У Ковелі прокурор із заступником голови райради розійдуться «полюбовно»?

Депутати Ковельської районної ради підготували на сорок шосту сесію звернення до Генерального прокурора України Віктора Шокіна, у якому висловлюють глибоке занепокоєння з приводу кадрової політики в системі органів прокуратури. Зокрема, обранців громади турбує те, що на посадах прокурорів і досі перебувають люди, які працювали при попередній владі і повністю себе дискредитували. У зверненні депутати домагаються відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи. 

Що робить у відповідь прокурор? Він звинувачує заступника голови райради Галину Коляду в тому, що нею двічі використано право на одержання у власність безоплатно земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Мовляв, з державної власності незаконно вибула земельна ділянка сільськогосподарського призначення, площею один гектар. 29 травня Василь Лопоха направляє до Ковельського міськрайонного суду позовну заяву про визнання незаконним та скасування наказу виконуючого обов’язки начальника головного управління Держземагенства у Волинській області, визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку та повернення у державну власність з володіння Галини Коляди того гектара землі.

Крім цього, розпочинається досудове розслідування у кримінальному провадженні про шахрайство – міжрайонною прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості «за фактом заволодіння шляхом обману землею державної власності громадянкою, яка обіймає посаду заступника голови районної ради».

З огляду на вищезазначене, у владних кулуарах подейкують, що окремі депутати будуть добиватися відставки Галини Коляди з посади заступника голови райради, а депутат Віктор Омелянюк з фракції ВО «Батьківщина» має озвучити підготовлений спітч на захист прокурора Василя Лопохи.

Запланована на 5 червня 46-а сесія районної ради прогнозовано не відбулася через відсутність кворуму. Не було в залі ні Галини Коляди, ні членів фракції партії «Фронт Змін», від якої вона обрана, ані інших депутатів, які в силу різних обставин симпатизують прокурору.

Після провалу пленарного засідання голова районної ради Ігор Верчук привітав журналістів з професійним святом, запросивши їх до свого кабінету на прес-конференцію, на яку чогось прийшов і голова депутатської фракції «Фронт Змін» Богдан Конопацький – фракції, що долучилася до бойкоту сесії. Яку ж версію політичної обструкції пленарного засідання виклав глава представницького органу влади Ковельщини?

«Наближаються вибори до місцевих рад. І це вносить гостроту між тими ж депутатами. Інша причина, що під час бюджетної комісії ми відчули безпрецедентний тиск на депутатів, втручання в їхню роботу, нав’язування своєї волі… А депутатські звернення, оформлені як рішення районної ради, взагалі ніхто не збирається виконувати… Тому депутати певно обрали таку форму протесту», – говорить Ігор Верчук. І додає, що задоволений роботою депутатів у комісіях та їх активністю у міжсесійний період.

Втім, хто саме «бавиться» криміналом, тобто чинить на депутатів «безпрецедентний тиск», і хто втручається в їхню роботу – Ігор Васильович не уточнив. У той же час, як не дивно, він відмітив «певний прогрес у взаєминах депутатів та місцевих правоохоронних органів в питаннях протидії правопорушенням на території населених пунктів району».

«Це і земельні питання. І питання боротьби із незаконним обігом алкогольних виробів, самогоноварінням та іншими видами правопорушень. Ми провели ряд зустрічей з керівниками цих правоохоронних структур. І я бачу, що є намагання рухатись спільно у вирішення цих питань», – наголосив Ігор Верчук.

Чи під словом «ми» мається на увазі й Галина Коляда, і чи при тих зустрічах була розмова із Василем Лопохою – голова райради теж скромно промовчав.

До чого насправді дійшли у перемовинах-«тьорках» керівники району і прокуратури – невідомо. Але констатуємо: 17 червня не відбулося судове засідання за позовом прокурора. Галину Коляду, яка категорично заперечує свою причетність до махінацій із землею, можна було побачити в ковельській лікарні. Не прибув до суду її адвокат.

За повідомленням прокуратури Волинської області саме «ковельський міжрайонний прокурор звернувся до суду із позовною заявою про визнання незаконним і скасування наказу виконувача обов’язків начальника Головного управління Держземагенства у Волинській області, визнання недійсним свідоцтва про право власності чиновниці на земельну ділянку». Попри це Василь Лопоха на таку резонансову судову справу мав би прийти особисто, але теж не прийшов.

Багато хто вважає, що прокурор може програти цей дуже важливий, принциповий для нього судовий двобій. Як написав один з наших читачів: «райдужні прокурорські перспективи брутально розбилися об… закон. Стаття 5 Закону України «Про особисте селянське господарство» надає право добрати землю для ведення ОСГ до граничної норми 2 га. Що виходить? Прокурор не знає закону? Чи знає, але грає на руку політопонентам заступника голови райради? Все це сподобається прокурору Волині та Генпрокурору? За такої ситуації Лопоха суд програє. А Коляда має файний шанс відігратися, як на безграмотних підбурювачах, так і на недалекому прокурору, подавши позови до суду за безпідставні звинувачення в шахрайстві».

Незабаром газета «Вісті Ковельщини» друкує на першій шпальті повідомлення про те, що голова райради Ігор Верчук призначив (вкотре) сорок шосту сесію. Тепер – на 23 червня. Публікується й перелік питань, внесених ним у порядок денний. Але диво! У тому переліку вже немає питання з розгляду звернення до Генерального прокурора щодо відставки Василя Лопохи. Як вам такий «сюжет»?! Справжні таємниці візантійського двору! Але Ковель, це вам не Царград!

Законодавство гласить: сесія ради складається із пленарних засідань ради, а також засідань її постійних комісій. Відомо, що 28 травня в ході підготовки розгляду питань на пленарне засідання 46-ї сесій районної ради відбулося засідання постійної комісії з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики, захисту прав людини, забезпечення законності, боротьби із злочинністю, на якому головував депутат Юрій Поліщук.

Офіційний прес-реліз зазначає: «В ході роботи комісії депутати першим розглянули Звернення Ковельської районної ради до Генерального прокурора України В.М.Шокіна щодо відставки Ковельського міжрайонного прокурора Василя Лопохи. Ініціатор цього Звернення був депутат районної ради Віктор Лук’янчук, який ознайомив присутніх із текстом Звернення. Після активного обговорення,  в якому взяли участь депутати Сергій Повар та Володимир Пархонюк, члени комісії рекомендували районній раді ухвалити проект рішення в запропонованій редакції».

Яким чином з погодженого порядку денного «випало» дане звернення? Адже формування порядку денного це не примха голови райради, а результат колегіальної роботи депутатів, профільних постійних комісій ради. Мало того – закон категоричний: «рекомендації постійних комісій підлягають обов’язковому розгляду органами…, яким вони адресовані». А рекомендація депутатської комісії з «боротьби із злочинністю» і адресована районній раді!

«Замість того, щоб займатися боротьбою з криміналітетом та зменшенням рівня злочинності, Ковельський міжрайонний прокурор Василь Лопоха виконував політичні замовлення та опротестував рішення районної ради, які ухвалювались у вигляді звернень… Протягом каденції на посаді прокурора Василем Лопохою жодного разу не вжито рішучих заходів щодо викриття та припинення злочинів.

Ні для кого на Ковельщині не секрет, на яких дорогих іномарках їздить Ковельський міжрайонний прокурор і якими об’єктами нерухомості він володіє. Це при тому, що всю свою трудову діяльність, починаючи з грудня 1997 року, він провів в органах прокуратури, а не в бізнесі. Лишається тільки здогадуватись за які кошти високопосадовець набув такого майнового стану?»

Невже така жорстка депутатська оцінка діяльності старшого радника юстиції Василя Лопохи, викладена в проекті звернення, раптово втратила актуальність? Чи вилучення з порядку денного резонансного документу є плодом кулуарних домовленостей із про-лопохівською частиною районних депутатів, без присутності яких кворуму для початку пленарного засідання знов не набереться?

Депутат Ковельської районної ради Володимир Пархонюк розповідає, що особисто телефонував до працівників апарату ради, щоб з’ясувати цей «прикол». На запитання: «Чи було додаткове засідання колегії або профільної депутатської комісії з приводу зняття з порядку денного сесії звернення до Генпрокурора?», він почув негативну відповідь.

Схоже на те, що певні політичні сили прагнуть «відмазати» прокурора від гучної відставки, отримавши взамін «реабілітацію» заступника голови райради у вигляді: «нічого не сталося», інші – добиваються відставки лише Галини Коляди.

До речі, 23 червня о 14 годині 15 хвилин під головуванням судді Ковельського міськрайонного суду Тамари Луньової має розпочатися слухання справи за вищевказаним позовом міжрайонного прокурора Василя Лопохи до Галини Коляди, головного управління Держземагенства у Волинській області, реєстраційної служби міськрайонного управління юстиції та райдержадміністрації про визнання незаконним і скасування розпорядження та наказу, скасування рішення про реєстрацію права власності, визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки.

Вівторок обіцяє бути дуже «гарячим»: і в сесійній залі, і в судовій…