Енергетики завдали ковельчанам масових збитків

У Ковелі в будинку № 86 на вулиці Незалежності сталось раптове підвищення електронапруги, «вибило» світло, внаслідок чого у багатьох мешканців погоріла техніка: три телевізори, один комп’ютер та інше обладнання.

Про це пише у листі до редакції газети «Вісті Ковельщини» ковельчанка Олена Мокроусова, яка перед тим викликала працівників Ковельської філії ПАТ «Волиньобленерго».

«Вони досить швидко приїхали і заміряли напругу на виході з мого лічильника. Напруга була 248 при нормі 220. Якщо після аварії через 30 хвилин напруга ще була така висока, то якою вона була під час аварії? – нарікає Олена Георгіївна. – Сусіди з кв. 36 викликали електрика з РЖКП, і він за цей час полагодив щиток в підвалі.

Я проживаю з мамою, якій 96 років, ми – пенсіонери. Ремонт телевізора обійшовся нам в 205 гривень.

5 вересня ц. р. я звернулась до головного інженера Ковельської філії ПАТ «Волиньобленерго» із запитанням, хто буде відшкодовувати завдані нам збитки, а також іншим споживачам під’їзду?

Головний інженер відповів, що ніякого відношення філія ПАТ «Волиньобленерго» до наших проблем не має тому, що їх установа відповідає тільки за постачання електроенергії до щитка – все інше відноситься до компетенції РЖКП-1.

Я пішла до начальника ремонтного житлово-комунального підприємства № 1. Він пояснив, що РЖКП не несе відпо­відальності за постачання електроенергії і я, як споживач, на це з ними угоди не укладала. Слід зауважити, що цей керівник з розумінням поставився до того, що сталось, і пообіцяв прислати комісію, щоб перевірити обладнання щитка і, якщо буде потреба, замінити старе обладнання на нове. Збитків же споживачам РЖКП сплачувати не буде.

Я уважно перечитала мій договір від 20 квітня 2015 року (він дійсний 3 роки) з Ковельською філією ПАТ «Волинь­обленерго».

Жодного слова про те, що ПАТ «Волиньобленерго» відповідає тільки за якісне обслуговування електромереж до щитка, там немає. Зате в договорі чітко вказано, що я як споживач користуюсь п’ятьма електролампочками і маю 4 електроприлади: телевізор, холодильник, праску і пральну машину.

В п. 2 сказано: «Споживач має право на:

– отримання електроенергії, якісні характеристики якої визначені державним стандартом (ГОСТ 13109-97);

– відшкодування згідно із законо­давством збитків, заподіяних внаслідок порушення його прав».

В договорі з РЖКП-1 ніде не вказано, що він несе відповідальність за постачання електроенергії.

Здається, все ясно. Споживачам завдані збитки в багатьох квартирах, причому це вже не перший раз (в кв. 44 згорів комп’ютер вдруге, дорога електроплита в кв. 47 минулого разу згоріла теж, ніхто збитків не відшкодовував).

В мене і в моїх сусідів виникають запитання:

1) Чому ми як споживачі регулярно сплачуємо гроші за електроенергію, хоча нас «задавили» в буквальному розумінні цього слова необґрунтованими захмар­ними тарифами, які змінюють з прихо­дом кожного нового уряду, електропостачальник ніякої відповідальності за неякісне подання електроенергії не несе?

2) Навіщо укладаються договори з ПАТ «Волиньобленерго», якщо це – просто фікція і ніхто їх не збирається сплачу­вати?

3) І найголовніше: хто пояснить мені, звичайній пенсіонерці, хворій людині, яка живе на преднізолоні (маю ревматоїдний артрит) і якій ходити по «інстанціях» важко (і не тільки мені, але й моїм сусідам), як відшкодувати завдані нам збитки?

Можливо, для керівників приватної фірми ПАТ «Волиньобленерго» мої збитки – то мізер, але для мене 205 гривень – це великі гроші.

Хотілося б почути конкретну відповідь, коли ж, нарешті, в нашій державі (а ми ж йдемо в Європу!) будуть відповідати за щось не тільки споживачі, тобто пенсіо­нери з жалюгідною пенсією, але й ті, хто повинен якісно обслуговувати населення?»

Лист Олени Мокроусової також підписали інші мешканці будинку № 86 на вулиці Незалежності – Василь Приходько, Ольга Ярошенко, Наталія Вонсіцька та Микола Гресько.