«Ковельводоканал» програв суд фірмі «Негабарит»

Ковельське управління водопровідно-каналізаційного господарства «Ковельводоканал» звернулося до господарського суду Волинської області з позовом, в якому просило стягнути з ТОВ «Негабарит» 173 865,31 гривень вартості витрат питної води станцією технічного обслуговування з автомийкою по вулиці Володимирська, 154-А.

Позивач доводить свою правоту договором на подачу холодної води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної каналізації № 542 від 1 березня 2012 року. Згідно розрахунку витрат питної води, внаслідок користування лічильником води, змонтованим з порушенням, на думку водоканалу, вимог паспорта на лічильник та проекту, використано 14921.5 кубометрів питної води, що в грошовому еквіваленті становить 57 835,73 грн. У відповідності до вимог чинного законодавства, у разі відсутності у споживача засобів обліку на каналізаційних випусках кількість стічних вод визначається за кількістю води, що надходить з мереж централізованого водопостачання та з інших джерел. Тому ТОВ «Негабарит» також було проведено розрахунок витрат водовідведення в обсязі 14921,5 кубометрів, що в грошовому еквіваленті становить 11 6029.58 грн., разом вода і каналізація – 173 865,31 грн.

Водоканал вказує, що фірма не виконала його рекомендації, як виробника послуг з централізованого водопостачання та водовідведення та не усунула недоліки монтажу засобу обліку в частині облаштування обов’язкових в силу вимог робочого проекту та паспорта заводу виробника прямих ділянок до і після лічильника. Тому нормальна робота лічильника води, встановленого на станції технічного обслуговування з автомийкою споживачем не забезпечена.

20 січня 2016 року представниками «Ковельводоканалу» опломбовано засіб обліку води та взято його на облік. 1 лютого знято показники лічильників на підприємстві.

У лютому та березні «Негабарит» неодноразово звертався до водоканалу з проханням встановити контрольні засоби обліку з метою спростування звинувачення в неправильній роботі засобу обліку. Фірма погоджувалася на проведення будь-яких досліджень та експертиз вузла обліку води з метою доведення достовірності його показів. Однак, «Ковельводоканал» не проводив обстеження та дослідження.

У судовому засіданні представник «Негабариту» заявив, що розрахунок витрат питної води з 21 по 31 січня 2016 року, проведений Ковельським УВКГ «Ковельводоканал», є  безпідставним та незаконним. Жодних претензій чи зауважень до влаштування зовнішніх та внутрішніх мереж водопостачання та каналізації, вузла обліку води станції технічного обслуговування з автомийкою під час будівництва, встановлення та опломбування засобів обліку, укладання договору на подачу води та приймання стічних вод, введення в експлуатацію об’єкта будівництва «Ковельводоканалом» не висувалося.

При цьому вказано, що посилання «Ковельводоканалу» у позові на листи ТОВ «Антап Україна» та ДП «Львівдіпрокомунбуд» безпідставні та не заслуговують на увагу, оскільки дані суб’єкти господарювання не є організаціями, уповноваженими на здійснення метрологічних експертиз. Жодного самовільного приєднання до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільного користування «Негабарит» не здійснював.

«Ковельводоканал» не надав суду доказів самовільного приєднання «Негабариту» до систем водопостачання, а також належних доказів відсутності прямих ділянок до і після лічильника води. Експертиза, дообладнання або монтаж вузлів обліку для встановлення контрольних засобів обліку не проводилися. Отже, позивачем без належних правових підстав при розрахунках з відповідачем за постачання питної води та приймання стічних вод враховано безоблікове водоспоживання.

Суддя господарського суду Волинської області Оксана Сур’як вирішила, що вимоги «Ковельводоканалу» є безпідставними та не підлягають до задоволення, а тому в позові відмовила.