Волонтера АТО у Ковелі засудили за шахрайство і хуліганство

У Ковельському міськрайонному суді оголошено вирок заступнику керівника місцевої волонтерської організації «АЛЬТАЇР 777» Юрію Кікавському (на знімку), який обвинувачувався відразу за трьома статтями Кримінального кодексу України.

У жовтні минулого року наше видання розповідало про те, як люди звинувачують Юрія Кікавського в шахрайстві та погрозах вбивством.

Суд встановив: зловживаючи довірою, Юрій Кікавський отримав від потерпілого 10 тисяч доларів США за придбання автомобіля за кордоном, однак машини не привіз, а грошей не віддав. Обвинувачений спочатку обіцяв віддати гроші, потім сказав, що гроші «пішли» Пищикові Н.В. у Київ, але останній пояснив, що Юрій Кікавський і йому винен кошти.

«Обвинувачений казав, що гроші забрали на кордоні, що його «кинули», розповідав кожного разу інші версії причин неповернення коштів. Щодо обвинуваченого попередньо було багато кримінальних справ про шахрайство, що закривалися. Згодом він мені почав погрожувати», – показав у суді потерпілий.

Одна із свідків заявила в судовому засіданні: Юрій Кікавський казав їй, що працює нештатним працівником в «органах», має «дуже великі зв’язки у СБ, прокуратурі, міліції», а потім, не повернувши велику суму грошей у доларах, погрожував, говорив, що з Києва приїдуть та виріжуть, як його, так і її сім’ю. Інша жінка-свідок позичила Юрію Кікавському аж 71 тисячу доларів США, бо той увійшов у довіру, неодноразово пред’являв їй посвідчення працівника міліції, позиціонував себе, як посадовець, який може вирішувати справи на митниці, переконував, що він «один такий на Волині». Третій свідок-чоловік позичив Юрію Кікавському під розписку 4 тисячі доларів США на придбання телевізорів, отримавши від останнього під гарантію чужий автомобіль, який довелось потім повернути. Гроші обвинувачений не віддав.

До речі, трьох цих ковельчан, які постраждали від шахрайських дій і давали покази в суді, як свідки по справі, слідство ще до того повинно було визнати потерпілими, були навіть відповідні заяви від людей, однак слідчий Василь Приколота зробив все, щоб цього не допустити.

В іншому епізоді, перебуваючи у супермаркеті, Юрій Кікавський побив чоловіка – безпричинно вдарив його головою в обличчя, а потім завдав ще два удари рукою по потилиці. Вийшовши з магазину та нецензурно висловлюючись, він з особливою зухвалістю ще наніс численні удари руками по голові та коліном по тулубу. У суді потерпілий заявив, що будь-яких претензій до обвинуваченого не має та прощає його.

У судовому засіданні було оглянуто службове посвідчення на ім’я Юрія Кікавського, з якого слідує, що обвинувачений є капітаном міліції та перебуває на посаді старшого інспектора відділу внутрішньої безпеки Служби економічної безпеки, якому дозволено зберігання, носіння та використання зброї. Суддя встановила, що Юрій Кікавський використовував посвідчення неіснуючого правоохоронного органу – Служби економічної безпеки.

«Однак, з огляду на те, що такого правоохоронного чи іншого відповідного державного органу як служба економічної безпеки не існує [а як бути із Департаментом внутрішньої безпеки?!], і вказане вище посвідчення – посвідчення неіснуючого органу, про що зазначено і у обвинувальному акті, суд вважає, що стороною обвинувачення не доведено в суді, що обвинуваченим вчинено кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 1 ст. 353 КК України», – говориться у вироку.

Суддя Ірина Логвинюк ухвалила: обвинуваченого Юрія Кікавського визнати винуватим у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 190 (шахрайство), ч. 1 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у виді обмеження волі терміном на два роки (умовно), стягнувши з нього в дохід держави 245 гривень 52 копійки за проведення судової технічної експертизи.