Наслідки всихання хвойних на Ковельщині можуть бути катастрофічними, ‒ комісія

На базі державного підприємства «Ковельське лісове господарство» відбулась нарада-семінар за участю голови районної ради Андрія Броїла, голови райдержадміністрації Віктора Козака, керуючого справами виконавчого апарату ради Андрія Мигулі, радника голови районної ради Георгія Корнієвського, депутатів Ковельської районної ради: Аркадія Степанюка, Олександра Титомира, Тараса Оніжука, заступника начальника управління агропромислового розвитку Ковельської РДА Тетяни Шавлай.

Про це повідомляють у прес-службі Ковельської райради.

Робота наради розпочалась  з кабінету  директора державного підприємства, де він озвучив присутнім інформацію  про діяльність зокрема, що площа  земель лісового фонду Ковельського району займає 59 510 га. ДП «Ковельське ЛГ» ‒ становить 25670 га (15660 га +10010га (полігон)) або 43% лісів району; СЛАТ Тур – 32147 га або 53 % лісів району.

Протягом 2015 року працівники підприємства працювали над виконанням своїх основних завдань ‒  це збільшення лісистості району, вирощування високопродуктивних деревостанів, охорона лісу від пожеж та самовільних рубок, а також задоволення потреб суспільства у лісових ресурсах та лісопродукції.

У 1 кварталі 2016 році працівниками підприємства з допомогою громадськості, учнів шкіл, працівників бюджетних організацій було проведено лісовідновлення на площі 280 га, в тому числа лісові культури створені на площі 126 га, на 96 га здійснено сприяння природньому поновленню. Рубки догляду в молодняках станом на сьогодні проведено на площі 81 га при річному плані 105 га.

Рубки формування і оздоровлення лісів проведені на площі 731 га, заготовлено 8425 тис. ліквідної деревини. Всі рубки формування і оздоровлення лісів призначені в 2016 році на підставі матеріалів лісовпорядкування, правил поліпшення якісного складу лісів, санітарних правил лісів України, затверджених в установленому порядку планів санітарно оздоровчих заходів.

Загальний санітарний стан насаджень бажає кращого, не всі квартальні стовпи і медальйони дільниць знаходяться в належному стані, є необхідність збільшення об’ємів робіт по розчистці квартальних і граничних ліній, очистці лісу від захаращеності.

Робоча група, яка працювала вчора   на території   Ковельського лісгоспу  провела обстеження  всихаючи, сухостійних та пошкоджених хворобами лісових масивів.

На час  огляду  робочою групою  було встановлено, що значні площі лісових насаджень потребують  термінового проведення  санітарно-оздоровчих заходів, оскільки   в деяких лісових масивах ДП «Ковельське ЛГ» присутні площі всихання насаджень, зокрема в: Ковельському, Зеленівському,  Кашівському, Поворському,  Углівському, Білинському, Скулинському та Черемошнянському  лісництвах.

Робоча група прийшла до висновку, що доцільно провести на цих ділянках лісогосподарські заходи для покращення санітарного стану насадження. Якщо цей процес не розблокувати, та наслідки всихання хвойних насаджень на території  району  можуть бути катастрофічними, оскільки при нинішніх сприятливих кліматичних умовах шкідники нищать деревину надзвичайно швидкими темпами.