На Ковельщині «погоріли» на корупції четверо сільських депутатів разом з головою

Мова йде про депутатів Зеленської сільської ради VI скликання, які на сесійному засіданні 20 серпня 2015 року одноголосно затвердили проектну документацію із землеустрою щодо відведення громадянам земельних ділянок під забудову. Свого часу цей орган місцевого самоврядування уже перебував у епіцентрі гучного скандалу, пов’язаного із масовим роздаванням землі. 

Так ось на серпневій сесії Зеленський сільський голова Олександр Паровенко проголосував за затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва своєму брату. Віддали свої «голоси» за дане рішення депутати Олександр Реган (в списку значиться його донька), Олександр Данилюк (двоє синів), Галина Фіц (син з невісткою) та Людмила Гордун (рідний брат). Всі земельні ділянки – по 0,10 га.

На думку співробітників СБУ, вищеназвані обранці громади порушили вимоги частини 1 статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» та вчинили адміністративне корупційне правопорушення, відповідальність за яке передбачена частинами 1 та 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За подібне влітку нинішнього року було засуджено депутатку Ковельради Валентину Дубій.

Управління СБУ у Волинській області передало матеріали на правопорушників до суду. Олександр Паровенко підтвердив, що депутати сільської ради та він особисто під розпис ознайомлені з вимогою антикорупційного законодавства, зокрема з нормами, які регулюють конфлікт інтересів.

В судовому засіданні пан Паровенко пояснив, що свою вину у вчиненні корупційного діяння не визнає, оскільки він повідомляв на сесії про існування конфлікту інтересів при вирішенні питання усно, а в голосуванні брав участь тому, що один з депутатів запропонувала проголосувати питання про затвердження проектної документації із землеустрою пакетом.

Олександр Реган провину у вчиненні інкримінованого йому адміністративного правопорушення не визнав. Мовляв, рішення сільської ради 20 серпня було прийняте на підставі попередніх рішень – від 17 квітня та 6 березня 2015 року, в голосуванні за прийняття яких, в частині виділення земельної ділянки своїй доньці, він участі не приймав. Аналогічне пояснення суду надала Людмила Гордун, яка теж не визнала провину.

Олександр Данилюк вину у вчиненому визнав частково. Вказував: голосував, оскільки вважав, що сесія затверджує технічне рішення, і воно не підпадає під конфлікт інтересів. Таку позицію пояснив тим, що не повністю прочитав «другий» пункт проекту рішення, яким земельні ділянки надавались у власність. Просив суворо не карати.

Допитана у судовому засіданні Галина Фіц вину також не визнала та пояснила, що не повідомляла на сесії про існування конфлікту інтересів, оскільки не вважала, що той існує, хоча і бачила прізвище сина та невістки у проекті рішення.

Судовими постановами визнано винними Олександра Паровенка, Олександра Регана, Олександра Данилюка, Галину Фіц та Людмилу Гордун у скоєнні адміністративного правопорушення, накладено на кожного з них адмінстягнення у виді штрафу розміром 3400,00 гривень, а також зобов’язано сплатити судовий збір – по 243,60 гривні.