Народне віче у Ковелі висловило Кіндеру протест (ВІДЕО + ФОТО)

0

У прохолодний дощовий ранок на площу Героїв Майдану вийшло близько трьох сотень ковельчан, аби приєднатися до акції під гаслами: «За народну владу!», «За Ковель без корупції!», «За майбутнє молоді!».

Активістка та підприємець Людмила Васковець повідомила, що до народного віча долучились місцеві організації: підприємців та працівників приватного сектору міста Ковеля, «Комітет громадського спротиву», Національно-визвольний рух «Правий сектор», «Майдан гідності», «Громадський контроль», осередок «Союзу Українок», відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, «Волинські правозахисники», «Автомайдан Ковель», «Альтаїр-777», «Волонтери Волині», «Волинські патріоти».

«Ситуація склалась дуже складна у міській раді. Вони узурпували владу і не хочуть нас чути та бачити. Нас ігнорують», – доводила Людмила Васковець.

«У виконкомі Луцької міської ради від громадськості є п’ять чоловік, а в Ковелі – жодного. Неприпустимо, коли є узурпація влади нашим міським головою, коли є зрада депутатів та партій, які виконують його волю, а не інтереси громади, коли є корупція влади. Вони борються із корупцією, самі ж її очоливши», – вважає лідерка «Народного контролю» у Ковелі, волонтер Анна Коршунова.

«Дякую вам всім за те, що ви пожертвували своїм часом, а не тим… багато «крис» сидять в своїх ларьках і не хочуть сюди зараз прийти. А народ, який сюди прийшов, – свідомий, хоче перемін, щоб в місті був спокій, щоб все в нас було гарно. Мер Кіндер не хоче йти назустріч громадським організаціям, громаді міста, за яку ми борімося, тобто за вас. В нас виходить так: хто біля Кіндера рядом, значить він «свій». «Своїм» участки, все решта, остальним – нічого», – «розпікав» власті активіст Микола Печенюк.

Він порівняв ковельського градоначальника з Януковичем і навіть самим Путіним, сказавши, що «їм обом, мабуть, далеко до Кіндера». Потім згадав, як мирно проходили у Ковелі мітинги під час Євромайдану та Революції Гідності, а тепер «поліція нам «віддячила» на цій сесії», бо вони, тобто поліцаї, «почали наших людей відтісняти від славнозвісного мера».

«Це така «подяка», що ми з ними два місяці разом чергували. У Ковелі ні міські рада не побита, ні прокуратура, і шини не горіли. Але скільки це можна терпіти? Наші побратими полягли на Майдані. Що робиться в АТО – я їздив і бачив. А вони [керівники міста, – ред.] під прикриттям цього роблять безчинства. Сьогодні зранку мені людина дзвонить і каже: «Микола, ну зупиніть це». Це ж землю дали солдатам висипати на Брестській. Зранку і вночі КамАЗи «валять». Ворують! Ми всі знаємо, чиї це КамАЗми. І міліція знає, і міський голова, і СБУ. Всі знають і нічого не роблять! Прокурор тільки не знає, бо він ще молодий. А солдатам землю виділили будуватися в болоті. Познущалися. Сиплють дорогу і ту ще землю крадуть. Балак [головний комунальник міста Олександр Балак] перед нами падав на коліна і казав: «Ми не одного КамАЗа не вкрадемо». І так все продовжується по сьогоднішній день», – давав «прочухана» Микола Печенюк.

«Мені здавалося, що ми стали на шлях змін, за який заплатили кров’ю на Майдані і на Сході України. Але тут [у Ковелі] стало ще гірше. Кілька десятків, я навіть не знаю, як їх назвати… узурпували владу, рахують нас, простих підприємців з ринку, бидлом. Вони сказали, що людина «з болота» не буде сидіти тут, в «Білому» домі. Нас зневажать, вважають за бидло, яке потрібно тільки «доїти», що нас треба знищити. Ви думаєте, вони зупиняться? Ні! Чому ви маєте платити гроші в «кишені» різним «дядям»? Ми виступаємо за те, щоб ідеали Майдану стали у Ковелі дійсністю. Європа – це ми з вами. Ми Європу в Ковелі самі зробимо, без них, якщо вони не хочуть бути разом з громадою. Вони думають лише про свої кишені. Ми, депутати від «УКРОПу», будемо стояти до кінця. Громадо, ви довіряєте нам боротися з цією бандою?» – виголосив лідер депутатської фракції «УКРОП» в Ковельській міській раді Ігор Пініс.

Під схвальні вигуки «Так!» пан Пініс став перед громадою на коліна і подякував за довіру, чим «зірвав» ще більші оплески.

«Хто з ковельчан не чув за «дерибан» міської землі? За зруйноване бомбосховище, коли гектар землі «пішов на ліво» брату Гетьмана [перший заступник міського голови Михайло Гетьман]?» – красномовно запитував громаду директор ТОВ «ВКП «Каскад» Володимир Пархонюк.

За словами Володимира Федоровича, генеральний план міста робиться владою тільки для «своїх», «закладаються ті об’єкти, які потрібні для оточення Кіндера».

«Як підприємець, я відчув тиск цієї влади на собі, такий тиск, який би не побажав нікому, бо мені стали відомі факти зловживань з продажу земельної ділянки на вулиці Косачів, 6. Це земельна ділянка, де колись був дитячий садок, а зараз знаходиться СБУ. Там також – підробка документів, зловживання проектантів, там дуже багато «накосячили». І коли це все «вилізло», практично на мене почали «тиснути». Якби влада змінилася, то ці та інші факти «вилізли» би на поверхню», – стверджує Володимир Пархонюк.

А ще він зауважив, що «за Кіндера проголосував один з десяти виборців міста Ковеля». Мовляв, «про яку довіру можна говорити»?

«Треба тиснути на депутатів, які на виборах всі обіцяли боротися із корупцією. А то, чим все закінчилося після виборів? «Договорняком»! Пішли у кабінет і домовилися… Депутати мають знати: пройшовши до влади, можуть вилетіти з міської ради, як пробка шампанського, якщо не будуть за громаду вболівати. І так має бути», – переконаний пан Пархонюк.

Висловив керівник товариства «Каскад» і конкретну пропозицію: домогтися об’єднання всіх кримінальних проваджень, які є «стосовно оцього «кодла», в одне кримінальне провадження. Що це дасть? Як каже Володимир Федорович, буде призначена група слідчих. Громада зможе вимагати, щоб цю справу передали для розслідування в область. Мовляв, «там воно швидше піде». І громадськість, таким чином, «доб’ється нормального результату», бо «безкарність породжує вседозволеність», а «є дуже багато фактів, за якими є конкретні люди» – це і колишній консультант мера та екс-депутат Ковельради від ВО «Батьківщина» Юрій Конащук, головний «земельник» міста Вадим Логвінов та головний архітектор Людмила Мурай, «тобто всіх їх можна притягнути». Люди на площі зустріли цю ініціативу оплесками.

Представницю «Союзу Українок» Олену Місюру вразило, що міський голова відкинув кандидатури патріотів Ігоря Верчука та Василя Марчука до складу нового виконкому. Процитувавши Ліну Костенко, вона попросила ковельчан не вибирати тих людей, які хочуть бути ближче «до корита».

Депутат міськради від «УКРОПу» Галина Стасюк, яка свого часу потерпіла від влади, згадала ряд колишніх депутатів, на яких варто рівнятися теперішнім. Розповіла, що рада федерації профспілок Волинської області направила лист-звернення міському голові Олегу Кіндеру з проханням включити до виконкому кандидатуру голови координаційної ради профспілок міста Єви Савич. Від імені 10 тисяч спілчан! Але мер приховав цей факт від депутатського корпусу.

«11 числа до мене звернулися за допомогою важкохворому хлопчику з Ковеля. Я написала депутатське звернення. Нам, як депутатам, в 10 денний термін має прийти відповідь. Відповіді нема. Я прихожу і кажу: «Дитина хвора на онко. Треба лікувати». І що ви думаєте? Мені дзвонить секретар ради Віра Федосюк і каже: «Галина Миколаївна, заберіть заяву, бо в нас немає грошей». А я кажу: «То ви дайте хоч відповідь…»

«От депутат щойно сказала, що не було грошей на лікування хворого хлопчика. А буквально два місяці тому в Ковелі відбулася звітно-виборна конференція колишньої комуністичної ветеранської організації, яка звітує, що з міського бюджету їй виділили більше 100 тисяч гривень», – оголосив керівник відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Василь Крецул.

Також він розказав, що молоді волонтери у п’ятницю організували у Ковелі благодійний концерт артистів з Києва.

«Я сказав Ігорю Верчуку, що міська влада не прийде і не подякує їм за це. І як у воду дивився! Так, там був Ігор Прокопів, дивився концерт, як представник так званої міської влади, але він, як «зам» мера, не спромігся вийти на сцену і подякувати тим людям, які приїхали з Києва, щоб провести благодійний концерт, аби підтримати наших АТОвців. Не спромігся! Це показує великий цинізм ковельської доморощеної, так званої влади, яку очолює пан Кіндер. Тому пропоную і прошу: кожну сесію отакими силами, як ми сьогодні, збиратися і «давати», і «давати», вплоть до того, що збирати підписи за відставку мера», – обурювався Василь Крецул.

«Треба навести порядок у своєму місті, «дати пєндаля засранцям», які намагаються лише панувати над власним народом. Янукович не втік до Росії, він ось тут – у нас в Ковелі. Народ цинічно обкрадають, «дерибанять» землю безнаказано і нахабно. На останній сесії влада використала «тітушок», а поліція їх оберігала», – нарікав керівник Ковельського осередку національно-визвольного руху «Правий сектор» Олександр Мінько.

«Отим 60-ти процентам ковельчан, які не прийшли на вибори, сьогодні можете «подякувати», бо те, що зараз робиться в сесійній залі, «завдяки» їм», – сказав депутат міськради від «УКРОПу» Володимир Косцьов’ят.

Тим часом, пішли представники від громади за Кіндером, але на ганок «Білого» дому під вигуки: «Ганьба!», вийшов перший заступник мера Михайло Гетьман, який сказав, що Кіндер поїхав у відрядження до Києва, а він сам був на селекторній нараді.


Олександр Мінько оголосив ухвалу, яку учасники Народного віча підтримали одноголосно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *