У Ковелі думали, що робити з ветсанзаводом

На виконання розпорядження міського голови від 15.12.2015№ 303-р, враховуючи запит депутата Ковельської міської ради Сергія Кошарука щодо функціонування Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», підтриманий міською радою (рішення від 26.11.2015 №2/40), була утворена комісія з метою вивчення проблемних питань щодо функціонування вищезгаданого підприємства.

До її складу увійшли представники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, депутати міської ради, спеціалісти Держекоінспекції, Управління ветеринарної медицини. Очолив комісію заступник міського голови Андрій Товстига, ‒ повідомляють у прес-службі Ковельської міської ради.

18 грудня комісія провела виїзне засідання у Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод», на якому були присутні не тільки члени комісії, а й представники громадськості.

Директор заводу Тарас Корень зауважив, що на даний час Ковельська філія ДП «Укрветсанзавод» перебуває в складному фінансовому становищі. Є необхідність проведення повної реконструкції та модернізації, зокрема: заміни технологічного обладнання з переробки відходів тваринного походження, систем збору та конденсування парогазових та неорганізованих викидів, організації сучасної системи очищення і знезараження стічних вод, здійснення озеленення санітарно-захисної зони дерево-чагарниковими насадженнями та оновлення автопарку спецавтотранспортом. Для організації та впровадження вищеперерахованих заходів власних коштів не вистачає.

За техніко-економічним обґрунтуванням підприємство відноситься до планово-збиткових. Фінансова діяльність залежить від державних асигнувань.

Заступник міського голови Андрій Товстига зазначив, що на момент проведення наради у 2012 році за участю тодішнього заступника голови обласної державної адміністрації Віталія Карпюка абсолютно нічого не змінилось в плані технологічного процесу на підприємстві. Кошти, обіцяні представником державної адміністрації, так і не було спрямовано на підприємство.

Андрій Товстига поцікавився у директора підприємства, як він бачить подальший розвиток подій, а саме: закриття «Укрветсанзаводу» чи його розвиток? Тарас Корень вважає, що підприємство треба розвивати, а одним з виходів зі складного становища він вбачає повернення Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод» статусу юридичної особи для можливої участі у вітчизняних чи міжнародних програмах.

Аби продовження розмови щодо розвитку підприємства було предметним і дієвим, заступник міського голови Андрій Товстига поцікавився наступним: чи вивчалась технологічна карта підприємств по області в частині необхідності розміщення «Укрветсанзаводу» саме на теренах Ковельщини? Чи вивчалась технологія утилізаційного центру на птахофабриці в м. Володимирі-Волинському? Чи проводився техніко-економічний аналіз діяльності підприємства: відповідність тарифу на переробку відходів фактичним витратам? Яку кількість готової продукції в грошовому еквіваленті виробляє підприємство? Чи мало би змогу підприємство бути самоокупним у випадку надання йому статусу окремої юридичної особи?

Як з’ясувалося, ці питання, які є вкрай важливими для вирішення проблеми подальшої діяльності заводу, керівництвом підприємства не вивчались в повному обсязі.

На запитання присутніх надав відповіді старший державний інспектор ‒ начальник відділу екологічного контролю, водних ресурсів та атмосферного повітря Державної екологічної інспекції у Волинській області Анатолій Франчак.

За результатами обговорення Андрій Товстига подав членам комісії наступні пропозиції. Директору Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» до 01.03.2016 р. підготувати та надати пропозиції щодо подальшого функціонування Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» в плані повної реконструкції та модернізації технологічного обладнання і запровадження заходів щодо зменшення негативного впливу на довкілля із зазначенням чітких термінів та джерел фінансування. Розглянути питання проведення державної екологічної експертизи, відповідно до ситуації, яка склалась в м. Ковелі внаслідок функціонування Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод».

У випадку відсутності вказаної вище інформації щодо функціонування Ковельської філії «Укрветсанзавод» на основі проведеної державної екологічної експертизи, буде підготовлене звернення міської ради до Прем’єр-міністра України щодо припинення діяльності підприємства «Укрветсанзавод». Члени комісії підтримали дані пропозиції одноголосно.