У Ковелі кандидата в депутати від «УКРОПу» люди звинувачують в шахрайстві та погрозах вбивством

Декілька ковельчан уже тривалий час не можуть повернути великі суми своїх коштів, які вони позичили ніде не працюючому і не зареєстрованому за жодною адресою 31-річному Юрію Кікавському.
Мешканець міста С. майже два роки тому позичив Юрію Кікавському на купівлю автомобіля небагато-немало – 80 000,00 гривень. Оскільки повернення грошей так і не дочекався, пішов за захистом до Феміди. Є рішення Ковельського міськрайонного суду: позов задовольнити і стягнути з відповідача всю суму боргу за договором позики, проценти та судові витрати по справі. Однак все це залишилося тільки на папері, бо Кікавський не сидів, склавши руки, а хутко виписався із квартири по вулиці Польовій у Ковелі і ніде не зареєструвався. Майна в позичальника офіційно ніякого нема.
«Про те, що боржник ухиляється від виконання свідчить наступне: невідоме його фактичне місце проживання та неможливість його встановлення. Боржник зареєстрований в селі Дубове Ковельського району, хоча навіть вулиці, на якій він проживає ні у виконавчому листі, ні у відповіді на запит в УДМС не зазначено. В селі Дубове в сільській раді боржник не з’явився, хоча відповідно до законодавства України мав стати на облік у Погосподарській книзі», – заявляє в поданні до суду головний державний виконавець Ковельського міськрайонного управління юстиції Анна Сидько.
Як твердить посадовець, у Ковелі по вулиці Польовій, де Кікавський раніше був зареєстрований, його матір повідомила, що він за даною адресою не проживає, хоча сусіди кажуть, що той в квартирі з’являється. Боржник не надає самостійно інформації, де проживає, що унеможливлює перевірку його майнового стану за місцем проживання та звернення стягнення на виявлене майно.
А тим часом 14 жовтня 2014 р. слідчий Ковельського міського відділу УМВС, старший лейтенант міліції Василь Приколота відкриває поданому факту кримінальне провадження за ч.1 ст. 382 КК України, а 21 жовтня закриває його за відсутності в діянні складу кримінального правопорушення. Прокурор міжрайонної прокуратури Анатолій Борка скасовує постанову слідчого, той потім її знову закриває… Потерпілий від шахрая С. скаржиться на слідчого до суду. Скаргу слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Єлизавета Агеєва задовольняє.
«З досліджених матеріалів кримінального провадження вбачається, що 13.10.2014 року до Ковельського МВ УМВС України у Волинській області надійшло подання головного державного виконавця ВДВС Ковельського МРУЮ про те, що Кікавський Ю.П., умисно не виконує рішення суду, яке набуло законної сили та звернуто до виконання. […] Також слідчим не надано належної правової оцінки тому, що Кікавський Ю.П. знявся з реєстраційного обліку в м. Ковелі та вибув в с. Дубове Ковельського району, проте проживає там без реєстрації, що унеможливлює перевірку його майнового стану», – йдеться в ухвалі суду від 13 лютого 2015 року.
«Кікавський каже мені, що мої гроші пішли якомусь Назару Пищику в Київ. Це його якийсь родич. Я вже давно повідомив про цей факт слідчому», – говорить С.
Якщо ви думаєте, що Юрій Кікавський ніяк не реагував на дії свого позикодавця, то ви помиляєтеся. Реакція була, та ще й якою! Позичальник почав погрожувати вбивством.
«На мої неодноразові дзвінки та безпосередні зустрічі з Кікавським Ю.П. з приводу повернення зазначеного боргу, останній ніяким чином на це не реагує та судове рішення свідомо не виконує. 5 квітня 2015 року під час телефонної розмови між мною та Кікавським Ю.П. з приводу повернення боргу, останній словесно почав погрожувати фізично мене знищити, при цьому були сказані наступні слова в мою сторону: «Поріжу на куски», «Повідділяю хребет від тіла» та ін. В результаті злочинних дій Кікавського Ю.П. були реальними та такими, що дають підстави побоюватись здійснення такої погрози», – свідчить С. у заяві до міліції, яка мовчить уже півроку.
Потерпілою від шахрая вважає себе також і ковельчанка Т., яка з різних причин теж не хоче називати своє прізвище та ім’я.
«Я займалася підприємницькою діяльністю. Кікавський у мене спочатку менші суми позичав і вчасно повертав. Так він увійшов у довіру. Я йому потім позичала великі суми. А в один прекрасний момент він хапнув і все – нема. Я не хотіла би озвучувати цю суму… це дуже великі гроші… Є розписка від нього. «Рятуйте, бо я попав!» – казав. Видурив у мене ще грошей. Підійшла його дружина Тетяна Кікавська. Вони написали обоє мені розписки, щоб я іще позичила… У нього в житті нічого прозорого немає. Там все покрито мраком, і все – брехня від нього», – розповідає Т.
Потерпілі стверджують, що часто бачать Юрія Кікавського за кермом різних іномарок, він курить дорогі цигарки, а сам бідкається, що немає грошей навіть на хліб.
Є ще потерпілі від шахрая. Є розписки. Розмір деяких боргів просто приголомшує, це – шестизначна сума в доларах США! Втім, ошукані громадяни залякані та не вірять у справедливість. Кажуть, ніби заявив на Кікавського в міліцію за неповернення позики його ж однокласник, але слідчий Василь Приколота замість того, щоб об’єднати справи в одне кримінальне провадження за фактами шахрайства, справу звично закривив, мовляв, це – цивільно-правові відносини. Так би мовити, йдіть, люди добрі, судіться і не морочте міліції голову! Втім, молодий і перспективний слідчий, швидше за все змушений виконувати волю свого начальства, яке потрібно гнати в шию з «органів».
Юрій Кікавський уже мав проблеми із законом. 29 січня 2009 року до чергової частини Ковельського міського відділу УМВС надійшла заява від мешканки міста Наталії Ф. про те, що 17 грудня 2008 року з її квартири при невідомих обставинах пропав гаманець, в якому було 25 гривень та кредитна картка «ПриватБанку», з якої через деякий час невідома особа зняла 970 гривень. Того ж дня співробітники міліції встановили, що крадіжку гаманця з грішми та кредиткою здійснив Юрій Кікавський, який і зняв з банкомату тих 970 гривень.
13 листопада 2013 року до міліції звернулася із заявою Ганна Д., яка працює у Ковелі продавцем. Вона повідомила таке: ще 2 листопада хлопець на ім’я Юрій, зловживаючи її довірою, взяв під реалізацію 10 комплектів ножів на загальну суму 2 300,00 гривень і не повертає гроші. Буквально через дві години після подання заяви оперативники встановили, що «шахрайство скоїв гр. Кікавський Ю.П.» Однак слідчі в даній події ознак шахрайства чомусь не побачили.
28 березня 2014 року із заявою до ковельської міліції звернувся Віктор К., який розповів, що в січні Юрій Кікавський шляхом обману та зловживання довірою заволодів автомобілем ВАЗ 2102 (державний номер АС 7705 ВН), власником якого є Людмила Ж., 1937 року народження. Протиправними діями Кікавського пенсіонерці завдано майнову шкоду на 2 500,00 гривень. 29 березня за даним фактом слідчим відділом було порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 КК України (шахрайство). Справу закрили через три місяці – 17 червня – за… відсутності в діянні Кікавського складу кримінального правопорушення.
У той же час Юрій Кікавський «козиряє» «службовим посвідченням Департаменту внутрішньої безпеки МВС України». У цьому чи-то справжньому, чи-то підробленому документі (серія УВБ № 129013) він уже постає в іпостасі не шахрая, а бравого капітана міліції, старшого інспектора відділу внутрішньої безпеки, якому «дозволено зберігання, носіння та використання табельної зброї». Написано, що посвідчення видане 27 березня 2013 року і дійсне протягом року. Тобто, машину в пенсіонерки Кікавський «віджимав» уже не будучи «мєнтом». Чи все-таки маючи «погони»?
А, може, термін посвідчення йому продовжили? Складається враження, що Юрія Кікавського на кримінальних «походеньках» «прихопила» та згодом завербувала якась із спецслужб, і тепер «кришує» його в чиїхось інтересах…
«Колись Кікавський говорив мені такі слова: «Ви мені ніхто нічого не зробите, тому що в мене є дуже великий захист». І я зараз це добре бачу», – зітхає ковельчанин С.
І хтось же надоумив Юрія Кікавського «зашитися» в політичну партію «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» і балотуватися кандидатом в депутати Ковельської міської ради? Виборчий округ обрано теж «перспективний» – № 13, куди входить вулиця Польова, на якій проживав Юрій Кікавський. Як не дивно, але його дружина Тетяна Кікавська теж балотується в депутати міської ради від «УКРОПу», тільки на окрузі № 5 – в районі Ковельської центральної районної лікарні. Справжній сімейний підряд у ковельській політиці.
У виконавчому листі Ковельського міськрайонного суду в паспортних даних боржника Юрія Кікавського значиться його паспорт – АЮ 214561, виданий 1 серпня 2013 року Ковельським РВ УДМС України у Волинській області. У декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік, яку Кікавський подав до міської виборчої комісії 14 вересня 2015 року, як кандидат в депутати Ковельської міської ради, номер та серія паспорта інші – АЮ 143032. У паспорті за 2013 р. стоїть штамп, що його знято з реєстрації по вулиці Польовій 12.06.2013 р.
Місце проживання Юрія Кікавського позикодавці «вичислили», коли той подав до міської виборчої комісії декларацію про доходи, вказавши місце проживання: будинок на вулиці Польовій у Ковелі. Втім, офіційно він там не зареєстрований, що підтверджують документи, в тому числі й судова ухвала. Можливо, цей факт зацікавить якщо не правоохоронні органи, то хоч Центральну виборчу комісію?