Викрадені у Ковелі дуби «знайшлися» на фірмі Кіндера

На території гаражного кооперативу «Машинобудівник», без дозволу екологічної служби та відповідного рішення виконкому Ковельської міської ради про знесення дерев, якісь чолов’яги незаконно зрізали більше десятка дубів. 

Мешканці мікрорайону «Сільмаш» забили на сполох, повідомивши про цей факт також і наше видання. Прибувши на місце події, журналісти зафіксували акт цей вандалізму та поспілкувалися з ковельчанами, які мають тут свої гаражі. Суржик у них був колоритний, але в повній мірі відображає ситуацію.

«Різали з минулого понеділка. Хто? А х*й його знає. Х*ярили якісь. Трактор, такий з підйомником ззаду. Понятно, ці дубові стовбури вони ж дєнєг стоять! Гілляки вони оставили, то – х*йня. Їх на дрова можна пустити. Якщо пощитати – нех*йова сума, бл*дь! Так говорять, що то під гаражі АТОшнікам – двадцять місць, вроді-би», – каже один з хлопців.

«Командував тут пан Савіцькій. Ігор Юрійович, чи Юрій Ігорович? Точно не помню [голова гаражного кооперативу «Машинобудівник» Ігор Савицький, – ред.]. Ми писали заяви по цим дубам, бо їх гілки на гаражі вже позавалювали. Як сильний вітер, то все летіло-падало на гаражі. А по поводу тих інших, то Савіцькій зробив так, що як нам, учасникам бойових дій, мають виділити оці участкі. Як воно буде по-суті? Він, голова кооперативу, сьогодні приїжджав, казав, що документи всі подав», – додає інший.

Хлопці погодились з тим, що під маркою потреб для учасників АТО хтось зухвало «підгріб» на деревину більше десятка красенів-дубів, а потім ті «різуни» та місцева влада будуть виправдовуватись: то ж для «атошників» стараємось!

«Шо ріжуть, то ріжуть. Але ж потім скільки-то піску сюди треба завезти, аби відсипати заболочену низовину! Казали так: за зрізані дуби мають привезти піска. Савіцькій казав, що хтось привезе. І ще казав ото пеньки попалити. Правда, непонятно, скільки піску привезуть, і скільки коштують зрізані дуби. Вони забрали кругляк, а вєткі оставили. Їм не треба, понятно. А ми їх попалимо зимою в буржуйках», – приєднується до розмови третій.

Мова переходить про те, що учасникам АТО ковельська міська влада пропонує землю під будівництво чомусь в низині, по суті в болоті, і вже самі наші співрозмовники наводять приклад – район вулиці Зерова.

«Там поставити фундамент, знаєш скільки буде стоїти?! Скіки землі туда треба навозити! А дєнєг вальнути! Який атовець там щось буде строїти? А тут? Щоб вировняти це піску стільки нада, що… То так здається: дали – буду строїти. Ти охрінєєш, скільки тобі той гараж вийде. Дешевше готового купити, ну, хай кришу поміняєш, бо гаражів отам куча порожніх стоїть. А тут куда вода буде йти? Коли в нас тут басєйн збирався, воді не було куди діватися – вона вся уходила туди в прольот між гаражами і йшла на «сараї», як то говориться», – розмовляють ковельчани.

За їх словами, тут взагалі краще ставка викопати, встановити альтанки, а то смітник зробили, куди «всяке бидло отако викидає». Хлопці кажуть, що вони вже двічі прибирали звідси сміття, вигрібали все, а вранці приїздили до своїх гаражів – «знову валяється два-три мішка памперсів, всякої муйні». Вочевидь, обсяги непотребу вражають, а ось спеціальним службам не до того, аби прибрати звалище на якому розкидані смертельно-небезпечні лампи із вмістом ртуті!

«А хто саме зрізав дуби і забирав деревину, залишаючи вам гілляки?» – цікавимося в них.

«Отой що віз, казав: «Мені б отако напрямки до мясокомбіната». То ж там «ПМК» Кіндера… То ж Кіндер приїжджав сюда уазіком. Ростік бачив, казав, що то Кіндер, бо я сам його в очі не бачив. Казав, що то Кіндер. Приїхав, отут от став, мінут десять постояв, розвернувся і поїхав. То вже після того, як порізали. В суботу чи п’ятницю… А колоди різали по три-чотири метри. От скільки прицеп? Так і різали колоди по довжині. А все ненужне, казали нам, можете забирати… Ага, Печенюк сюда тоже приїжджав, такий дядько. Тут ходив. Приїхала міліція після того, як зрізали. Ми тільки палили оті вєткі. Хтось там Печенюка чи визвав, чи що… Та понятно! Це ж в Ковелі дуби ріжуться! Люди все знають. В одному кутку пер*нув, а в іншому почули. Ти ж не сосну ріжеш, а дуба…» – розповідають власники гаражів.

І дійсно, хіба могло якесь комунальне підприємство отак розкидатися деревиною, коли вони опалюються дровами? Тут он автомобілісти гілячку на два пальця забирають, щоб вкинути в буржуйку чи котел! Були приємно здивовані «на гаражах» щедрістю бензопільщиків: зрізану посеред дубів одиноку сосну не забрали із собою.

Між іншим, голова гаражного кооперативу Ігор Савицький вже давно виношував плани покремсати цей дубовий гай. Півроку тому місцеві екологи комісією, з виїздом на місце, встановили: «дерева породи дуб знаходяться в задовільному стані і згідно проекту планування та забудови гаражного масиву «Машинобудівник», на місці росту дубів передбачена зелена зона для відпочинку членів даного кооперативу». Комісія прийшла до висновку про недоцільність знесення цих насаджень. Отож, тоді не дали ампутувати зелені «легені» масиву.

Чому ж тепер вирішили зігнорувати заборону екологів? Як так сталося, що прибуття правоохоронців на місце пригоди, звідки практично викрали десятки кубів цінного дубу, не знайшло відображення в щодобових офіційних міліцейських зведеннях, наче й не варте їх уваги? Спадає на думку одне: зловмисники-різуни діяли з благословення ковельської владної верхівки!

А зрізані дуби й справді чекають черги до пилорами на території приватного підприємства «ПМК», власником якого є старший брат ковельського міського голови Олега Кіндера – депутат міськради з фракції ВО «Батьківщина», голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, екології та благоустрою міста, комунального майна, промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку, торговельного та побутового обслуговування населення Геннадій Кіндер.