У Ковелі зʼявиться нова вулиця

0

У Ковелі прийняли рішення про присвоєння назви проектній вулиці, яка передбачена детальним планом території розміщення садибної житлової забудови в районі вулиць 1-го Травня ‒ Володимирська ‒ Княгині Ольги.

Топонімічна комісія рекомендувала міській раді назвати нову вулицю ім’ям Королеви Бони ‒ управительки ковельських земель, завдяки якій Ковель отримав статус міста на основі Магдебурзького права, ‒ повідомляють у прес-службі Ковельської міської ради.

Відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Ковельської міської ради має подати інформацію до словника Державного реєстру прав на нерухоме майно про присвоєння нової назви – вулиця Королеви Бони.

Довідково:

Неаполітанська принцеса Бона Сфорца д’Арагон у 1518 році вийшла заміж за польського короля Сигізмунда I. Наділена природною мудрістю, надзвичайно вродлива та розумна жінка мала великий вплив на свого чоловіка та політичне життя в Польщі. Король подарував дружині багато земель. Вона була власницею Кременецького староства, Ковельських помість, Гродненської пущі, маєтків у Вітебському воєводстві, Кобринського князівства та ін. Значну увагу Бона приділяла розвитку міст як осередків ремесла і торгівлі. Селу Ковле вона надала статус міста і назвала його Ковелем. Тож саме завдяки королеві Боні Ковель отримав Магдебурзьке право. Період, коли ковельські землі належали їй, був періодом їх інтенсивного економічного розвитку. З виданих Боною грамот видно, як бурхливо розвивалося міське господарство, торгівля, ремісництво. Королева встановила рівноправність православної і католицької конфесій. Виважено ставилася до національних меншин, які поступово заселяли місто. Підтримувала українську культурну еліту. Часи правління королеви Бони називали «золотим віком».

На початку 30 років ХХ століття мешканці нашого міста увічнили ім’я королеви Бони у назві однієї з вулиць Ковеля. Проте згодом вона перейменована у Театральну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *