Депутати Ковельради висувають звинувачення міжрайонному прокурору Лопосі

Представницький орган міста Ковеля хоче звернутися до Генерального прокурора України Віктора Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи. Текст звернення уже підготовлено і роздано депутатам.

Обранці громади «взялися» за прокурора Василя Лопоху ще минулої сесії, але запропоноване депутатом районної ради Віктором Лук’янчуком подібне звернення розглядати не стали, взявши тайм-аут під підготовки свого власного тексту.

Хто є автором цієї відозви до Генпрокурора – невідомо. Втім, автором проекту рішення значиться секретар міської ради Михайло Гетьман, який має потім спрямувати текст звернення на адресу Генеральної прокуратури України та забезпечити опублікування його в громадсько-політичній газеті «Вісті Ковельщини»:

«Шановний Вікторе Миколайовичу!

Ми, депутати Ковельської міської ради, висловлюємо своє глибоке занепокоєння з приводу кадрової політики в системі органів прокуратури. Зокрема, нас турбує те, що на посадах прокурорів і досі перебувають люди, які працювали при попередній владі і повністю себе дискредитували.

В Україні відбулась Революція гідності, а люди, що виходили на протестні майдани по всій країні вимагали змін та оновлення влади, прокуратури та інших правоохоронних органів. В той час, коли органи місцевого самоврядування різних рівнів зверталися до тодішнього Президента України з вимогою мирним шляхом вирішити суспільно-політичну кризу, припинити кровопролиття, ухвалити рішення про відставку уряду, органи прокуратури опротестовували вищезазначені рішення. Замість того, щоб займатися боротьбою з криміналітетом та зменшенням рівня злочинності, Ковельський міжрайонний прокурор Василь Лопоха виконував політичні замовлення та опротестував рішення міської ради, які ухвалювались у вигляді звернень.

Відповідно до внесених змін до Закону України «Про прокуратуру» на сьогоднішній день у цієї структури забрані повноваження загального нагляду, однак залишилися функції: підтримки державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді; нагляд за додержанням законів органами, що проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Це є вагомий важіль впливу прокуратури на забезпечення законності в усіх сферах життєдіяльності Ковеля.

Але якщо врахувати ще той факт, що людей на Майдан вивело беззаконня та корупція в органах влади, непрозорість та зловживання в судових органах, кричущі факти порушень та бездіяльність саме правоохоронних органів, то мабуть саме прокуратура мала б здійснювати активну діяльність в межах своїх повноважень з метою, хоч якось повернути людську довіру.

Однак, незважаючи на це на території міста продовжується незаконна реалізація спирту, фальсифікованих спирто-горілчаних виробів, що в свою чергу нерідко призводить до поширення пияцтва, а інколи, через вживання, порівняно дешевих сурогатів, і до летальних випадків. Незаконна реалізація спирту десятиліттями у відкритий спосіб здійснюється на ринках м.Ковель, однак належної реакції з боку правоохоронних органів немає.

Протягом останніх років на території міста району існують факти незаконного відбору піску та верхнього шару грунту. Незаконна реалізація викраденого піску та грунту набрали значних обертів. Практично в кожному номері міськрайонної газети «Вісті Ковельщини» та «ТЦК-інформ» є інформація по пропозиціях піску та грунту.

Незважаючи на це, ні працівниками прокуратури, ні Ковельського міського відділу міліції не було і не вживається суттєвих заходів щодо припинення вищезазначених правопорушень.

Протягом каденції на посаді прокурора Василем Лопохою жодного разу не вжито рішучих заходів щодо викриття та припинення злочинів.

Ні для кого не секрет, на яких дорогих іномарках їздить Ковельський міжрайонний прокурор і якими об’єктами нерухомості він володіє. Це при тому, що всю свою трудову діяльність, починаючи з грудня 1997 року, він провів в органах прокуратури, а не в бізнесі. Лишається тільки здогадуватись за які кошти високопосадовець набув такого майнового стану.

Зважаючи на вищевикладене та з огляду на те, що Генеральний прокурор України є найвищою посадовою особою в єдиній системі органів прокуратури, просимо Вас ухвалити рішення щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи та призначити на цю посаду людину, яка зможе дійсно бути весь час на стороні Закону».

Депутати міської ради мають розглянути це звернення на 75-й сесії, яка відбудеться 27 серпня. Чи вистачить голосів для ухвалення цього документу? Відомо, що сесія Ковельської районної ради надала прокурору вотум довіри.

Чи заслуговує Василь Лопоха на відставку? Про це яскраво свідчать результати громадського опитування, яке проводить наше видання.