Ділки з Ковельради «крутять» землею іменем Почесного громадянина міста

Зухвалість ковельських можновладців, здається, б’є усі сумні «рекорди». Справа дійшла до того, що крутії вирішили провернути земельну оборудку, використавши, як кажуть, «в темну» 90-літнього Почесного громадянина міста, колишнього голову Ковельського міськвиконкому Олександра Стрекова.

Нещодавно наше видання повідомляло про те, як старший брат міського голови, депутат Ковельської міськради з фракції ВО «Батьківщина» Геннадій Кіндер «готує» землю Почесному громадянину міста. Заяву Олександра Стрекова посадовці з «Білого» дому категорично відмовлялися показувати навіть депутатам, які намагалися з’ясувати: чому підготував проект рішення сесії міськради саме Геннадій Кіндер, а не відділ земельних ресурсів, який очолює Вадим Логвінов? Тепер же стали відомі подробиці цього махлярства.

Отож, Олександр Стреков звернувся 1 березня 2016 року із письмовою заявою до міського голови Олега Кіндера. Неймовірно, але ця заява була офіційно зареєстрована у виконкомі Ковельської міської ради аж 7 квітня, тобто через місяць, отримавши індекс – С-612. Цікаво, що на документі немає резолюції градоначальника. Як таке може бути?!

5 травня Олег Кіндер підписав відповідь Олександру Стрекову, яку готував Вадим Логвінов, зазначивши: «На даний час у м. Ковелі, згідно розробленої та погодженої містобудівної документації, відсутні вільні земельні ділянки, передбачені для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд». Причому у листі безсовісно вказується, що заява Стрекова датована від 7 квітня за № С-612. У маніпуляціях з документами чинуші «перевершили» самих себе.

Давши відкоша Почесному громадянину міста Ковеля, брати Кіндери пішли далі. Після відписки меншого брата Олега за справу «взявся» брат старший Геннадій, який раптом виступив автором проекту рішення міської ради про надання Олександру Стрекову дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтованою площею 1000 квадратних метрів по вулиці Зеленій, безоплатно у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за рахунок Ковельської міської ради, не наданих у власність чи користування.

У проекті чорним по білому написано: «Розглянувши заяву гр. Стрекова О.О.». Деякі депутати міської ради переконливо просили Геннадія Кіндера показати цю заяву, по якій він «писав» проект. Але Геннадій Олексійович невдоволено відмахувався від них. І тут став відомий такий факт: крім «закритої» офіційною відмовою мера Кіндера заяви від 1 березня, Стреков більше жодних подібних заяв не подавав! То на підставі чого Кіндер-старший подав проект?

Варта уваги також інша суща «дрібниця». Законодавство нашої держави містить конкретні вимоги до документів, які подаються зацікавленою в отриманні землі особою до органу влади. Так, згідно статті 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) у межах норм безоплатної приватизації, подають до міської ради не лише клопотання, у якому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри а й, окремим додатком, «графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки…». Березнева заява Стрекова цих обов’язкових вимог не містить – немає ні обгрунтованого орієнтовного розміру земельного наділу, ні доданої графіки його розташування!

То чому, за таких протиправних умов, суб’єкт, на якого поширюється антикорупційне законодавство, депутат Геннадій Кіндер у зв’язку з підготовкою проектів рішень ради вчиняє дії, які надають неправомірну, відносно інших громадян, перевагу «товаришу» Стрекову?

У Ковельській міськраді подібні «схеми» земельного «дерибану», авторами проектів рішень, по яких виступали депутати, – вихідці з фракції «Батьківщина», мають давню історію.

Скажімо, у липні 2015 року депутат від Української народної партії В’ячеслав Шава на сесії ради наголошував, що у списках на відведення земельних ділянок разом із учасникам АТО є «ліві» особи, або «ліваки», які потрапили до списків явно не за гарні очі. Однак провладна депутатська більшість разом з мером Олегом Кіндером «переплюнули» самі себе, проголосували-«продавили» всі проекти рішень щодо безкоштовної роздачі земельних ділянок.

Авторами тих проектів були – той же Геннадій Кіндер, донедавна консультант мера Юрій Конащук, Наталія Бенесько, які представляли ВО «Батьківщину», Роман Ляшук («Наша Україна») та заступник начальника відділу земельних ресурсів та охорони  навколишнього природного середовища Ковельського міськвиконкому Дмитро Бруча, якого сьогодні судять за мзду. Причому проект, поданий пані Бенесько, депутати «провалили» ще попередньої сесії. Втім, у липні 2015 р. все пройшло, як по маслу, щоправда, не рахуючи кількох «голосів», що утрималися.

Тоді депутат В’ячеслав Шава звернувся до правоохоронців. Результату – нуль!

Цієї каденції екс-бютівець, депутат від партії «Сила людей» Олександр Артишук подав скандальний проект рішення про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під приватне будівництво пільговикам – п’ятьом «атошникам» і двом «чорнобильцям». Автор не прийшов ні на депутатську «земельну» комісію, ані на сесію міськради. Поки всі безуспішно шукали «Сан-санича», обранці громади обговорювали достовірність документів, які подали оті двоє «чорнобильців» – ковельчани Світлана Хімач та Олександр Гушинець. Депутат з фракції «УКРОП» Андрій Далека сказав, що на комісії їм обом було відмовлено на підставі того, що документи не відповідали дійсності. Когось притягнули до відповідальності за «липових» пільговиків? Результату – нуль!

Якби у Ковелі були справді неупереджені та чесні правоохоронні органи, то за подібну аферу – фальсифікацію, підтасовки, корупцію – відкрили кримінальне провадження. Однак маємо те, що маємо…