Ковельчани дали прочухана представникам «Волиньгазу»

Кілька десятків мешканців міста, в основному пенсіонерів, прийшли на позачергове засідання виконкому Ковельської міської ради, на якому «першим питанням» обговорювалося встановлення лічильників газу – індивідуальних та загальних у житлових будинках.

Міський голова Олег Кіндер відразу ж повідомив, що до нього надійшло звернення від ковельчан.

«Самі мешканці кажуть, що дозвіл на встановлення будинкових лічильників вони будуть давати лише тоді, коли будуть встановлені по квартирні лічильники. В тому є абсолютно логіка, в тому є зміст. Я підтримую таку позицію. Я спілкувався з губернатором. Губернатор теж підтримує таку позицію», – «підтягнув» Олег Олексійович до проблемного питання голову Волинської ОДА Володимира Гунчика.

Мер сказав, що газовики передали міській владі всі документи – постанову Кабміну, лист Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ), що визначає порядок встановлення лічильників, але, «щоб до кінця зрозуміти, що відбувається в управлінні газового господарства», до слова запросив начальника відділу комунального господарства Ковельського міськвиконкому Олександра Балака.

«Останніх два тижні у Ковелі дуже складна соціальна напруга в частині незадоволення наших мешканців роботою працівників Ковельського управління газового господарства. Просто приходять до житлового будинку і повідомляють, що з такої-то години буде припинена подача газу в зв’язку із встановленням загальнобудинкового лічильнику газу. Це створює напругу. Ніхто нічого не погоджує з органом виконавчої влади, з власником, на балансі якого перебуває житловий будинок», – інформував Олександр Балак.

За словами Олександра Сергійовича, є відповідні директиви, постанови НКРЕ, накази, де чітко роз’яснено: лічильники встановлюються у будинках за рахунок газотранспортних організацій.

При цьому Олег Кіндер зачитав останній абзац листа, який прийшов на його адресу з управління газового господарства: «З метою уникнення соціальної напруги, яка може виникнути при виконанні норм Закону України «Про забезпечення повноцінного обліку природного газу», Кодексу ГРС та вимог НКРЕ, а саме при відключенні абонентів від системи газопостачання або переведення споживачів на граничні норми споживання, просимо вас втрутитися в дану ситуацію, організувати нараду власників об’єднань багатоквартирних житлових будинків і посприяти у вирішенні даного питання щодо усунення перешкод для встановлення будинкових лічильників».

Позиція міської влади до газовиків є досить тверда: поставте мешканцям індивідуальні газові лічильники безкоштовно по інвестиційних програмах, а далі ставте загальнобудинкові прилади обліку газу.

Заступник начальника Ковельського управління газового господарства з технічних питань Андрій Стернійчук розказував про взаємини своєї організації з РЖКП, інвестиційні програми і тарифи, листування монополістів між собою, згадував нормативні документи.

«Ви нам мізки тут не пудріть! Ви зобов’язані нам безплатно встановити лічильники!» – коротко заявили ковельчани.

На конкретне запитання щодо рентабельності газового управління Андрій Стернійчук відповіді взагалі не дав, промовив лише, що не володіє такою інформацією, бо відає за технічні питання. Це викликало у присутніх здивування та іронічний сміх.

Так само було «не просто» і директору з капітального будівництва регіональної газової компанії «Волиньгаз» Дмитрові Бонюку, який розказував, що його газопостачальне підприємство не встановлює тарифи на газ, а тому відносно тарифів людям треба звертатися до НКРЕ.

«Ми продаємо державний газ. Ну, продавайте ви газ! Експлуатуйте мережі… Тут як на базарі!» – не стримував Дмитро Бонюк емоції, коли люди почали його «глушити» невдоволеними вигуками.

Пенсіонери вкотре нагадали про встановлення безкоштовно лічильників.

«Ми з вами битися не будемо. Ви зрозумійте: ми є виконавці. Нам держава доручила. Нам населення у Ковелі заборгувало 5 мільйонів 400 тисяч гривень», – «просвітив» присутніх Дмитро Бонюк.

Слово попросив член виконкому, президент ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» Микола Заікін, який зауважив, що «привила» НКРЕ пишуть монополісти: газовики та енергетики, які себе не обдурять і не окрутять, хоча багато пунктів у тих документах читаються двояко.

«Відносно встановлення лічильників. Шановні, ніхто не забороняє вам поставити загальнобудинковий лічильник. Але якщо у вас немає коштів, зберіть будинок і ЖЕК, оприділіться звідки ці кошти взяти. В людей половину візьміть, може ще хтось поможе. Поставте лічильники і виконуйте свої правила. Ніхто не забороняє! Будь ласка!» – закликав Микола Заікін, отримавши схвальні оплески переважної більшості залу.

Виникла цікава дискусія між представниками влади та газовиком щодо можливої ситуації.

«Ось нам у п’ятницю в кінця дня приходить рекомендований лист, який має зареєструватися у понеділок, про те, що ми маємо забезпечити представництво працівника ЖЕКа у понеділок на якомусь будинку. А яким чином ми маємо таке зробити?» – поцікавився заступник міського голови Андрій Товстига.

«Я думаю, що міська влада працює у ці дні…», – відповів Андрій Стернійчук, маючи на увазі, очевидно, наявність телефонного зв’язку та диспетчерську службу міськвиконкому.

«Нє, ну, це ж не зондеркоманда! Може, у вас, у приватній структурі, так і є, що з сьогодні на вчора. Розумієте що? Тому, щоб зібрати мешканців, щоб їх підготовити, потрібно час. А ви просто людей ставите перед фактом», – «видав» міський голова Олег Кіндер, чогось згадавши нацистів.

Виконком одноголосно вирішив рекомендувати газовому господарству встановлювати загальнобудинкові лічильники газу лише після стовідсоткового встановлення індивідуальних лічильників. Також мер доручив керуючому справами виконкому Володимиру Бойку – звернутися до Антимонопольного комітету України, щоб «перевірити роботу управління газового господарства в частині саме використовування монопольного становища по встановлення газових прибудинкових лічильників».

Як тут же доповів міському голові Володимир Богданович, представники Антимонопольного комітету запрошувалися на засідання позачергового виконкому, але вони не прийшли.