На Ковельшині відкрили Меморіальний комплекс Голокосту

30 червня на Ковельщині, на території Дубівської сільської ради, в рамках проекту «Захистимо пам’ять» відбулося відкриття меморіального комплексу Голокосту євреїв у роки Другої світової війни.

Саме на місці, де відбувся масовий розстріл, єврейська община спорудила меморіал та встановила пам’ятні щити, ‒ повідомляють у прес-службі Ковельської РДА.

За християнським звичаєм хвилиною мовчання було вшанували пам’ять загиблих. Зі вступним словом до присутніх звернулася голова Американсько-Єврейського комітету Берлінського Офісу Дейдре Бергер. Дубівський сільський голова Павло Безека подякував за збережену пам’ять та запевнив, що меморіальний комплекс не буде забутий.

Один із архітекторів меморіалу Антон Олійник розповів про історію створення комплексу, подякував будівельникам за вдало втілений проект.

Директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський роз’яснив присутнім напис на пам’ятній дошці, зроблений трьома мовами «У 1941-1944 роках єврейське життя у Ковелі та навколишніх містечках і селах було знищено німецькими окупантами та підлеглими їм місцевими службами. На цьому місці було вбито понад 8 тисяч євреїв. Нехай душі їхні будуть зав’язані у вузол вічного життя».

Головний рабин Західної України рабин Бальд зачитав поминальну молитву Кадиш. До підніжжя пам’ятника були поставлені лампадки, покладено каміння, як це прийнято у єврейського народу, в пам’ять про загиблих.