії громадян, в період з грудня 2007 року по липень 2008 року включно вона вносила недостовірні відомості щодо витрат, понесених у зв’язку із перевезенням пільгової категорії громадян на приміських маршрутах, у офіційні документи – розрахунки сум компенсації за пільговий проїзд громадян на приміських маршрутах Ковельського району, після чого, з метою одержання коштів субвенції з державного бюджету, подавала вказану завідомо неправдиву інформацію в управління праці та соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації.

24 грудня 2007 року Галина Коляда звернулась до цього управління із відношенням, відповідно до якого ТОВ «Галактика Авто» просить заключити договір на відшкодування коштів за перевезення громадян пільгових категорій на грудень 2007 року, в зв’язку з тим, що з 1 грудня вказане підприємство обслуговує маршрути «Ковель – Гішин – Доротище», «Ковель – Мощена – Черкаси», «Ковель – Діброва» та «Ковель – Світле». На підставі даного відношення, 27 грудня вона уклала з управлінням договір про пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на вищевказаних маршрутах і в цей же день подала до вказаної установи розрахунок суми компенсації за пільговий проїзд громадян по тих маршрутах, відповідно до якого, сума компенсації становить 11 700,00 гривень.

В той же час, договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом по вказаних маршрутах між замовником перевезень – Волинською обласною державною адміністрацією та перевізником – ТОВ «Галактика Авто» Галиною Колядою були укладені лише 28 грудня 2007 року та вступили в дію з 1 січня 2008-го. За таких обставин, ТОВ «Галактика Авто» у грудні 2007 р. не мало права на здійснення перевезень пасажирів, а тому не мало права на отримання коштів субвенції з державного бюджету.

Протягом січня-липня 2008 року, діючи повторно та достовірно знаючи, що протяжність маршруту «Ковель – Світле» становить 60 кілометрів, Галина Коляда щомісячно подавала до управління праці розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян, до яких, як приміський, включала маршрут «Ковель – Світле». На підставі цих розрахунків, всупереч вимогам пункту 6.3 «Інструкції про порядок обліку пасажирів, що перевозяться громадським транспортом на маршрутах», затвердженої наказом Міністерства статистики України № 150 від 27.05.1996 р., ТОВ «Галактика Авто» за вказаний період отримало субвенцію із державного бюджету за перевезення пільгових категорій громадян на загальну суму 12 790,00 гривень.

Однак, як було встановлено в ході досудового слідства, Галиною Колядою, як директором ТОВ «Галактика Авто», паспорт маршруту «Ковель – Світле» розроблений не був, до того ж сам маршрут є міжміським. За таких обставин, ТОВ «Галактика Авто» не мало права на отримання компенсації витрат, пов’язаних із перевезенням пільгової категорії громадян.

Всього, в результаті протиправних дій Галини Коляди державному бюджету України було завдано збитків на загальну суму 24 490,00 гривень.

Також з метою незаконного отримання субвенції, з січня по липень 2008 року включно Галина Коляда вносила завідомо неправдиві відомості в офіційні документи – розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян на приміських маршрутах Ковельського району, форма яких затверджена розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації № 251 від 31.07.2006 року. Після цього вона підписувала дані розрахунки, завіряла їх відтиском печатки ТОВ «Галактика Авто» і подавала в управління праці та соціального захисту населення Ковельської РДА.

Потрапивши на лаву підсудних, Галина Коляда попросила суд звільнити її від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року, про що подала відповідну письмову заяву. Прокурор не заперечив проти закриття справи на підставі статті 44 КК України.

Суспільно-небезпечні діяння, які вона вчинила – це умисні злочини, які, відповідно до статті 12 КК України, є злочинами невеликої та середньої тяжкості, вчинені до набрання чинності Законом України «Про амністію».

Суд врахував те, що обвинувачена раніше не судима, є вагітною, має на утриманні неповнолітню дитину – сина, позитивно характеризується по місцю проживання та по місцю роботи, дала свою згоду в письмовій формі на закриття справи на підставі акта амністії, а підстав незастосування амністії щодо неї не встановлено.

Отож, суддя Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк постановив: Галину Коляду звільнити від кримінальної відповідальності на підставі акту амністії, провадження у справі – закрити, а міру запобіжного заходу – підписку про невиїзд – скасувати, речові докази – розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян, що були подані ТОВ «Галактика Авто» до управління праці та соціально захисту населення Ковельської РДА та інші документи – залишити при справі.

А про завдані державі збитки в кілька десятків тисяч гривень всі просто «забули».