Транспортні війни: мешканці Шацького району обурені ковельським маршрутом

Мешканці села Гробове, що в Шацькому районі, обурені відміною рейсу місцевого перевізника й поверненням маршруту «Ковель ‒ Грабове».

Про це на своїх шпальтах з посиланням на місцеву мешканку Євгенію Янчук повідомляє видання Шацький край.

У публікації йдеться, що жінка скаржиться на те, що уже кілька тижнів до села не їздить маршрутка місцевого перевізника Сергія Приймука, натомість відновлено автобусний рейс «Ковель ‒ Грабове».

Жінка, котра декілька термінів працювала на посаді сільського голови, розпо­віла, що жителів сіл Грабове та Адамчуки цілком влаштовував маршрут місцевого перевізника, адже без проблем можна було дістатися до Шацька, заощадивши час на дорозі та кошти. Та й назад у село можна було швидше повернутися, у той час, як ковельським маршрутом потрібно було їхати перш у Згорани, а вже звідти – до сіл Грабівської сільської ради. «Можливо, автобус «Ковель-Грабове» більш вигідний жителям Голядина та Смолярів-Світязьких, але не нам. Куди я вже тільки не зверталася – і в районну державну адмі­ністрацію, і до Сергія Приймука телефонувала, але безрезультатно. Наші люди хочуть, аби їм повернули шацьку маршрутку,» – підсумовує Євгенія Сергіївна.

У редакції звернулися до Лариси Васейчук, керівника апарату Шацької РДА з проханням роз’яснити, чому було надано перевагу ковельському маршруту, а не місцевому, та чому узагалі потрібно було обирати одного з двох перевізників, адже чим більше маршрутів – тим краще для громади.

«Ситуація із курсуванням автобусів різних маршрутів останнім часом узагалі дещо ускладнилася в області. Зокрема, за інформацією департаменту інфраструктури і туризму Волинської ОДА, у Камінь-Каширському та Горохівському районах виникла схожа ситуація, коли перевізники почали масово відмовлятися від маршрутів без погоджень з місцевими органами влади та не попередивши потенційних пасажирів, – розповідає Лариса Андріївна. – Що ж стосується даного випадку, то на території Грабівської сільської ради з невеликим часовим про­міжком курсувало два рейси – «Ковель-Грабове» та маршрутка місцевого перевізника. У зв’язку із стрімким подорожчанням пального ковельський перевізник відмовився від маршруту в села Грабівської сільської ради, оскільки багатьох його пасажирів забирає шацька маршрутка. Відповідно перевізник затрачає чималі кошти на пальне, а виручку від пасажирів має удвічі меншу».

«Але згодом від Грабівського сільського голови Василя Голядинця Шацька райдержадміністрація отримала звернення про поновлення для громади цієї сільської ради маршруту «Ковель-Грабове». Таке ж звернення прозвучало і на останній сесії районної ради від Грабівської сільської ради та депутата районної ради Володимира Голядинця. Такі ж прохання про поновлення маршруту ми отримали і від Любомльської районної ради, а від обласної адміністрації нам було скероване таке ж звернення від народного депутата Ігоря Гузя. Причина відновлення маршруту – це те, що ним користувалося чимало людей. Вчителі та учні доїжджали на роботу та навчання до с. Згорани, на роботу їздили прикор­донники. Що ж стосується маршруту місцевого перевізника, то він курсував лише тричі на тиждень у базарні дні – середу, п’ятницю та неділю. Такий графік не влаштовував більшість жителів територіальної громади. Зважаючи на обставини, було прийнято рішення внести зміни до тимчасового договору та ска­сувати маршрут місцевого перевізника Сергія Приймука, водночас посп­рияти відновленню маршруту «Ковель-Грабове». Звичайно, що питання пасажирських перевезень потребує врегулю­вання, оскільки й скарг на місцевого перевізника вистачає. Але й лю­дей ми не можемо залишити без транспортного сполучення. Тож шукаємо оптимальний варіант для вирішення проблеми з користю для людей», – додає вона.

Свої роз’яснення дав і Василь Голядинець: «Звичайно, що для людей нашої сільської ради курсування транспорту за двома маршрутами було б найбільш оптимальним варіантом. Я не проти цього. Але від людей ніяких звернень про те, аби залишити маршрут Сергія Приймука, до сільської ради не надходило. А от щодо відновлення ковельського маршруту, то тут справді були звер­нення Любомльської районної ради, депу­татів Грабівської сільської ради. На виконкомі сільської ради було вирішено направити звернення до районної влади посприяти відновленню маршруту «Ковель-Грабове», який курсував нашими селами майже 20 років. Він був більш прийнятний та зручний для людей сільських рад двох районів. А стосовно місцевого перевізника, то тут до нього було чимало скарг від людей, адже іноді їздив нерегулярно, з перебоями. І якщо постало питання вибору між двома перевізниками – люди обрали маршрут «Ковель-Грабове».