У Ковелі без проблем можемо закрити чотири школи, – Кіндер

На громадській раді при ковельському міському голові зайшла мова про те, що є «проблема зі школою» в районі вулиць Брестської та Ватутіна. Зі слів новообраного депутата Дубівської сільської ради Петра М’якоти (мер бачить його у складі нового виконкому міської ради), в цьому мікрорайоні «немає жодного навчального закладу і дитячого садка»,  хоча тут проживає близько 10 тисяч чоловік.

«Ми, в принципі, свої розрахунки подавали. Згідно генерального плану міста, там школа є на майбутнє, в перспективі. Якщо я не помиляюсь, треба 50 мільйонів гривень, щоб побудувати школу. Все впирається в кошти, і то у великі кошти», – відповів начальник міського управління освіти Віктор Бичковський.

Хтось із працівників міськвиконкому його доповнив, що будувати можна там, де колись була військова частина. Як твердить Петро М’якота, у школі в приміському селі Вербка, на території Дубівської сільської ради, навчаються діти з міста. Віктор Бичковський зауважив, що ось в сільському дитячому садку дітей з міста немає. Віктор Васильович ще повідомив: в ЗОШ №7 навчаються 100 учнів, які змушені сюди доїжджати. Доїжджають також учні ЗОШ № 3, 5, 8 та гімназії.

«Тобто, такої великої проблеми немає, але ми за те, якщо мова йде за співфінансування, щоб в тому мікрорайоні була спільна школа. Але все впирається в кошти. Я на сьогодні, і думаю, що так само і міський голова, не в змозі взяти на себе відповідальність, щоб будувати там школу за кошти міського бюджету», – наголосив Віктор Бичковський (на знімку).

Присутні в залі активісти загули.

«Віктор Васильович, ну будьте щирі, відверті перед людьми, які тут сидять… Я задаю питання: нам потрібна школа у місті Ковелі, чи ні? По розрахунках. Я говорю: ні! Ну то чого ви це мовчите і не говорите? Ми сьогодні, шановні представники громадської ради, без проблем… без проблем можемо закрити «дев’яту» школу, «другу» школу, «шосту» школу і «п’яту» школу (недавно цей заклад відзначив 70-річчя!). Без проблем! Для освіти! Тому що, шановні присутні, гроші виділяються на одного учня. А скільки школ буде… ви хоч ще двадцять побудуйте!» – «салютував» своїми можливостями ковельський мер Олег Кіндер.

Олег Олексійович «напирав» на те, де взяти гроші на фінансування освіти, мовляв сьогодні «йому (Бичковському) не хватає на заробітну плату 600 тисяч».

«А де ви збираєтеся, я тоді задаю питання, гроші брати? Із-за чого сьогодні, Петро Іванович, ваше запитання тільки не в тому форматі… добирання до «сьомої» школи, до «шостої» школи проблематично у зв’язку з географією. Да! Довга вулиця Брестська, довга вулиця Ватутіна, але проблеми в «шостій» школі немає, в «сьомій» школі немає, тому що, якщо я вам сказав: для міста Ковеля закрити чотири школи… ми не напрягаючись в деяких школах добавимо пару класів на другу зміну. Пару класів! І все!», – повідав про ймовірні «перспективи» Олег Кіндер.

Тому що, як переконував градоначальник, «дванадцята» школа забере повністю «другу» і «дев’яту» школи взагалі без проблем». За його словами, «сьома» школа забирає «шосту» школу, а «восьма» забирає «п’яту».

«Сьогодні політичне рішення: не можна ці закривати школи у зв’язку з тим, що, зрозуміло, зразу чотири колективи нам потрібно звільнити… Необхідності для будівництва нової школи у місті Ковелі… немає питань, немає проблем …», – аргументував ковельський мер.