Громрада при Ковельській міськраді звернулась до Тимошенко з приводу маніпуляцій Кіндера

Знаючи про плани громадської ради звернутися до лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко, на засідання не прийшов ні мер міста Олег Кіндер, ні його заступник з «гуманітарки» Ігор Прокопів, хоча й ходив у коридорі, ані консультант мера Юрій Конащук, який був одним з тих, хто створював цю раду. Чоловіча влада не знайшла нічого іншого, як кинути «під танк» жінку – секретаря міської ради Віру Федосюк.

На початку засідання голова Громради Микола Печенюк озвучив «друге» питання порядку денного: звернення до Юлії Тимошенко щодо маніпуляцій ковельського міського голови, очільника обласної партійної організації «Батьківщини» Олега Кіндера з питань мораторію на тарифи.

Слово відразу попросила секретар міськради Віра Федосюк, яка зачитала положення Громради, попросивши зняти це питання з розгляду у зв’язку з тим, що це є «політичне питання».

«Громадська рада створена не для вирішення політичних питань у місті», – зауважила Віра Іванівна.

«Але тарифи – це не політичне питання», – заперечила член Громради Людмила Васковець.

«Мова йде не про тарифи, а про за звернення до Юлії Володимирівни Тимошенко. Я не знаю з чого воно там пішло, але вам з положення зачитаю, що громадська рада працює при Ковельській міській раді для вирішення питань, які відносяться до відання місцевого самоврядування. Дане питання не є у віданні місцевого самоврядування. Якщо ви будете вирішувати такі питання, то мені взагалі тут немає що робити», – поставила ультиматум Віра Федосюк.

«На наші збори були запрошені голова Кіндер, я особисто запрошувала Прокопіва. Вони категорично відмовилися прийти. Те, що наші керманичі міської ради не хочуть працювати з громадською радою, це нам відомо з самого початку. Хоча саме Кіндером було ініційовано створення громадської ради. Сьогодні це не політичне питання – підняття тарифів. І те, що сталося, що майорить на сайті «Батьківщини», що наш міський голова є ініціатор накладення мораторію на підвищення тарифів, є неправдою. Треба просто дивитися правді в очі», – присоромила чиновників секретар Громради Галина Артюшенко.

За словами Галини Олексіївни, питання прийняття звернення до Юлії Тимошенко ніяким чином не можна знімати з порядку денного.

«Не можна закривати рот громаді. Лідер «Батьківщини» повинна знати не хвалебні оди про Кіндера, а повинна знати правду, як працює міський голова. Якщо люди хочуть звернутися до Тимошенко, то ніхто не має права заборонити це робити. Люди обирали нашого голову, віддавали свої голоси за Юлію Тимошенко і сьогодні хочуть розказати їй, як живе Ковель», – настояла на своєму Галина Артюшенко.

Голова Ковельського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Василь Крецул нагадав статтю 5 Конституцію України, що єдиним джерелом влади у нас є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

«Хоч і є наша громадська рада дорадчим органом, але все таки це є громада. І відмовляти громаді, я вважаю, є недоцільно», – «втокмачував» владі Василь Йосипович.

«Якщо ми громада, то давайте всіх депутатів наших ковельських і нашого голову… поставити їх і дати по тисячі гривень зарплати, і щоб платили як ми, вони тоді… і не будуть заборами відгороджуватися. Люди добрі, піднімаймося! А то по 8-12 тисяч мають… канєшно, він буде служити тому, хто ще більше має», – запропонував голова ради однієї з ветеранських організацій на залізниці Сава Місюра.

Після такого емоційного виступу знову встала з місця Віра Федосюк.

«З моїх слів ви, напевно, почули, що я ніде не сказала про те, щоб ви не розглядали питання по тарифах. Звичайно, це питання є дуже важливе. Але коли ви тут вирішили займатися політикою, то мені тут місця немає. Дякую за увагу», – заявила Віра Іванівна і демонстративно пішла на вихід.

«Це не політика!» – вигукнув хтось.

У залі стало гамірно від невдоволення кількох десятків ковельчан, які прийшли на Громраду.

«Вибачте, але ви… на цьому слові ви є бидло!» – кинув дуже грубе та образливе слово на адресу секретаря міської ради старшого віку чоловік, коли вона проходила біля нього, забувши, що перед ним передусім жінка…

«Віра Іванівна, ми ще не проголосували за порядок денний, а ви вже пішли», – сказав навздогін громадський активіст Сергій Панасюк, але Віра Федосюк уже зачинила двері.

Можна тільки уявити що пережила в душі Віра Іванівна, бо ще в президії, коли люди «товкли» Кіндера, називаючи прізвище Тимошенко, вона й так ледь стримувала свої емоції.

Залишившись взагалі без міського керівництва громадська рада продовжила «бойове» засідання.

«Ми ще не проголосували, але Віра Іванівна покинула наш колектив і вас ветеранів. Не будемо догадки робити, бо це їхня справа. Вони так завжди роблять. Ми ніколи не втікали від людей, де б це не було. Ми завжди були разом з людьми. Я не можу направду зрозуміти нашу владу. Не хочу піаритись, чи знову стати міським головою, але вони не хочуть до нас прислухатись. Не тільки нас, яких народ вибрав. Вони до вас не хочуть прислухатися. Оце ви побачили, як воно є», – «припечатав» владу Микола Печенюк.

Коли вже затвердили порядок денний і обговорювали звернення до леді Ю, «фінальну крапку» поставив голова депутатської фракції «УКРОП» у Ковельській міській раді Ігор Пініс, розповівши про те, що зі сторони мера Олега Кіндера і його фракції «Батьківщина» вийшла «дуже така цікава гра». Мовляв, є лист Юлії Тимошенко до свої однопартійців, який стосується прийняття на сесіях місцевих рад не звернень, а мораторію на підвищення тарифів.

«Це зробили у Києві, Дніпрі та інших міста. Ми внесли на серпневу сесії мораторій, який внесла партія «Батьківщина» в Луцьку – заборонити підвищувати тарифи. Що вийшло у нас на депутатських комісіях? Щось неймовірне! Була Віра Іванівна… тут були «дракі». Вони доказували нам, що це все брехня, що такого ніхто ніде не вносив. Я підняв документи. Фракція «Батьківщини» в Ковельському районі внесла такий проект – мораторій. Теж саме, як я вже казав, було у Луцьку», – каже Ігор Пініс.

Як заявляє головний «укропівець» Ковеля, фракції «Батьківщини» та «Самопомічі» ганебно провалили проект рішення.

«Блок Петра Порошенка підтримав, «Свобода» та радикали підтримали, і звичайно наш «УКРОП» голосував «за». Наш проект підтримали постійні депутатські комісії, а «Батьківщини» – ні. І те, що зараз розказує міська влада про нібито прийнятий мораторій, є явна та нагла брехня», – наголошує Ігор Пініс.