Слідство запросило ревізію ремонтних робіт у школі № 3 та гімназії

Національною поліцією розслідується кримінальне провадження відносно посадових осіб дочірнього підприємства «Ново-Буд», які підозрюються у зловживанні службовим становищем, привласненні грошових коштів, отриманих за виконані роботи, що були призначені для виплати заробітної плати працівникам.

У ході проведення слідчих дій поліцією встановлено такі факти. Згідно умов договору підряду від 27 серпня 2015 року, управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради, в особі начальника Віктора Бичковського, замовило підряднику ДП «Ново-Буд», в особі директора Василя Штика, виконання капітального ремонту даху спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Лесі Українки. Термін виконання робіт складав 90 календарних днів, однак не довше, як до 31 грудня 2015 року. Робочий проект був розроблений приватним підприємством «Ковелькомунпроект».

З відкритих відомостей Міністерства юстиції України відомо, що ДП «Ново-Буд» знаходиться у селі Самари Ратнівського району, засновником якого є товариство з обмеженою відповідальністю «Шов-Буд» з міста Устилуг. Розмір внеску до статутного фонду становить всього лише 10 тисяч гривень. Кінцевим бенефіціарним власником (контролером), керівником і підписантом виступає одна особа – Штик Василь Федорович, мешканець міста Володимир-Волинський. Основний вид діяльності підприємства: будівництво житлових і нежитлових будівель. За іншими офіційними даними, місцезнаходження ТзОВ «Шов-Буд»: село Зимне Володимир-Волинського району. Засновником товариства є Штик Олександр Васильович.

Відповідно до актів виконаних робіт, підписаних сторонами, за вересень 2015 року на заробітну плату працівникам ДП «Ново-Буд» було перераховано 104 278,00 грн., за жовтень 2015 р. – 54 476,00 грн., загалом – 158 754,00 грн.

Згідно умов договору підряду від 21 жовтня 2015 р., управління освіти замовило підряднику ДП «Ново-Буд» капітальний ремонт покрівлі Ковельської міської гімназії. Термін виконання робіт становив 45 календарних днів. Робочий проект теж був розроблений ПП «Ковелькомунпроект». Цікаво, що в якості, нібито, директора ПП «Ковелькомунпроект» з бюджетними грошима біля влади «треться» Віктор Дубина. Хоча, публічні дані вказують на те, що керівником, контролером і засновником тут в одній особі є лучанин Олександр Остапук.

Акти виконаних робіт за ремонт покрівлі гімназії свідчать, що за листопад 2015 року на заробітну плату працівникам ДП «Ново-Буд» було перераховано 129 368,00 грн., за грудень 2015 р. – 339 24,00 грн., загалом – 163 292,00 грн.

А ось в інформації, яка надана головою комісії з реорганізації Ратнівської ОДПІ ГУ ДФС у Волинські області, згідно поданих ДП «Ново-Буд» податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, заробітна плата, нарахована (виплачена) за ознакою доходу 101, за 3 квартал 2015 року становила 7 683,00 грн., за 4 квартал – 7 761,00 грн.; виплати, відповідно до умов цивільно-правового договору за ознакою доходу 102, за 3 квартал 2015 р. – 19 157,64 грн., за 4 квартал – 16 816,92 грн.

Як твердить слідство, вищевикладена інформація повністю не відповідає даним актів виконаних робіт, оскільки на виплату заробітної плати перераховано значно більші суми. При цьому слід зауважити, що у цей же час ДП «Ново-Буд» могло виконувати роботи і за іншими замовленнями, а інформація подана до податкових органів є узагальненими відомостями.

Виплачена заробітна плата у період виконання робіт, укладених з уповноваженим представником управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради, проведена у значно менших розмірах, ніж це визначено в актах виконаних робіт, що дає підстави вважати: обсяги проведеної роботи є значно меншими, ніж визначено проектно-кошторисною документацією.

У слідства виникли резонні і конкретні запитання. Чи в повному обсязі, згідно проектно-кошторисної документації, здійснено роботи щодо капітальних ремонтів даху спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Лесі Українки та покрівлі міської гімназії? Чи правомірно замовником робіт начальником управління освіти Віктором Бичковським перераховано підряднику ДП «Ново-Буд» відповідні бюджетні кошти?

Старший слідчий Ковельського відділу поліції ГУ Національної поліції у Волинській області Надія Сметюх внесла до суду клопотання про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності міського управління освіти.

Слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк ухвалив надати такий дозвіл. Проведення позапланової виїзної ревізії суд доручив працівникам Державної фінансової інспекції у Волинській області у період часу з 26 вересня по 14 жовтня 2016 року.

І на продовження теми. У вересні 2015 року генеральний директор «Ковельбуду» Володимир Сидорук просив депутатів Ковельської міської ради допомогти в подоланні корупції в будівельній сфері Ковеля і зберегти це колективне підприємство, якому понад шістдесят років. Його звернення озвучив на пленарному сесійному засіданні депутат В’ячеслав Шава.

За словами Володимира Сидорука (на світлині – зліва), «Ковельбуд» працював і мав можливості виживати при попередніх каденціях міських керівників. «При приході до влади Олега Кіндера було прийнято рішення, по іншому не назвати, щоб наше підприємство знищити, що і на сьогодні робиться», – стверджує він. Всі об’єкти в місті, які фінансуються за державні та міські кошти, виконують підприємства з Луцька, Володимира-Волинського, Турійська, які не платять податки до ковельської казни, а «Ковельбуд» змушений заробляти гроші за межами міста… Покрівлю Народного дому «Просвіта» та спеціалізованої ЗОШ № 3 міняє приватне підприємство Штика з Володимира-Волинського.

«Зупинюсь на цьому підприємстві, яке зробило суцільний брак. Невже за брак можна платити гроші?! При влаштуванні покрівлі зовсім не мінялась стара стропильна система, кроквинна система порушена з самим грубим відхиленням від норм, що в подальшому призведе до прогинання крокв і покрівля буде протікати. Неправильно виконуються єндові та примикання, лати під покрівлю зменшені на половину і так далі», – обурювався ветеран будівельної галузі Володимир Сидорук, який очолює «Ковельбуд» з 1994 року.

Як заявив Володимир Адамович, на його звернення щодо браку ніхто не реагує – ні начальник міського управління освіти Віктор Бичковський, ні директор «Ковелькомунпроекту» Віктор Дубина, ані інженер технічного нагляду з будівництва Анатолій Колотюк. Він вказав, що роботи іногородніми фірмами проводяться взагалі без жодних тендерів, а «Ковельбуду» ці об’єкти навіть не пропонують. І переповідав свою розмову із Віктором Бичковським. «Володимире Адамовичу, зроби кошторис по ЗОШ № 3». Хоча Сидорук його вже робив. «А роботу мені дасте?» – запитав останній, на що Бичковський відповів: «Я не вирішую. В мене начальство – Прокопів [заступник міського голови Ігор Прокопів, – ред.]», на двір якого з бюджету «вбухали» третину мільйона гривень.

«Ми не знаємо хто буде відповідати за виконані роботи з великим браком, відступленням від будівельних норм по ЗОШ № 3, та ми цього не залишимо. Дійдемо до Києва! Надаємо інструкції, як потрібно робити покрівлі на ЗОШ № 3 та Народному дому «Просвіта». Хай Прокопів (на фото) покаже їх фірмі, яка робить брак!» – акцентував Володимир Сидорук.

А що покаже виїзна ревізія у міському управлінні освіти?