Ковельчани заборгували за газ понад 5,5 мільйона гривень

Ковельчани заборгували за газ понад 5,5 мільйона гривень

З початком опалювального сезону загальна заборгованість побутових споживачів газу у Волинській області збільшилася на 20,8 мільйона гривень і станом на 1 січня 2015 року становила 80 мільйонів гривень. У Ковелі споживачі боргують 3,7 млн. грн, а в районі – 1,8 млн. грн.

Несвоєчасність розрахунків за газ у волинян почастішала після підвищення ціни в минулому році і зниження соціального нормативу споживання газу для отримувачів субсидій. Так виникає загроза фінансовій стабільності ПАТ «Волиньгаз», який за рахунок своїх доходів забезпечує безперебійне газопостачання всієї Волинської області

Для ПАТ «Волиньгаз» непросто боротися з неплатежами, які постійно зростають, через прогалини у законодавстві. Так, в «Правилах надання населенню послуг з газопостачання» передбачено застосування до боржників неустойки (пені) у випадку простроченої оплати за газ. Однак, розмір і порядок нарахування пені на законодавчому рівні не визначені. Таким чином компанія позбавлена діючих методів впливу на недобросовісних споживачів її послуг.

«На сьогодні єдиний спосіб для припинення росту заборгованості – відключення боржників. Але деякі клієнти не поспішають гасити борги навіть після відключення і питання несплати доводиться вирішувати через суд, що теж не завжди ефективно. Тільки ведення простої і оперативної системи нарахування штрафних санкцій дозволило би підвищити платіжну дисципліну серед споживачів», – пояснює заступник голови правління ПАТ «Волиньгаз» з обліку і постачання газу Андрій Карпомиз.

За січень 2015 року 18 споживачів, а за попередній 2014 рік – 2984 споживача. В області найбільші борги за природний газ накопичили жителі Луцька і Луцького районів – 26,6 і 14,5 мільйонів гривень відповідно. Відсутність важелів впливу в газопостачальних підприємств на платіжну дисципліну в умовах зростання вартості газу призведе до подальшого погіршення ситуації в газовому секторі держави.

Довідка:

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз» забезпечує природним газом 236 тисяч сімей волинян. Рівень газифікації області природним газом складає 67,5%, або 10 міст, 16 селищ міського типу та 637 сіл.  Приладами обліку оснащено понад 77% споживачів. На 1 січня 2015 року у Волинській області експлуатується 7647,4 км розподільних газопроводів.  У 2014-му році обсяг транспортування розподільними газопроводами склав 518,7 мільйонів куб. м. ПАТ «Волиньгаз» – у трійці найбільших платників податків області. Серед найбільших наших клієнтів ПАТ «Волиньгаз» – підприємства харчової промисловості. Зокрема, Гнідавський цукровий завод, Європацукор, Теремно-Хліб, Володимир-Волинська птахофабрика, Волиньхолдінг.