Щодо інциденту в ковельському Держгеокадастрі порушено дві кримінальні справи

Про резонансний випадок, коли у приміщенні Держгеокадастру начальник «завалив» ковельчанку, на сьогоднішній черговій сесії Ковельської районної ради не сказав жоден депутат чи посадовець, аж поки у «Різному» слово не взяв голова Всеукраїнського об’єднання «Комітет громадського спротиву», мешканець села Воля-Ковельська Микола Печенюк, якого напередодні обрано головою громадської ради при Ковельській міській раді.

«У нас стався інцидент в районі. Є такий пан Іван Лукасюк, який повів себе не як людина, не як мужчина, вдарив Тетяну Чирук. Як там що було, я не можу говорити, але це дійсно факт такий. І сьогодні йде сесія і ніхто цього не озвучив. Чому? Порушена кримінальна справа [насправді – дві]. Я колись казав йому: «Чого ви сюди приїздити [з Луцька] за півтори тисячі гривень? Вони приїздять з однією метою, щоб покрасти нашу рідну ковельську земельку. Разними способами вони там чудять! Вони можуть так вчудити, що голова районної ради не буде знати, ні голова адміністрації», – заявив з трибуни сесії Микола Печенюк.

Микола Васильович повідав присутнім, що він зустрічався з начальником слідчого відділення поліції та іншими правоохоронцями, які його запевнили, що справу не спустять на гальмах.

«То я просив би голову районної ради і голову адміністрації – пана Андрія і пана Віктора – цю людину подати на звільнення з посади, і вручити йому мєтьолочку – нехай їде туди до себе назад в Луцьк. Ми ж влада тут – народ, ви. На майбутнє, щоб обирали цих спеціалістів не з Луцька. Є у нас в Ковелі люди», – запропонував Микола Печенюк.

Також він попросив озвучити цей ганебний факт в обласній раді, причому зауважив: якщо місцеве керівництво цього не зробить, то зробить він із своїми однодумцями і це для нього – не проблема.

«Ця людина немає права знаходитися у нас в Ковельському районі. Де вона буде і що робити – це вже, як кажуть, її проблема. Але так поступати до жінок чиновнику це… Повірте, ви ж мене всі знаєте, я даже рукоприкладством до мужиків не займаюсь. А це взяти людину і збити з ніг?! Багато хто знає, але всі бояться чогось сказати. Чого бояться? Вас що «посадять» за це? Як кажуть, нема виходу з положення, тільки з гроба – всьо!» – переконаний Микола Печенюк.

І ще раз наголосив, що керівники мають бути місцевими.

«А то він начудив, поїхав у Луцьк і сміється з нас, дурачків: он які у Ковелі лохи, землі накрали… А що він ще вчудив, то я знаю. І кому. І не тільки в районі, а й у Ковелі», – казав пан Печенюк.

Підтримав пана Миколу голова депутатської фракції ВО «Батьківщина» Володимир Андросюк, який повідомив присутніх про те, що днями направив до Державної інспекції сільського господарства у Волинській області два звернення з приводу роботи місцевого управління Держгеокадастру. Мовляв, сьогодні «завдяки» його начальникові тільки по Колодяжненській сільській раді 30 учасників АТО вже третій місяць не можуть отримати земельні ділянки. І це саме по Дубівській сільраді.

«Але коли Лукасюка не стало, бо він зараз в лікарні лежить, то прийшли учасники АТО і видали їм довідки по Дубівській сільраді, а по Колодяжненській чоловік видав довідки, що це – землі загального користування. І в мене є лист з Держгеокадастру області, де написано, що він неправильно підходив. І три ділянки по Колодяжному можна було надавати для учасників АТО. Людина, яка має комерцію в Луцьку, має своє таке саме підприємство, і приїхала сюди заробляти гроші» – заявив Володимир Андросюк.

За словами Володимира Тимофійовича, він готує депутатський запит по результатах службової перевірки роботи управління Держгеокадастру.

«Я теж пропоную голові адміністрації… який би не був керівник, але коли чоловік піднімає руку на жінку – це вже останній чоловік, а тим більше службовець та ще й в робочий час», – говорить пан Андросюк.

Звернувся до голови Ковельської райдержадміністрації Віктора Козака лідер депутатської фракції «УКРОП» Георгій Корнієвський з тим, що його політичній силі неодноразово скаржились громадяни на Івана Лукасюка і все через свідоме затягування розгляду заяв.

«Я думаю, що голови сільських рад про це добре знають. Приймається заява, лежить вона там місяць, поки ви до нього не зайдете і щось йому не скажете, або не дасте, він не приймає заяву до уваги. Можливо якесь розслідування провести, тому що було багато звернень», – вважає Георгій Корнієвський.

На запитання депутатів голова районної ради Андрій Броїло відповів, що рада має право заслухати керівника будь-якого підприємства, установи чи організації, які знаходяться на території району або здійснюють тут свою діяльність.

«Якраз тут з основних повноважень ради і є координації роботи місцевих землевпорядних організацій. Але ми ці повноваження своїм рішенням делегували Ковельській РДА», – пояснив Андрій Петрович.

Голова райдержадміністрації Віктор Козак розповів, як відбувається призначення начальника Держгеокадастру в Ковельському районі: конкурс проводиться в Києві, а він, як голова РДА, навіть не знає коли, і хто туди подає документи. Так само приїхав на Ковельщину й Іван Лукасюк. Щодо інциденту, то Віктор Теодосійович був категоричний.

«Дві кримінальні справи є. Чотири чоловіки там було. В кожного своя правда. В перший робочий день після цього в мене були і одні, і другі. Ті кажуть одне, а ті кажуть друге. Є дві кримінальні справи. От хай поліція і розбирається. Дасть висновок і тільки після цього я буду писати щось. Розумієте?! Я займаю нейтральне положення, в розслідування взагалі не втручаюся», – твердо заявив Віктор Козак.