У ліс викинули шафу, документи і реферат доньки прокурора

Сміттям на Ковельщині в багатьох місцях завалені узлісся, лісові галявини, луки, узбіччя доріг тощо. За приблизними підрахунками, в околицях міста та по району розкидано щонайменше 4-5 тисяч кубометрів твердих побутових відходів. За даними незалежних екологів, 90 відсотків їх залишають мешканці Ковеля. 

Інколи навіть начальству набридає дивитися на ті гори сміття й від нього надходить сувора команда: «Прибрати!» І їх просто закопують в землю. Екологи зауважують, що це вкрай шкідливо для довкілля, бо призводить до отруєння ґрунтів, забруднення водних горизонтів шкідливими речовинами.

А тепер дещо і про забруднювачів та сміттюхів. У квартал № 10 Стеблівського лісництва один кубометр відходів вивезла сім’я Веремків, що мешкає у Ковелі на вулиці Стуса. На фото видно, як помічник лісничого Стеблівського лісництва «досліджує» відходи ковельської сім’ї Веремків.

Справа розглядалася в Ковельському міськрайонному суді. Господар змушений був відшкодувати 1500 гривень та судові витрати. Не закінчився один суд, як лісовою охороною виявлена знову купа відходів, вивезена цією сім’єю, але уже в лісовий масив Зеленського лісництва.

У квартал № 39 цього ж Зеленського лісництва машину відходів та ще й шафу привіз якийсь Чоп О.А. із Каміня-Каширського. Дуже поспішав той чоловік, бо навіть не повиймав звідти своїх речей, навіть залишив рентгенівські знімки.

Майстер лісу Голобського лісництва Павло Клавдійович показав журналістам нашого видання пачку знайдених у лісі документів, що належали польсько-парагвайській фірмі. Спробуй, розшукай власника і притягни його до відповідальності…

Проаналізувавши одну купу відходів, екологи виявили там реферат студентки Ковельського промислово-економічного коледжу Ольги Борщ – доньки одного з ковельських прокурорів Олександра Борща (нині він десь в прокуратурі області).

На інших смітниках – портрети міліцейських генералів та протоколи про дорожньо-транспортну пригоду. Згідно статті 9 Закону України «Про відходи», «суб’єктом права власності на відходи є їх власник, який несе відповідальність за забруднення довкілля».

Чого тільки не зустрінеш в навколишніх угіддях на Ковельщині: мертвих тварин, відпрацьовані акумулятори, речі домашнього вжитку тощо.

За майстром лісу закріплені лісові масиви, площею 700-1000 гектарів, а обхід нерідко простягається на 10 і більше кілометрів. Майстер керує посадкою лісу, рубками, гасить пожежі. А до лісових масивів ведуть десятки доріг. Важко все побачити. Та й люди, які інколи засмічують ліси, дуже сановиті, злопам’ятні, а зв’язуватися з ними – небезпечно. Можна було б навести багато прикладів.

Сільські сміттєзвалища (насправді це повинні бути полігони твердих побутових відходів) в багатьох місцях впритул наблизилися до лісів, що створює велику небезпеку виникнення пожеж. Технологій складування відходів тут, звичайно, ніхто не дотримується.

Відповідно до чинного законодавства, проблема відходів віднесена до компетенції деяких державних органів влади, які навчено давно вже забули про свої службові обов’язки.