Ковельчанин пропонує закласти у Ковелі дендрологічний парк

Мешканець міста залізничників Андрій Лаврись у Фейсбуці висловив цікаву пропозицію, яку подаємо без скорочень і редакторських правок.

«Так сталося, що за родом своїх теперішніх занять я займаюсь декоративними рослинами і їх розмноженням (в досить невеликих обсягах). У кожної людини – свої таланти, мені ж добре вдається відшукувати по світу садивний матеріал усіляких цікавих дерев та кущів. Є й улюблена тема – це магнолії для холодного клімату. Трошки володію англійською, трошки знайомий з провідними світовими селекціонерами цих квітучих дерев.

До чого я це все тут пишу? Та до того, за певних умов я готовий безкоштовно передавати посадковий матеріал. ЯКЩО знайдуться ще люди, яким теж цікава тема озеленення Ковеля, і ЯКЩО місто вирішить що йому це потрібно – в Ковелі було б цілком можливо на протязі п’яти-десяти років закласти дендрологічний парк (арборетум) чи ботанічний сад, зокрема з колекцією магнолій. Підкреслю, без жодної копійки за самі рослини. На даний момент найбільша в Україні колекція магнолій росте в Києві, в ботанічному саду ім. академіка Фоміна. Не потрібно жодних надзусиль і не є жодною проблемою, щоб в Ковелі створити кращу – потрібно лишень праця однодумців, терпіння і час.

Якщо втілити в життя такий проект, на виході через 15-20 років можна отримати популярний туристичний об’єкт всеукраїнського масштабу і нову візитну картку Ковеля.

Я чудово усідомлюю, що така ідея може залишитися на папері через банальну нестачу коштів. Навіть якщо місто знайде ділянку і рослини такому парку дістануться безкоштовно, все одно потрібні значні кошти – скажімо, на огорожу парку, пішохідні доріжки, ліхтарі та лавочки.

Чесно кажучи, взагалі не очікую швидкої відповіді на свою писанину.
Але, можливо, через рік-два, чи через кілька років цей текст попадеться на очі комусь, кому здасться цікавою можливість створити в Ковелі унікальний в межах України парк чи ботсад – то я готовий докластися до загальної праці своїм внеском рослин.