Волиньрада ліквідовує на Ковельщині медичний заклад?

Мова йде про багатостраждальний санаторій матері і дитини «Турія», який фактично розташований у місті Ковелі на вулиці Володимирській, а офіційно – у селі Зелена Ковельського району.

Нещодавно Волинська обласна рада, як власник цього суб’єкта господарської діяльності, передала його на баланс Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Фактично з господарського обороту санаторію було виведено цілісний майновий комплекс. Таким чином, облрада однозначно позбавила підприємство його основних засобів, перспектив і можливості будь-якої статутної діяльності. Таким чином, депутати своїми «голосами» залишили «Турія» ні з чим. Санаторій практично нівелюється-зникає, як заклад охорони здоров’я комунальної власності.

Волинський обласний санаторій матері та дитини «Турія», як санаторій для дітей з батьками, належить до підгрупи 1.4. «Санаторно-курортні заклади» групи 1. «Лікувально-профілактичні заклади» Переліку закладів охорони здоров’я, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385.

Попри те, що санаторій «Турія» діє в організаційно-правовій формі комунального підприємства, однак, згідно Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», є повноцінним закладом охорони здоров’я – юридичною особою будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремленим підрозділом, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Наявність безстрокової «медичної» ліцензії санаторію «Турія» можна віднайти на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі «Ліцензування» у Відомостях про суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики, що містяться в єдиному ліцензійному реєстрі та ліцензійному реєстрі МОЗ України.

Ніякої зміни статусу санаторію «Турія», як закладу охорони здоров’я, у заклад освіти, яким є Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, чинне законодавство не допускає, бо це буде грубим порушенням норм прямої дії статті 49 Конституції України, яка гарантує, що існуюча мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена.

Виходячи з того, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України (ч. 1 ст. 64), а ст. 49 Основного Закону таких випадків не передбачає, то існуюча мережа зазначених закладів може бути скорочена лише в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч. 2 ст. 64). Скорочення такої мережі в інших випадках визнаватиметься незаконним. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність, згідно частини 2 статті 184 Кримінального кодексу України.

Отож, Волинська обласна рада, на чолі з Ігорем Палицею, діє всупереч конституційним засадам?!

Один з найоптимальніших виходів, що робити з юридичною особою, в облраді вважають банкрутство. Про це йшлося під час засідання майнової комісії облради 29 листопада, – пишуть «Волинські новини».

Втім, стаття 219 Кримінального кодексу на такі «кульбіти» обласних владців чітко зазначає: «Доведення до банкрутства, тобто умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або службовою особою суб’єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб’єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної школи державі чи кредитору».