Ковельрада підтримала запит з приводу скандального павільйону

Добре знаючи якими скандальними виходять сесії Ковельської міськради, мер Олег Кіндер призначив сесійне засідання на Чистий четвер – день духовного очищення. І ковельчани з сусідніх до «Білого» дому будинків, у дворі яких під покровом ночі спритники встановили чималий ларьок під магазин, прийшли на сесію, аби «очистити» градоначальника та його підлеглих, втокмачити одіозній владній «команді», що чинити свавілля – гріх, тим більше у період Великого посту.  

Тему встановлення цього павільйону порушила депутат з фракції БПП «Солідарність» Ірина Роїк, яка озвучила депутатський запит з вимогою заборони проведення робіт з благоустрою орендованої земельної ділянки та реконструкції тимчасової споруди малої архітектурної форми (МАФ) приватного підприємства «Землемір». Вона повідомила, що до неї, як до депутата, звернулись мешканці чотирьох багатоквартирних житлових будинків по факту кричущих порушень їх прав.

За словами Ірини Олексіївни, мешканці багатоповерхівок не перший рік протестують проти встановлення посеред двору того павільйону. 23 січня 2015 року відділ містобудування і архітектури виконкому міської ради призупинив проведення робіт на період перевірки фактів, зазначених у колективному зверненні. Були проведені збори жильців. Згідно їх протоколу, люди одностайно виступили проти такої «забудови».

«Але, незважаючи на вказівку ковельського міського голови Кіндера, що встановлювати даний об’єкт можна лише за згодою мешканців, в ніч з 25 на 26 квітня 2016 року близько четвертої години ранку, скажу красномовно, «без оголошення війни» на спірній території, як загарбники, певними особами було встановлено МАФ. Ви розумієте?! Люди встають і, як в «Гостях у казки», у них в дворі – павільйон на 35 «квадратів». Це просто з людей знущаються, чи що?! Ці дії вважаємо такими, що суперечать нормам моральним, етичним, законодавчим. Зважаючи на те, що громадяни, які їх вчинили, є вашими однопартійцями, Олег Олексійович, і дозволяють собі робити протиправні вчинки, тим самим дискредитують Ковельську міську організацію політичної партії ВО «Батьківщина», – присоромила мера Ірина Роїк.

«Мені приємно, що ви так переживаєте. Прошу вступати до лав нашої партії», – безцеремонно перебив виступ депутата міський голова Олег Кіндер.

У відповідь Ірина Роїк попросила демонтувати вищезазначений об’єкт, розірвати договір оренди з МПП «Землемір», принести публічні вибачення мешканцям даних будинків, зробити висновки та прийняти належні міри по державному чиновнику Юрію Конащуку, що має причетність до даних дій, створити тимчасову депутатську комісію по перевірці правомірності встановлення МАФу від МПП «Землемір», в яку увійшли би депутати від правової та земельної депутатських комісій.

«Даний запит прошу поставити на голосування. Це буде, як лакмусовий папірець для вас депутати, як ви відстоюєте інтереси громади», – зауважила Ірина Роїк.

Втім, мер Олег Кіндер вирішив «заговорити» скандальну тему, вставши горою на захист свого консультанта Юрія Конащука, аби підступно зіштовхнути депутата з іншими підприємцями.

«Пані Роїк, а от у мене інша пропозиція. Я думаю, що мене зараз підтримають абсолютно всі, в тому числі і ви перша. Підготуйте, будь ласка, проект рішення на наступну сесію про знесення всіх малих архітектурних форм у вас в дворі. Тобто, ми ж не говоримо за один, а там три чи чотири малі архітектурні форми. І якщо проект рішення ви внесете. Просто повірте мені. Дайте мені той проект рішення. Я сам внесу його на порядок денний наступної сесії. Ми проголосуємо і приймемо рішення по всіх малих архітектурних формах. Приймається, шановні мешканці?» – вміло заплутував ситуацію Олег Кіндер.

«Ні!» – категорично запротестували невдоволені жильці будинків, у дворі яких чиниться свавілля руками можновладців.

Втім, міський голова зайняв твердолобу позицію, твердячи, щоб депутат підготувала йому проект рішення – проти всіх МАФів. При цьому він зухвало ігнорував законну вимогу депутата – поставити на голосування депутатський запит, чим вже не вперше на сесіях порушував регламент ради. Коли ж, врешті-решт, Олег Олексійович сказав, що ставить на голосування, то відразу вимагав уточнити: «За що саме мають голосувати депутати?» Хоча обраниця громади озвучила запит. Такий «трюк» від мера – не новий. На сесіях він в такий спосіб «заговорював» уже не одного депутата, аби спантеличити, заплутати того, хто виголошує незручний для влади запит.

«Ви – міський голова? Ми ж за вас голосували!» – намагалися достукатися до Олега Кіндера розчаровані в ньому ковельчани, які чи не вперше наочно бачили такі політичні «ігрища».

«Іуда! Злодій! Той павільйон там стояти не буде! Буде знати вся область, і вся Україна!» – вигукувала якась жінка в сесійній залі, дивлячись в сторону президії.

Депутату Ірині Роїк довелося повторно оголошувати запит. Однак впертий мер ніяк не ставив його на голосування.

У залі було гамірно.

«Шановні ковельчани, сьогодні – Чистий четвер! Давайте вгамуємо пристрасті. Є депутатський запит до міського голови. Є тут декілька пунктів. Я пропоную їх не обговорювати, а поставити на голосування», – сказав голова депутатської фракції БПП «Солідарність» Сергій Кошарук.

І цю пропозицію мешканці будинків підтримали схвальними оплесками.

Кіндер нагадав Кошаруку, що той сьогодні виступає не тільки як депутат, але як і заступник голови обласної державної адміністрації, почавши знову балакати, що не розуміє запиту. Кошарук знову-таки повторив своє прохання: поставити запит на голосування. У Кіндера здавали нерви, і він зривався на крик.

«Кошарук, ви – державний службовець! Ви повинні біля мікрофона стояти з букви закону, а не з боку популізму!» – торочив Кіндер з якоюсь образою в голосі.

«Ви згадуєте про закон і це приємно. Поставте запит на голосування», – спокійно парирував Кошарук.

«Олег Олексійович, не порушуйте закон і поставте запит на голосування», – спробувала толкувати з непоступливим головуючим депутат з фракції УКРОП Галина Стасюк.

«А який закон? Який закон?» – здивовано запитував Олег Кіндер, «граючи у підкидного».

«Звертаюсь до вас, як заступник голови облдержадміністрації. Ви щойно говорили про закон. Ще раз прошу вас, особливо у такий день, поважайте депутатів, поважайте людей», – наполягав Сергій Кошарук.

«Ганьба!» – почав хтось викрикувати із залу, не витримавши впертості градоначальника.

Голова депутатської фракції УКРОП Ігор Пініс передав слово для виступу мешканцю одного з будинків.

«Ми всі говоримо про європейську країну, про Ковель, як європейське місто. Хіба не може наша міська влада зробити благоустрій нашого двору без цього магазину? Людей слухати абсолютно ніхто не хоче, їх реально ображають нехорошими словами, про що є багато свідків. Депутати, не забувайте, що ми вас обирали, а тому треба враховувати нашу думку», – сказав ковельчанин.

Кіндер таки здався. Відбулось голосування. Запит підтримали 22 депутати, 7 – утримались.

У сесійній залі за ходом подій напружено слідкував консультант міського голови Юрій Конащук, причому в компанії обвинуваченого в «криміналі» чиновника – заступника начальника відділу земельних ресурсів виконкому міської ради Дмитра Бручі, якого зараз судять за «мзду».

Спочатку Юрій Анатолійович фотографував на мобільний телефон журналістів, які фотографували його, а потім він, обхопивши голову руками, сидів уже без підсудного пана Бручі. Чи-то думав про долю павільйону своєї дружини Інни Конащук, чи-то згадував уже своє навколо-кримінальне минуле?

Як повідомлялося у пресі, вперше на лаву підсудних Юрій Конащук потрапив у березні 2003 року в «іпостасі» начальника земельно-кадастрового бюро. При визначенні грошової вартості земельної ділянки суб’єкта господарювання він значно занизив коефіцієнт функціонального використання землі, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді ненадходження до бюджету від плати за землю. Але у зв’язку з так званим «дієвим каяттям» підсудного, кримінальну справу тодішній голова Ковельського міського суду Олександр Лапін (батько народного депутата України Ігоря Лапіна) закрив.

Втім, набутий сумнівний «досвід» не став уроком. Вдруге на лаві підсудних Конащук опинився у грудні 2007 року депутатом Ковельської міської ради від БЮТ та начальником міського центру Держземкадастру. Він видав довідку про грошову (податкову) вартість орендованої земельної ділянки, вказавши занижену суму майже на один мільйон гривень. Підсудний заявив, що так як вже не працює начальником через це його діяння… втратило суспільну загрозу, а сам він перестав бути суспільно небезпечним. Суд погодився із такими «доводами» і справу закрив. Втретє на судову лаву Конащук сів у 2009 році…