У Ковелі влада не заплатила сироті-інваліду гарантовану законом одноразову грошову допомогу

Місцева прокуратура звернулася до суду з адміністративною позовною заявою до управління освіти виконкому Ковельської міськради з приводу ненарахування та невиплати неповнолітній, яка є сиротою-інвалідом, одноразової грошової допомоги по закінченню навчального закладу.

За рішенням виконкому, дівчина має статус дитини, позбавленої батьківського піклування: мати померла у 2009 році, батька ще задовго до того суд позбавив батьківських прав, опікуном малолітньої було призначено тітку. У 2016 році вона закінчила 11 клас однієї із загальноосвітніх шкіл І-III ступенів у м. Ковелі, відтак, має, відповідно до законодавства, отримати виплату в розмірі шести прожиткових мінімумів.

Про те, що неповнолітня не отримала гарантовану державою виплату підтверджується також заявою її законного представника, яка подана до прокуратури. Станом на 24 червня 2016 р. допомога повинна становити 9 186 гривень. Виплата має здійснюватися за рахунок управління освіти, відповідно до свого Положення.

У судовому засіданні тітка сироти заявлену вимогу прокурора підтримала і додатково повідомила, що дівчина хворіє, є інвалідом з дитинства, перенесла у 2015 р. складну операцію.

Представники відповідача, кожен зокрема, вимог прокурора не визнали, нібито їм не було надано відомостей про неповнолітню, як дитину, позбавлену батьківського піклування та цьогорічну випускницю. Мовляв, допомога надається лише при працевлаштуванні випускника навчального закладу, відповідного фінансування міське управління освіти не має, а тому просили у задоволенні позову відмовити.

Суд враховував, що Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» не пов’язує ці виплати із працевлаштуванням випускника, а доводи письмового заперечення відповідача не спростовують доводів прокурора.

Суддя Ірина Логвинюк визнала протиправною бездіяльність управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради, зобов’язала нарахувати та виплатити неповнолітній одноразову допомогу, передбачену чинним законодавством.