У Ковелі «запустять» в небо майже мільйон гривень

На останок своєї владної каденції ковельське градоначальство вирішило здійснити грандіозний проект в галузі землевпорядкування, а саме – замовити проведення аерофотозйомки міста з подальшим виготовленням сучасної цифрової топооснови. 

Загальний обсяг фінансування становить кругленьку суму – 894 200,00 гривень. Створення топооснови (в масштабі 1:2000, з точністю до 1:500) уже включено до переліку видатків, які у 2015 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку.

Місцева влада, в іпостасі міського голови Олега Кіндера, зуміла залучити до амбітного проекту його партайгеносе по ВО «Батьківщина» та колишнього ділового компаньйона в сімейному бізнесі, а нині голову Волинської обласної ради Валентина Вітра, в особі всього представницького органу нашого регіону.

Як твердить начальник фінансового управління виконкому Ковельської міськради Валентина Романчук, з обласного бюджету для міського у вигляді іншої субвенції надаються кошти для співфінансування робіт по виготовленню сучасної цифрової топооснови в сумі 444 200,00 гривень. Ці гроші враховуються у проекті рішення про внесення змін до показників доходів та видатків міського бюджету.

Втім, за цей проект депутати міськради ще мають проголосувати на сесії, яка відбудеться 27 серпня.

А «дерибанити» бюджетні кошти у Ковелі добре вміють! Рішенням Ковельської міської ради від 27 грудня 2012 року відділу комунального господарства, начальником якого є Олександр Балак, були встановлені видатки бюджету розвитку спеціального фонду бюджету в межах капітальних видатків по землеустрою на загальний обсяг фінансування будівництва крупномаштабної інвентаризаціії земель міста – 700 000,00 гривень.

Потім чиновники вирішили, що цю суму треба збільшити. Під час звіту про виконання міського бюджету за 2013 рік було затверджено видатки спеціального фонду по відділу комунального господарства за функціональною структурою «Землеустрій» на загальну суму 213 783,00 гривень, при уточненому плані на 2013 рік – 756 877,00 гривень.

В подальшому реалізація крупномаштабної інвентаризаціії земель міста Ковеля була припинена. У бюджеті на 2014 рік на неї взагалі не передбачили коштів.

У січні ж депутати затвердили програму розвитку земельної реформи в Ковелі на 2015 рік, основним завданням якої є проведення землеустрою на місцевому рівні, а першочерговим заходом значиться «встановлення і зміна меж міста». За інформацією начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища міськвиконкому Вадима Логвінова, тільки на одні ці роботи потрібно витратити з казни 250 000,00 гривень. Цікаво, що у 2013 році на встановлення і зміну міських меж депутати закладали 172 000,00 гривень.

Як же можна на це витрачати бюджетні кошти, коли затвердження нових меж належить виключно до компетенції Верховної Ради України?! Востаннє офіційні межі Ковеля, за словами того самого пана Логвінова, затверджувалися в середині 60-х років минулого століття Верховною Радою УРСР і по сьогодні є незмінними. То що ж «встановлюють» і «змінюють» ковельські можновладці останніми роками? Словом, фінансовий «дерибан» та й годі!

До речі, контроль за виконанням даних рішень міськради покладено на постійну депутатську комісію з питань регулювання земельних відносин та містобудування, яку очолює колишній консультант міського голови Олега Кіндера та його однопартієць по «Батьківщині» Юрій Конащук, котрий за свою «земельну» кар’єру кілька разів опинявся на лаві підсудних.