У Ковелі працівниці санаторію «Турія» відсудили борги із зарплати

У Ковелі працівниці санаторію «Турія» відсудили борги із зарплатиЧотири ковельчанки звернулись в суд з позовними заявами до Волинського обласного санаторію матері та дитини «Турія» про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та відшкодування моральної шкоди.

Одній з них зарплата не виплачувалася ще з липня 2015 року і по даний час! За таких обставин правоохоронні органи просто зобов’язані були відкрити кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України (невиплата заробітної плати), та розпочати досудове розслідування, але цього не зробити. Побоялися гніву місцевої влади? Відомо, що директор санаторію «Турія» Віталій Донець на минулих виборах до Волинської обласної ради «йшов» по списках Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» у багатомандатному виборчому окрузі № 45 та є наближеною людиною до ковельського міського голови Олега Кіндера. Нещодавно депутати Волиньради перевірили діяльність закладу і виявили тут майже 4 мільйони боргів, а директора «Турії» звільнили.

Виплачувати борги по зарплатах своїм працівникам Віталію Донцю не було коли, бо він сам переймався власною посадою. З ним, як із директором санаторію, голова Волиньради Валентин Вітер продовжив контракт з 12 серпня по 1 листопада 2015 року. Втім, директор санаторію «Турія», як лікувально-профілактичного закладу, мусить мати повну вищу медичну освіту, наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності, стаж роботи за фахом. А пан Донець цього всього немає, бо не є медиком. Яким чином тодішній «біло-сердечний» голова Волиньради призначив на посаду директора обласного санаторія людину, без належної освіти??! Послухався свого колишнього ділового партнера?

Втім, повернемося до судових позовів. Отож, три інші позивачки працювали у санаторії вихователями, згідно укладених строкових трудових договорів. 30 жовтня 2015 року всіх їх було звільнено з займаних посад, на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП України, у зв’язку із закінченням строку трудового договору. Втім, за відпрацьований період (з 3 серпня 2015 року) їм не виплачувалась заробітна плата. Не заплатили жінкам і в день звільнення. Таким чином, на момент звільнення утворилася заборгованість по зарплаті, яка в загальному складає 13 771,00 грн. На неодноразові звернення до керівництва з проханням виплатити всі суми, що належать при звільненні, їм було відмовлено.

Представник санаторію «Турія» в судове засідання не з’явився, але подав заяву, щоб справу розглядали у його відсутності, при цьому вказав, що всі позови визнає, не заперечує проти стягнення заборгованості по заробітній платі та моральної шкоди.

Всі чотири позови задоволено повністю. Суддя Ковельського міськрайонного суду Тарас Наваляний вирішив стягнути з Волинського обласного санаторію матері та дитини «Турія» заборгованість по заробітній платі на загальну суму 22 137,00 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні на загальну суму 31 588,20 грн., моральну шкоду на загальну суму 2 000,00 грн., судовий збір в користь держави на загальну суму 5 512,00 грн.

Судом вирішено допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення суми заборгованості по заробітній платі за один місяць на загальну суму 5 805,48 грн.