Ковельчани облаштували в Маневичах незаконну заправку, мешканці ‒ проти

Приблизно два тижні тому жителі трьох вулиць у селищі Маневичах – Луцької, Червоної Калини і Лесі Українки – відчули підозрілий стійкий запах газу. Почали з’ясовувати, що ж так тхне. І дізналися, що через дорогу від житлових будинків, буквально за 20 метрів, відкрилася газова заправка.

Об’єкт незаконно запрацював на території цілодобового бару «Фортуна», що належить місцевій підприємиці, депутату обласної ради Людмилі Кирді, ‒ пише Інформаційне агентство Волинські новини.

Люди відразу ж звернулися до селищного голови. Той підтвердив, що погоджень на розташування потенційно небезпечного об’єкта на цій території селищна рада не давала. Бо до неї ніхто з таким запитом не звертався – тишком-нишком поставили обладнання за парканом, закачали газ і стали продавати.

«Ми не будемо мовчати, хочемо, щоб заправку навпроти будинків прибрали, кудись перенесли. У нас є діти, внуки, ніхто не подумав про їхнє здоров’я. Чому мають дихати газом, для чого нас труїти?» – каже одна з мешканок Надія Шумік.

Ініціативні жінки пішли до селищного голови Олександра Гаврилюка, той, своєю чергою, залучив до розв’язання ситуації голову райдержадміністрації. Люди наполягають, що газова заправка розташована надто близько до будинків та електропідстанції. Чиновники запевнили, що з’ясують усе без скандалів.

Бар біля траси, за десяток кроків від якого поставили цистерну, не зачиняється для клієнтів ніколи. Хоч селищна рада встановила режим роботи закладів торгівлі у Маневичах до опівночі. І коли суб’єкт підприємницької діяльності Кирда Людмила Федорівна у 2012 році зверталася до селищних депутатів із проханням погодити цілодобовий графік, їй відмовили. Відповідно, магазин-кафе «Фортуна» працює з порушеннями вже кілька років. А коли люди повстали проти заправки й заодно розповіли селищним урядникам, що біля бару часто шум-гам, п’яні бійки, буває поножовщина, то вивіску закладу зняли.

«Це траса, люди в барі є постійно, тому він і відчинений цілодобово. Шумно, не раз спати нам не дають. Там п’ють, а потім виходять до воріт, справляють тут нужду, курять і недопалки кидають біля цистерни. Воно ж будь-якої миті може бахнути! – наголошує на небезпеці Ганна Дигало. – І до електропідстанції дуже близько, дроти йдуть над цистерною. Сьогодні як почули, що журналісти будуть, то ворота зачинили, а так вони відкриті вдень і вночі, машини заїжджають заправлятися».

Жінки ведуть через дорогу, щоб подивитися на цистерну. Нас перестріває чоловік у чорних штанях і футболці, забороняє підходити до воріт і фотографувати, мовляв, це приватна територія. Каже, що він охоронець, до бару з фотоапаратом теж не пускає. На зауваження, що це заклад громадського харчування і будь-хто може сюди вільно зайти, відповідає, що тут такого нема.

Обурення й активний спротив людей зрозумілі: якщо вони залишать без уваги цю тему, то нелегальна заправка працюватиме і далі, бо фактично її не існує.

«Людмила Федорівна вийти до нас не схотіла. Говорили з хлопцями, які назвалися власниками заправки з Ковеля. Вони зізналися, що жодних документів і дозволів не мають. Ніби взяли в оренду тут частину землі, – додає маневиччанка Ганна Суліковська. – Ми їм пояснили, що так ставити заправку не можна, люди вікна відчинити, на город вийти не можуть. Дуже чути газом. Вони пообіцяли, що викачають газ і вивезуть обладнання. Ми пожаліли їх як синів, дозволили забрати. А у вихідні машина заїхала вночі, без світла, знов завезла газ, і їдуть сюди заправлятися».

Люди кажуть, що хотіли з’ясувати усе мирно, натомість їм стали погрожувати. Але вони не збираються відступати.

«Наш голова дає їм місце на околиці або за селищем, у напрямку Черевахи, тільки не хочуть іти на його умови, – висловлює думку активістів, яких зібралося більш як 30, Надія Шумік. – Заправка у Маневичах потрібна, бо є проблема з наповненням газових балонів. Але треба поважати людей, погоджувати. Чому ми маємо нюхати і задихатися газом? Хай у своїх дворах ставлять заправки! Сподіваємося, що цю заправку звідти перенесуть в інше місце. Бо для Маневичів потрібен газ – щоб не їздили в Ковель чи ще кудись заправлятися. Воюємо вже два тижні, ми не зупинимося на цьому. Людмилу Федорівну поважаємо як депутата, як людину, і нехай вони навчаться поважати нас, а не розтоптувати. Ми всі так вважаємо, – пояснює позицію жителів жінка».

Своєю чергою, селищний голова Олександр Гаврилюк запевняє, що підтримує громаду.

« 6 липня до мене звернулися жителі вулиці Луцької із запитанням, чи давала селищна рада дозвіл на розташування газової заправки на території, що належить одному з підприємців селища Маневичів. Виїхав до людей, пояснив, що до селищної ради по погодження ніхто не звертався, більше того, в РДА теж про цей об’єкт не знали, – розповідає Олександр Оксентійович. – Звернулися з листом до управління захисту економіки Волинської області, РДА працює в цьому напрямку, думаю, що питання буде розв’язано на користь людей».

Землю, на якій незаконно поставили газову заправку, на 10 років узяла в оренду суб’єкт підприємницької діяльності Людмила Кирда. Приміщення колишнього автопарку вона викупила раніше й відкрила там бар. Бізнесменка зверталася в селищну раду з пропозицією викупити орендовану землю, та їй цього не дозволили. Втім орендарка все одно розпоряджається майном на власний розсуд, тож усім зрозуміло, що заправка – або її, або встановлена за її згодою.

« Моя вимога як селищного голови була одна: припинити незаконну діяльність, про терміни і власників не йшлося, – провадить тутешній керівник. – Сьогодні жителі розуміють, що їх знову обманули, коли пообіцяли вивезти газ і не зробили цього. Готуємо звернення в правоохоронні органи – у поліцію, прокуратуру. Сподіваюся, що питання розв’яжуть відповідні служби. А якщо ні – будемо виносити на розгляд сесії пропозицію про розірвання договору оренди землі, оскільки її використовують не за призначенням. Також виникло питання, як обмежити роботу бару в нічний час. Будемо проводити рейдові виходи, фіксувати порушення режиму й ухвалювати адміністративні рішення»

Голова додає, що жителі Маневичів і навколишніх сіл зацікавлені, аби на території селища чи району була газонаповнювальна станція. Справді, є гостра проблема з заправкою автомобілів і побутових балонів: ліквідовано газову дільницю в Маневичах, під питанням – дільниця у Колках. Але за умови, що буде дотримано всіх норм із облаштування заправки, щоб не страждали люди.