На Ковельщині з нагоди Дня Гідності та Свободи вшанували учасників національно-визвольної боротьби

На Ковельщині вшанували учасників національно-визвольної боротьби,  тих, хто відстояв перемогу Революції Гідності та сьогодні мужньо захищає рідну землю.

Події минулого року назавжди змінили свідомість кожного українця і стали початком створення відмінно нової, демократичної держави. Знаковим для нас є саме 21 листопада – день, коли усі небайдужі до долі України люди вийшли на Майдан Незалежності на знак протесту проти призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Спонтанний народний протест розвинувся в добре організовану національну революцію, яка, у кінцевому рахунку, зосередилася в столиці. Вона справедливо стала Революцією Гідності і Свободи, – йдеться на сайті Ковельської РДА.

Від тих подій минув рік. З нагоди Дня Гідності та Свободи, у приміщенні  центральної районної бібліотеки, відбувся тематичний захід, який пройшов за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, політичних формувань, громадських організацій, трудових колективів підприємств, організацій, установ, учнівської молоді, місцевих жителів.

Ведучі, які розпочали захід, нагадали присутнім у залі сторінки з української історії. «13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко запровадив нове свято під офіційною  назвою «День Гідності та Свободи» і постановив відзначати його щороку 21 листопада з метою збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року повстали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору», – повідомили вони.

Під час заходу транслювалися відеоролики «Не спи, моя рідна, земля», «Україна золота», Марш Героїв Свободи «Воїни світла», «Небесна Сотня».

«Революція гідності» не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а і показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас.

Голова районної ради Ігор Верчук у своєму виступі пригадав події  на Майдані, наголосивши, що День Гідності та Свободи – це річниця революції свідомості,  гідності та моралі.  «Ми не забули  ті сумні   дні, коли стояли на вулиці, в морозі  і холоді, на барикадах, у вогні та крові, заради  нового майбутнього. Ми зобов’язані  пам’ятати кожен день  ці ідеї та принципи, які сповідували і продовжуємо сповідувати в ім’я наших Героїв та майбутнього, за яке вони поклали своє життя», – сказав Ігор Верчук.

У перших лавах борців за нашу свободу були представники молоді, які боролися за честь, свободу та гідність Української держави. Голова ради та його заступник вручили Почесні відзнаки, яких були удостоєні жителі Ковельщини – учасники Майдану та добровольчих батальйонів.

З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи щиро привітала учасників національно-визвольної боротьби, всіх тих, хто відстояв перемогу Революції Гідності та сьогодні мужньо боронить рідну землю, учасниця Євромайдану, депутат Ковельської  районної ради Лідія Козуля, яка також  розповіла про  події, які відбувалися під час акцій протесту в столиці.

Перед присутніми виступили представник громадської організації «Майдан Гідності» Олександр Макарусь, та ветеран ОУН-УПА Іван Шевко, які дякували учасникам Революції Гідності, військовослужбовцям у зоні АТО.

Крім того, у рамках відзначення Дня Гідності та Свободи, у  виконанні аматорів сцени району: Іванка та Валерія Вороб’їв, Василя Марчука та Степана Петруся пролунали патріотичні музичні твори, сповнені любові до України та надії на її краще майбутнє. Учасники тематичного заходу вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні та Героїв, які загинули на Сході України,  віддавши своє життя за наше гідне майбутнє.

Боротьба українського народу за Свободу стала важливими віхами історії. В районній бібліотеці було оформлено книжкову виставку під назвою «За Україну, за її волю», на якій були  представлені твори, які відображають події на Майдані, під час Революції Гідності та події на Сході України.

У загальноосвітніх навчальних закладах району проходять уроки Гідності, зустрічі з учасниками подій Євромайдану та уроки пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв, які загинули під час антитерористичної операції.