У Ковелі відкрилася творча імпреза з Каменя-Каширського

0

У Ковельській галереї мистецтв експонується колективна виставка творів живопису митців поліської глибинки, а саме «Художньої спілки Камінь-Каширщини».

Ця виставка потрапила до Ковеля після експонування її у Луцьку в художній галереї Волинської обласної ради. Саме там Волинське обласне відділення Українського фонду культури проводить своєрідний перегук районних творчих художніх об’єднань нашої області. Скоріше всього, це бажання показати, що ми – духовна багата нація. В перекір московським брехунам про наш народ! Думаю, що московіти точно на таке не спроможні, щоб кожен районний центр будь-якої області зумів зробити подібні мистецькі презентації.

Отож, 5 серпня 2016 року в Ковелі відкрилась колективна виставка картин камінь-каширських художників. Повага зі сторони тамтешньої влади до своїх творчо обдарованих земляків викликає надію щодо розвитку образотворчого мистецтва як в містечку, так і в районі. Таку надію дало те, що на відкриття цієї творчої імпрези до Ковельської галереї мистецтв завітав «десант» представників влади міста Камінь-Каширський та району: міський голова Василь Бондар, заступник голови райдержадміністрації Інна Бігун, завідуюча відділом культури РДА Євгенія Сидорчук.

Неприємно, соромно і образливо, що на колективній виставці творів живопису камінь-каширських художників разом із владою сусіднього міста та району не було ковельських градоначальників: не прийшов ні міський голова, ні жоден з трьох його заступників, ані секретар міської ради. Хоча наша міська влада заздалегідь була повідомлена про таку творчу імпрезу і поважних гостей з Каменя-Каширського. Від міського відділу культури привітала гостей директор Ковельського історичного музею Маргарита Матвійчук.

Художник не може і не повинен жити у замкненому просторі, для нього важливе спілкування з подібними собі митцями, виставляти на огляд глядача і критика свої роботи. Художники рівні між собою за визначенням якості творів живопису швидше будуть вдосконалювати свою майстерність і переходити на інший, вищий щабель. І не важливо, де мешкає художник. Важливо, які в нього творчі живописні роботи.

Взагалі ж, це своєрідна мистецька ода Поліссю – його лісам, озерам і річкам, всій природі. Місцевим краєвидам присвячено більшість полотен колекції. Тут неповторні лісові озера та річкові пейзажі в різні пори року і доби, портрети, натюрморти і навіть мариністика…

Як голова Волинського відділення Українського фонду культури, на відкритті виставки я зауважив, що мистецтво повинно завжди йти попереду політики, тому що воно творить мир.

Найстарший і досвідчений самодіяльний художник, що надав свої картини для експозиції, є лікар – пенсіонер Іван Коник, в нього дуже великий творчий доробок, а залюблений пан Іван в місцеві краєвиди. Окрім цього автора на виставці представлені роботи Сергія ЛіпичаАндрія ДубровськогоЄвгенія ДемчикаЛюдмили БірукРомана та Іллі МазурикМихайла ВеличкаВасиля ШумікаНаталії Кутько.

Спонсором заходу виступило державне підприємство лісового господарства «Камінь-Каширський лісгосп».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *